Lenovo ThinkPad X1 Carbon er kanskje den beste bærbare jeg har hatt.
Lenovo ThinkPad X1 Carbon er kanskje den beste bærbare jeg har hatt.

Annonse


Jeg har funnet min perfekte bærbare

Prosessen med å finne en ny bærbar startet tidligere i år etter å ha solgt en MacBook 12. En flott og portabel maskin, men for min del ble skjermstørrelsen for liten i lengden.

Gikk i retur
Jeg skrev dermed et innlegg på ITavisen for å klargjøre hva jeg er ute etter i en ny bærbar, samtidig som dere lesere kunne komme med tips og tilbakemeldinger. Noe dere så absolutt gjorde.

Få måneder gikk jeg til innkjøp av den nyeste Dell XPS 15 med GTX 1050-kort fra Nvidia. Pluss ved denne PC-en var skjermen, tastaturet og ytelsen, for å nevne noe. Dessverre kom batteriet til kort så jeg bestemte meg for å returnere den.

Så da er vi her, tre måneder etter at XPS 15 gikk i retur, og en ny PC er plass. Det vil si, den har vært på plass en god stund, men jeg har brukt den over sommeren for å se om den levere varene, og det gjør den så til gangs.

Annonse


Lenovo ThinkPad X1 Carbon
I fjor testet vi en Lenovo ThinkPad X1 Carbon og var såpass fornøyd at jeg nesten gav den toppkarakter. I år kom den femte generasjonen ut og den kunne skilte med enda mindre formfaktor, to stykk USB-C-kontakter for data og lading, en standard USB og en microSD-kortleser.

Størrelsesmessig er PC-en min for del helt perfekt med sine 14 tommer og forholdsvis smale rammer rundt skjermen. Rammen er ikke på nivå med InfinityEdge-skjermen til Dell.

Ved første øyekast ser PC-en overraskende liten ut og med sine 1,14 kg veier den ikke stort heller. Andre som har sjekket ut og tafset på PC-en er samstemte i at den føles overraskende lett ut.

Matt, svart chassis betyr ofte synlige (finger)merker.
Matt, svart chassis betyr ofte synlige (finger)merker. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Kvalitet en ThinkPad verdig
Men at den er så lett går ikke ut over kvaliteten, snarere tvert imot. X1 Carbon har et chassis i karbonfiber og hele maskinen føles dønn solid. Ikke noe slark eller knirking, som forventet av en PC som starter på drøyt 15 000 kroner.

For første gang blir X1 tilgjengelig i fargen sølv, men jeg tror flesteparten av dem som kjøper PC-en kommer til å gå for den klassiske svarte utformingen. Den eneste ulempen jeg ser med den svarte modellen, er at spesielt fettmerker fra fingrene er godt synlige.

Supertastatur
Jeg gikk for modellen med Intel Core i5 7200 med 2,5 Ghz (Kaby Lake), 256 GB SSD og 8 GB minne. Ettersom PC-en brukes til arbeid og at jeg har det meste av det jeg trenger i skyen, holdt det med modellen med 256 GB lagring. Så langt har det heller ikke vært nødvendig med 8 GB minne.

Grafikkortet er den integrerte typen fra Intel. Det vil si HD Graphics 620. Selvsagt ikke bra nok hvis man spiller en del, men igjen, jeg bruker PC-en til arbeid. Dog har jeg testet Minecraft på X1 og det fungerer som det skal.

Et av mine favorittområder med denne PC-en, er utvilsomt tastaturet. Mens Apple går for superlave taster – som jeg også liker godt– går Lenovo motsatt vei med forholdsvis høye taster. Tastene føles myke og er forholdsvis støysvake, og er en drøm å skrive på. Faktisk har jeg til gode å prøve noe som er like godt og støysvakt.

Styreflaten er ikke like god. Misforstå meg rett, den er absolutt duganes, glatt og støtter det som er av gester i Windows 10, men det hadde ikke gjort noe om den var litt større. Der ligger MacBookene stadig i tet.

Min mening er at få tastaturer kan måle seg med dette.
Min mening er at få tastaturer kan måle seg med dette. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Jada, endelig godt batteri
Så har vi årsaken til at jeg sendte tilbake XPS 15: batteritiden. X1 Carbon har et 3-cellers litiumion-batteri med en kapasitet på 57 Wh. Lenovo oppgir en estimert batteritid på inntil 15,5 timer, en tid jeg så langt ikke har opplevd.

Likevel kan jeg si at den leverer godt på batterifronten og til vanlig journalistbruk holder X1 Carbon det gående i over åtte timer, noe som definitivt er godkjent.

Jeg savner stadig en revolusjon på batterifronten, eller i Windows 10, som gjør at PC-en holder i godt over en arbeidsdag og litt til.

Hva jeg ikke liker
Faktisk er jeg så godt fornøyd med ThinkPaden at jeg sliter litt med å finne noe negativt ved den. Det er verdt å nevne høyttalerne som neppe imponerer noen, lyden er forholdsvis flat og anonym. Det hadde heller ikke gjort noe om skjermformatet var av typen 3:2 slik som Surface-serien til Microsoft.

I tillegg er microSD-kortleser helt topp da man trenger man en SIM-skuff-åpner, og slike er ofte lett å miste. Løsningen har så langt vært å åpne kortleseren på forhånd (for eksempel under pressevisninger) og legge luken et trygt sted i sekken.

En siste ting er at PC-en og Windows 10 Creators Update ikke har vært de beste vennene. Jeg har ved to anledninger forsøkt å oppgradere manuelt til Creators Update siden jeg ble utålmodig, men da sank batteritiden og ytelsen til bunns.

I juli annonserte Microsoft at Creators Update var klar for alle kompatible Windows 10-maskiner, og da tok jeg sjansen igjen. Nå er X1 Carbon og Creators Update litt bedre venner enn tidligere, men vennskapet er ikke helt på topp.

Til slutt
En lang PC-jakt har omsider gått mot slutten. Jeg sitter igjen med en bærbar jeg er svært godt fornøyd med og som passer ypperlig til mitt bruk.

Jeg vil avslutte med å takke for alle kommentar, tilbakemeldinger som har kommet underveis, positive som negative.

I høst vurderer jeg å gå til innkjøp av en 4K-TV, og det kan hende jeg hører fra meg igjen da.

Annonse