Galaxy S8 er min favorittmobil i år, skriver Martin Kynningsrud Størbu.
Galaxy S8 er min favorittmobil i år, skriver Martin Kynningsrud Størbu.

Annonse


Dette er Martins favorittprodukter i år

2017 må sies å ha vært et ganske innholdsrikt år på teknologifronten. To ny konsoller har sett dagens lys. de rammeløse modellene har kommet for fullt og Nokia meldte sin tilbakekomst i mobilmarkedet. Under har jeg samlet en liste over produkter som er mine favoritter i år og dekker spill, PC, mobil og nettbrett. Listen er ikke sortert etter produktet jeg liker best.

Smarttelefon: Samsung Galaxy S8
Jeg starter listet med den det som er min mobilfavoritt i år: Samsung Galaxy S8. Denne ble lansert på starten av år og når man jobber med topplister er det ofte lett å glemme produkter man testet for en god stund tilbake. Galaxy S8 glemmer man ikke så lett. Dette var Samsungs første modell med supersmale kanter rundt skjermen. Bare OLED-skjermen i seg selv er et smykke på en ellers lekker mobiltelefon.

Ytelsen var fabelaktig og kamera likeså. Dette er en smarttelefon jeg varmt kan anbefale og, som jeg skrev i testen, var vanskelig å sende tilbake etter endt testperiode.

(Trykk på bildene for å lese testene.)

Annonse


TEST: Denne sender jeg ikke tilbake.

PC: Lenovo Thinkpad X1 Carbon
Den første PC-en på listen er ThinkPad X1 Carbon. Dette er resultatet etter min PC-jakt tidligere i år da jeg til slutt, etter flere måneder med undersøking, endte opp med ThinkPad-seriens absolutte flaggskip. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Lenovo har dyttet så mye teknologi inn i en liten formfaktor og det med å inngå så få kompromisser som mulig.

USB-C? Ja, det er to av dem og begge kan brukes til å lade maskinen. Standard USB? Ja, det er også to av dem. Video-ut? HDMI er på plass. Minnekortleser? Absolutt. Minnekortleseren sitter samme sted som der man kan plassere SIM-kortet.

Dette er selvsagt et lite stikk til Apple som fjernet så å si alt utenom USB-C og lydutgang i MacBook Pro, og dermed gjorde brukerne avhengig av adaptere.

Skjermen er på 14 tommer, men Lenovo har kuttet rammene slik at chassiset er mer som en PC på 13-tommer. Allikevel leverer PC-en god ytelse og overraskende god batteritid. I tillegg til at tastaturet kanskje er det beste på markedet, i hvert fall etter min mening.

Er det én ting jeg savner må det være berøringsskjerm.

Blogg: Jeg har funnet min perfekte bærbare.
Blogg: Jeg har funnet min perfekte bærbare.

Spill: Xbox One X
Som redaktør Trond Bie har jeg også Microsoft Xbox One X på min liste, og det er i hovedsak av de samme grunnene. Jeg var usikker på om Microsoft kom til å levere på 4K-lovnadene med en konsoll til 5000 kroner. Altså, man må ut med mye mer for en spill-PC med samme ytelse, og her imponerer Xbox One X. For ikke å glemme at konsollen er tilnærmet lydløs og at størrelsen er svært beskjed,

Dette er faktisk ganske godt levert, Microsoft.

Mange vil nok kommentere at lanseringen mangler eksklusive spill, og det er jeg enig. Super Lucky’s Tale er det eneste. Samtidig har mange av spillene jeg spiller fått en ny vår med oppgradert grafikk, høyere bildefrekvens og med støtte for utvidet dynamisk område (HDR).

Du lurer kanskje på hvorfor Nintendo Switch ikke er med på listen. Dette er en konsoll som jeg liker svært godt og den har absolutt sine fordeler og noen ganske bra spill, men ettersom jeg i hovedsak spiller hjemme i sofaen, er Xbox One X min foretrukne 2017-konsoll.

Test: Vi anmelder Xbox One X.
Test: Vi anmelder Xbox One X.

Nettbrett: Apple iPad Pro 10,5
Mitt eneste Apple-produkt på listen er iPad Pro 10,5. Jeg kunne egentlig tatt med den billige iPad-en som også ble lansert i år, for den gir tross alt mye for pengene, men den nye Pro-en liker jeg svært godt. Det er ikke så mye som har skjedd fra fjorårets iPad Pro foruten at skjermen er blitt mye bedre, rammene smalere og brikkesettet som er mye kraftigere, men hele totalpakken er jeg storfornøyd med.

Skal man ha et nettbrett i dag, kan man ikke unngå å vurdere iPad (Pro).

Jeg er ikke enig i påstanden om at iPad Pro kan erstatte bærbare, jeg syns heller ikke at iOS 11 har gjort nok til å forsvare en slik påstand, men Apple er definitivt et stykke nærmere. Da ser jeg heller på iPad Pro som et ypperlig brett til underholdning. Så blir det jo interessant å se hva som skjer i 2018 med lanseringen av Windows 10 på ARM.

Test: Vi tester iPad Pro 10,5 med iOS 11.
Test: Vi tester iPad Pro 10,5 med iOS 11.

PC: Huawei MateBook X
Datamaskin nummer to på listen over mine favorittprodukter i år. Huawei er ganske ferske i dette markedet, men pokker som kineserne leverer. Mange vil nok avfeie den som nok en MacBook-kopi, og de har absolutt et poeng. MateBook X er på mange måter ganske lik MacBook 12″, men Huawei gjør PC-en på mange måter bedre enn Apple.

Først og fremst den supre fingersensoren som også er en kombinert strømknapp. Ett trykk på den for å slå på PC-en og ti sekunder etterpå er man inne i Windows. Man trenger ikke taste passord eller identifisere seg ved å trykke fingersensoren på nytt. Så langt er det ingen andre PC-er som leverer dette. Rett meg gjerne hvis det jeg skriver er feil.

En annen ting Huawei gjør bedre er å ha plass til to USB-C-kontakter. Man kan riktig nok lade kun med den ene, men det er sjelden et problem. I tillegg er det et pluss at en adapter til VGA, standard USB og HDMI følger med i pakken.

MateBook X er perfekt hvis du ønsker en reisevennlig bærbar.

Vi var strålende fornøyd med MateBook X.
Vi var strålende fornøyd med MateBook X.

Spill: Horizon Zero Dawn
Det PlayStation 4-eksklusive Horizon Zero Dawn var en skikkelig spillopptur. Interessant og givende historie, spennende karakterer og vakker grafikk gjør at dette spillet fortjener en plass på min liste. Playstation 4 har flust med eksklusive perler, Horizon Zero Dawn er kanskje året beste.

Litt om historien:

I Horizon Zero Dawn trer vi inn i rollen som jenta Aloy. Moren til Aloy er forsvunnet og det er mannen Rost som har i fått oppgave å passe på denne mystiske jenta. Begge er utstøtt av Nora-stammen som er den dominerende i området der Aloy og Rost holder til. De andre barna får verken prate eller leke med henne – noen svarer også med å plage lille Aloy.

Du er bare nødt til å spille Horizon Zero Dawn.
Du er bare nødt til å spille Horizon Zero Dawn.

Smarttelefon: Huawei Mate 10 Pro
Huawei har vokst til å bli den tredje største smarttelefonprodusenten i verden og vi har latt oss begeistre over de ferskeste flaggskipmobilene til det kinesiske selskapet. Sist ut er Mate 10 Pro er en av to smarttelefoner på min toppliste 2017.

Mate 10 Pro er på mange måter en mindre oppgradering fra Mate 9 Pro, som var min favorittmobil i fjor, og føles kanskje ikke så banebrytende. Ytelsen er bedre, skjermen har fått mindre rammer og er nå av typen OLED, kameraet er blitt bedre, batteritiden er tilnærmet lik og designet er mye av det samme.

En ting som er virkelig spennende med Mate 10 Pro, er kunstig intelligens. Huawei har implementert en AI-brikke i Kirin 970-brikkesettet. Per nå er brikken i stand til å gjenkjenne objekter når man bruker kameraet og tilpasse oppsettet etter det, i tillegg lærer den seg bruksmønsteret til brukeren og kan dermed optimalisere mobilen etter visse parametere. Dette er spennende.

Mate 10 Pro er en av årets beste smarttelefoner.
Mate 10 Pro er en av årets beste smarttelefoner.

Skjerm: Asus MX34V
Dette er kanskje den beste skjermen vi har hatt inne på testbenken. Asus MX34V er av det ultravide slaget noe som betyr at man får plass til flere vinduer ved siden av hverandre og man er ikke dermed avhengig av to skjermer når man sitter og jobber. Et annet pluss er at den er kurvet. Jeg syns kurvet ikke har noe for seg på TV-er da man sitter for langt unna, men på PC-skjermer som man ofte sitter maksimalt en meter unna, er det helt topp. På mange måter føler man at skjermen omslutter en.

Bildekvaliteten er helt ypperlig og selv om skjermen ikke er laget for det, kan den i flere tilfeller også fungere bra nok til PC-spilling. En dedikert spillskjerm vil selvsagt levere bedre, men MX34V skiller seg ikke negativt ut i denne sammenheng.

Enda et pluss er at foten har integrert trådløs lader.

Denne Asus-skjermen er nærmest et must for kontoret.
Denne Asus-skjermen er nærmest et must for kontoret.

Avslutningsvis
Det er sikkert mange som lurer på hvor iPhone X er på listen, eller hvorfor Super Mario Odyssey (som fikk karakteren 10/10) heller ikke er med. Når det gjelder iPhone X handler det kort og godt om at jeg ikke har fått testet den, og selv om redaktør Bie gav den full pott er det ikke sikkert den hadde funnet plass på min toppliste. Vi er alle forskjellige. Jeg må uansett innrømme at jeg ivrer etter å teste iPhone X.

Med Super Mario Odyssey er historien litt annen. Ja, dette er kanskje det beste spillet som er lansert i år og selv om jeg syns det er et storartet spill, er det ikke et spill jeg kommer til å bruke nevneverdig tid på etter å ha testet det. Da går jeg heller for Horizon Zero Dawn og en sjanger jeg som interesserer meg mer enn plattformerstilen til Mario. Uansett hadde jeg mange flotte timer i Super Mario Odyssey og har du en Switch er dette et spill du bare er nødt til å ha.

En siste ting som mangler på min liste er smartklokke. Det kan enkelt forklares med at jeg ikke klarer å begeistre meg for noen av dem. Per nå føler jeg ikke er noe annet enn en forlenging av smarttelefonen min. Apple Watch 3 er blitt testet, men batteritiden er for dårlig og det er problem at den er låst til iOS ettersom jeg stadig tester og bytter ut smarttelefon. Da føler jeg Fitbit Ionic er et bedre alternativ, batteritiden er faktisk god nok og man kan bruke den med Android, iOS og Windows. Dog føler jeg den er mer en treningsklokke enn en smartklokke. For nå holder jeg meg til det analoge armbåndsuret mitt og bruker Ionic til trening.

Hva er dine favorittprodukter i år?

Annonse