Annonse


Hjelp Martin å finne sin perfekte bærbare

Hvis du er som meg bruker du uker, eller kanskje flere måneder, på å bestemme deg når du skal kjøpe en ny dings. Man saumfarer verdensveven og diverse fora for å finne den enheten som passer mest med sine krav.

Ny bærbar PC
Denne gangen er det en ny bærbar PC som er utfordringen, og tro meg når jeg sier at det på ingen måte er enkelt å bestemme seg. Det er nemlig ikke lett å finne en PC som oppfyller samtlige krav jeg stiller.

Per nå sitter jeg med en MacBook 12″ fra 2015, dette skrives faktisk på en iPad Pro 9,7. En glimrende bærbar på flere områder, men den har en del mangler. Jeg liker tastaturet, den nydelige skjermen, batteritiden og at den er så portabel. Dog har jeg problemer med størrelsen. 12 tommer blir litt i minste laget for en med et syn som er langt under gjennomsnittet samtidig som ën USB-C ikke alltid er nok.

Surface Book hadde fått nesten full pott av oss hadde ikke batteriet vært så svakt.
Surface Book hadde fått nesten full pott av oss hadde ikke batteriet vært så svakt. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Ute etter?
Så hva er jeg ute etter? Operativsystem er jeg nærmest likegyldig til, men jeg har utelukket ChromeOS og Linux. MacOS har den fordelen at det er dønn stabilt og har alle programmene jeg bruker daglig. Det gjelder i hovedsak Telegram samt Office-programmene OneNote, Outlook og Word, men jeg skulle gjerne ønske at de sistnevnte var like funksjonsrike som Windows-versjonene. Dette gjelder ting som formatering i Word og OneNote og at min personlige kalender ikke dukker opp i Outlook.

Annonse


Problemet med at macOS er at PC-utvalget er svært begrenset. De har tre nyere modeller, MacBook, Pro 13 og 15, som kan konfigureres på ulike måter. Windows-verdenen er like variert som Android-universet. Her finner man PC-er i alle mulige størrelser og variasjoner.

Operativsystem: Windows 10.

De nye MacBook Pro-maskinene virker som absolutt solide maskiner, og de kan kjøre Windows 10. Det kan redaktør Trond Bie bekrefte, men det er det er flere ulemper ved den. Berøringsstripen Touch Bar fremstår bare som en gimmik. Bie skrev om det i anmeldelsen sin, og jeg har snakket med flere journalistkolleger som mener det samme. Hvorfor skal man flytte blikket vekk fra skjermen for å gjøre noe?

En annen ting er at den kun har USB-C. Ikke misforstå, jeg bejubler samtlige produsenter som går for den fremtidsrettede kontakten, men jeg mener det bør skje gradvis. Å fjerne samtlige standard USB-er samtidig, kan virker litt brutalt. I tillegg er det nedtur at den ikke har SD-kortleser, noe Apple selv begrunnet svært merkelig. Ja, kortet stikker ut, men hva så? Vet du hva som stikker mer ut? En adapter!

Nye MacBook Pro er en veldig bra bærbar, men man betaler i overkant for Touch Bar og MacOS.
Nye MacBook Pro er en veldig bra bærbar, men man betaler i overkant for Touch Bar og MacOS. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Skjerm
Neste steg er å blir å se på skjermstørrelser. 12 tommer og mindre er for lite, det har jeg allerede slått fast. 13,3 tommer har jeg brukt før og ikke hatt noen problemer med. 17 blir for stort, men 15 tommer virker ypperlig, men størrelsen gjør PC-en litt mindre portabel på reisefot.
Jeg må bare skyte inn at jeg er på utkikk etter en premiummaskin. Byggekvalitet er noe jeg setter svært høyt.

Det bringer oss videre til skjermtype og -størrelse. Berøring er kjekt, men langt fra et krav. Hybridmaskiner er utelukket ettersom jeg ønsker en PC der alt fokuset er lagt på å lage en så god bærbar som mulig. OLED er det for få PC-er som har, og prisen er deretter, noe som vil si at jeg slår meg til ro med LCD. Oppløsningen er heller ikke så viktig, men den må være minst full-HD. Hvis jeg kan spare noen kroner og samtidig få bedre batteritid ved å gå for en slik fremfor en med høyere oppløsning, gjør jeg definitvt det.

Skjerm: 13,3-15 tommer, berøring ikke et krav, minst full-HD.

Dells oppdaterte XPS 13 med sjette generasjon Intel i5-CPU er kjapp og gjør jobben uten forstyrrelser. Dessuten er byggkvaliteten svært god.
Dells oppdaterte XPS 13 med sjette generasjon Intel i5-CPU er kjapp og gjør jobben uten forstyrrelser. Dessuten er byggkvaliteten svært god. (Ill.: Dell)

Ytelse
Jeg er ikke ute etter et spillbeist. PC-en skal brukes til arbeid og litt underholdning. For det meste går det i skriving, litt fotoredigert pluss en og annen strømmevideo.

Det betyr at det holder med en OK prosessor, i5 eller i7, gjerne Kaby Lake. På minnefronten holder det med 16 GB og av lagringsplass, må være SSD, bør 256 GB være nok. Intel HD Graphics er også helt OK til mitt bruk.

Maskinvare: i5 eller i7 Kaby Lake, 8-16 GB minne, 256 GB SSD.

Inndata og tilkoblinger
For en journalist er et godt tastatur kanskje det viktigste. Her er det fire produsenter som stikker seg ut: Apple, Dell, Lenovo og Microsoft. Førstnevnte er selvskreven. Jeg digger det lave tastaturet fra MacBook som Apple nå har i de nye Pro-modellene. Dog nevnte jeg over hvorfor MacBook Pro er utelukket.

Dell har jeg god erfaring med, og redaksjonen var totalt sett meget fornøyd etter å ha testet XPS 13 på tampen av 2015. XPS-serien har et av de beste tastaturene jeg har brukt. Lenovo ThinkPad X1 Carbon like så. Surface Book-tastaturet har jeg ikke prøvd ennå, det er ikke lenge til, men jeg har hørt svært mye bra om det. De nevnte produsentene har også gode styreflater, noe som også er viktig.

Her har Microsoft gjort en god og viktig jobb med standarden Precision Trackpad. En siste ting, sammen med god batteritid, er tilkoblingsmuligheter. HDMI og (mini)DisplayPort er utviktig.

Det jeg har satt som krav er:

  • Standard USB: Minst én.
  • USB-C (Thunderbolt 3.1): Minst én, skal også brukes til å lade maskinen.
  • Lydutgang: Kjekt å ha.
  • SD-kortleser.

I tillegg hadde det vært kjekt med en fingersensor og et kamera med støtte for Windows Hello. Dette er dog bare bonus.

ThinkPad X1 Carbon har kanskje klassens beste tastatur..
ThinkPad X1 Carbon har kanskje klassens beste tastatur.. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Oppsummert
PC-ene som er høyest på vurderingslisten er: Dell XPS 13 og 15, Surface Book og Lenovo ThinkPad X1 Carbon.

Dell XPS 13 og 15: Fordeler: Solid byggekvalitet, godt tastatur, flotte InfitiyEdge-skjermer, godkjent batteritid, nok av tilkoblinger, kan lades med USB-C. Ulemper: Ingen nevneverdige.

Surface Book: Ifølge Bie «nesten den ultimate PC-en på markedet». Batteritiden skal være bedre med Performance Base, godt tastatur, topp ytelse. Berøringsskjerm med støtte for Surface Pen er også et pluss.
Ulemper: Ikke USB-C, proprietær ladeløsning, pris.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon: Førsteklasses tastatur og styreflate, angivelig god batteritid, alt man ønske seg av tilkoblinger (USB-C, standard USB, kortleser), fingersensor og Windows Hello-kamera. Her er det snakk om den femte generasjonen som lanseres denne våren.
Ulemper: ingen nevneverdige, kanskje pris.

Ut ifra dette står jeg igjen med Dell XPS 13 , XPS 15 og ThinkPad X1 Carbon. Dette er tre maskiner jeg vet er bra, men å velge bare én av dem er lettere sagt enn gjort. X1 Carbon med 14 tommer skjerm ser ut til å være et godt kompromiss mellom 13,3 og 15 tommer.Lenovo sier PC-en har størrelse som en 13 tommer, noe som gjør den svært portabel i tillegg til at vekten på drøyt en kilo ikke akkurat er avskrekkende. Samtidig skal den, ifølge Lenovo, ha svært god batteritid. Leverer den her, ligger den an til å bli min neste maskin.

Jakten er på ingen måter, jeg ønsker også å høre fra deg. Hva med Asus ZenBook, kanskje Acer Swift eller nye HP Spectre X360? Eller fortjener MacBook Pro en ny vurdering?

Hvilken bærbar kan du anbefale meg til mitt bruk? Pleier du også å lete i ukevis før du til slutt bestemmer deg?

Annonse