Huawei Mate 10 Pro er en av årets beste smarttelefoner.
Huawei Mate 10 Pro er en av årets beste smarttelefoner.

Annonse


TEST: En av årets beste smarttelefoner

For rundt et år siden lanserte Huawei Mate 9 Pro, en mobil som undertegnede omtalte som “årets Android-favoritt”. Nå er Mate 10 Pro nettopp annonsert og er rundt en måned unna lansering.

Sniktitt: Huaweis nye toppmodell imponerer stort.

Huawei Mate 10 Pro
Vi har hatt Mate 10 Pro inne på testbenken i et par uker nå, og kort oppsummert er vi strålende fornøyd med hva Huawei leverer. La oss starte med designet.

Huawei har ikke tatt noen drastiske endringer på designfronten, men du vil se flere, mindre endringer. Noen av dem til det bedre. Først og fremst har rammene på fremsiden blitt mindre slik at skjermen dekker en større del. Dette er slik som Samsung Note 8 og Apple iPhone X, men ikke i like store grad. Ettersom rammene er blitt så små er fingersensoren flyttet bak rett under kameraet.

Annonse


Spesifikasjoner:

  • 6″ – 2160 x 1080 piksler
  • Kirin 970.
  • Android 8.
  • 128 GB lagring, 6 GB RAM
  • 4000 mAh-batteri
  • 13+20 dual MP-kameraer – 4K-video (30 FPS).
  • 178 g
  • 154.2 x 74,5 x 7.9 mm
  • Pris: 7990 kroner.

Baksiden er forholdsvis lik fjorårets modell, men er nå utformet i glass. Mate 9 Pro er som kjent i metall. Dette blir selvsagt en smakssak. Jeg foretrekker utvilsomt metall, det er tross alt mer holdbart, men glass ser unektelig bedre ut. Spesielt det to-tonedesignet til Mate 10 Pro ved kameraet som gir en liten piff til baksiden. Noe kamerabulene også gjør.

Når vi er inne på holdbarhet: I år som i fjor ligger et også et plastdeksel i pakken. Et pluss til Huawei der, for det er det ikke mange produsenter som gjør. Med Mate 9 Pro var dette av hardplast, men Mate 10 Pro har fått et gjennomsiktig i myk plast slik at man fortsatt ser det flotte designet med dekselet på.

Nytt for året er også IP67-sertifisering og ifølge Huawei skal den overleve 30 minutter nedsenket i én meter dypt vann.

En annen designendring er at lydutgangen er fjernet noe som selvsagt vil skape debatt. Huawei har for øvrig lagt med ørepropper med USB-C-kontakt og USB-C- til 3,5mm-adapter i pakken.

I Norge er Mate 10 Pro tilgjengelig i mokkabrun og grå. En blå utgave er på vei.

Den mokkabrune utgaven er kanskje den lekreste.
Den mokkabrune utgaven er kanskje den lekreste. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Nærmest rammeløs
Skjermen er annen ting som er nytt ved denne lanseringen. OLED er, som i andre toppmodeller, på plass og øker det allerede gode inntrykket vi hadde av Mate-serien til Huawei. Den har en oppløsning på 2160 x 1080, noe som er lavere enn både Note 8 og iPhone X. Note 8 leverer for eksempel 2960 x 1440 piksler og iPhone X 2436 x 1125 piksler. Formatet er likt med 18:9. For de fleste vil uansett være nok på en så liten skjerm samtidig som det gjør batteritiden – som allerede er god – bedre.

Selv om OLED-skjermen er ordentlig flott, er ikke fargene like livlige som på for eksempel Galaxy S8 og Note 8. Dog er det få som kan matche Samsung på panelkvalitet.

Felles for trioen Note 8, iPhone X og Mate 10 Pro er at samtlige har HDR-støtte.

Huaweis Android-skall EMUI er oppdatert til versjon 8, men vi foretrekker fremdeles å installere et annet som gir oss flere muligheter både for tilpasninger og for å få mer informasjon på hjemskjerm, for eksempel Microsoft Launcher. Selskapets Android-tilpasning føles samtidig noe barnslig i designuttrykket.

Man kan legge til apper direkte på hjemskjermen, eller sidemenyen som dukker opp man sveiper til høyre. Sveiper man til venstre kommer den vanlige Google-huben opp. Et pluss ved EMUI er at man kan tilpasse det på ulike måter, for eksempel sveipeanimasjoner og en dedikert knapp for appskuff. Vi vet at mange Android-brukere er svært begeistret for appskuffen sin. Knappen kan uansett deaktiveres hvis man foretrekker det slik.

En OLED-skjerm som nesten går helt ut i ytterkantene på fremsiden.
En OLED-skjerm som nesten går helt ut i ytterkantene på fremsiden. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Lynrask ytelse, enestående batteritid
“Born Fast, Stays Fast” var slagordet til Huawei da Mate 9 Pro ble lansert i fjor. Slagordet er også på plass i år for det er tydelig at Huawei har et stort fokus på ytelse og batteritid. Kirin 970, selskapet egenutviklede brikkesett, er ikke bare raskere enn forgjengeren, men har også en integrert AI-brikke. Her kommer maskinlæring inn for å levere en bedre ytelse til brukeren. Blant annet ved at den lærer seg bruksmønsteret til eieren og ved å gi ofte brukte apper prioritert.

Etter to ukers bruk er det vanskelig å si hvordan det fungerer i lengden, men vi kan uansett si at ytelsen er helt fantastisk. Her er det sjelden noe forsinkelse uansett hva man gjør.

En annen ting AI-brikken gjør er å identifisere objekter i kameraappen for så å tilpasse kameraoppsettet. For eksempel kan den identifisere ting som blomster, katt, hund og landskap med enkelthet, og det uten å være tilkoblet nett.

Batteri er også en ting som der Kirin 970 og AI-brikken spiller inn. Huawei uttaler at det skal holde to dager med variert bruk, noe vi kan skrive under på at det gjør. Bruker du mobilen litt mer enn gjennomsnittet vil det trolig si stopp etter halvannet døgn som uansett er bedre enn konkurrentene. Batteriet er forresten på hele 4000 mAh, like massivt som det som sitter i Mate 9 Pro.

Tross den store batteristørrelsen lader batteriet i et forrykende tempo. I pakken ligger det en lader på 22,5 watt som leverer 0 til 100 prosent på under 1,5 timer. Dette er spesielt nyttig hvis man skal ut en tur og finner ut kort tid før avreise at man har glemt å lade mobilen.

Fortsatt godt kamera
Huawei fortsetter trenden med et tokameraoppsett der den ene linsen er svart/hvitt på 20 megapiksler mens den andre er av typen RGB på 13 megapiksler. Man knipser bilde med begge samtidig og så stiftes dem sammen til ett fotografi på maksimalt 20 megapiksler. Merk at man må bytte til 12 megapiksler for å kunne zoome.

Nytt for året er at blenderåpning er på hele f/1.6 noe som betyr at den er mye mer lysfølsom enn forgjengeren. Det betyr at kameraet leverer godt i sollys, men også om kvelden når mørket faller på. En annen ting er at Mate 10 Pro kan ta bilder med bokeh-effekt, det vil si bilder der objektet er skarpt og i fokus mens bakgrunnen er uskarp. Man aktiverer stor blenderåpning via en dedikert knapp i kameraappen. Som du kan se i bildegalleriet fungerer det veldig godt selv om det er mye som skjer i bakgrunnen. En interessant detalj er at man kan styre fokus også etter bildet er tatt når stor blender er aktivert.

Kamerappen til Huawei er fremdeles forholdsvis avansert. Man kan sveipe til venstre for å bruke ulike moduser som 3D-panorama, sakte film og HDR. Man kan også sveipe opp ved lukkerknappen for å stille ting som ISO, lukkertid og hvitbalanse manuelt. For selv om mobilkameraene blir smartere og smartere, er de ofte stadig litt dumme.

Konklusjon
I fjor omtalte jeg Huawei Mate 9 Pro som “min favorittmobil”. Så langt ser det ut til at Mate 10 Pro tar denne tittelen i år med sterk konkurranse fra Samsung Galaxy S8. Dog lanseres det en spennende smarttelefon førstkommende fredag samtidig som Nokia kanskje har noe mer på lager.

Huawei har blitt blant de tre største mobilprodusentene i verden og vi forstår det godt. Det er ikke kun ved å selge “billige Kina-mobiler i plast” selv om selskapet også gjøre det. Huawei har i flere år levert gode og solide smarttelefoner til en overkommelig pris. Eksempler på dette er P-serien og Honor-mobilene. Mate 10 Pro er en dyrere modell, rundt 8000 kroner, men vi føler den forsvarer prisen.

Skjermen er ikke like gode som Samsungs, men den leverer varene til gangs. En ting jeg spesielt liker ved den er at den er flat uten disse kurvene som ikke leverer noe ekstra. Opplevd ytelse er også i toppklasse, dog i tester scorer den langt under A11-brikken som sitter i iPhone 8. Den er det uansett ingen som kan måle seg med.

Du bør være obs på at lydutgangen er historie (adapter følger med) og at Huawei ikke har funnet plass til et minnekort. For mange vil uansett 128 GB innebygd lagringsplass være nok.

Konklusjon: 9/10

+ Design
+ Ytelse.
+ Byggekvalitet.
+ Superrask lading.
+ Kamera.
+ Deksel medfølger.

– Ingen lydutgang.
– Mangler minnekortplass

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse