Dells oppdaterte XPS 13 med sjette generasjon Intel i5-CPU er kjapp og gjør jobben uten forstyrrelser. Dessuten er byggkvaliteten svært god.
Dells oppdaterte XPS 13 med sjette generasjon Intel i5-CPU er kjapp og gjør jobben uten forstyrrelser. Dessuten er byggkvaliteten svært god.

Annonse


TEST: Er dette Windows-verdenens mest vellykede svar på MacBook?

Dells nye XPS 13 med 1080p-oppløsning er noe så nyttig som en godt konstruert Windows 10-bærbar uten berøringsskjerm, men med god ytelse, deilig tastatur og et design som gjør den til den minste 13 tommeren på markedet.

Spesifikasjoner test-maskin

 • 13,3″ – 1080p
 • 8GB RAM
 • Intel Core i5-6200U @ 2,3GHz
 • Intel HD Graphics 520
 • Bluetooth 4.1
 • 256GB SSD
 • ac WiFi
 • 2 x USB 3.0
 • 1 x Thunderbolt
 • 1 x USB C
 • 3-i-1-kortleser (SD, SDHC, SDXC)
 • Dimensjoner: 9-15mm x 304mm x 200mm
 • 1,2KG

Pris: 12 990 fra Dell.

Les vår anmeldelse av MacBook 12″.

Annonse


I bruk
Berøringsflaten er ikke like god som på MacBook. Gud, hvor vi hadde håpet å ikke skrive den setningen igjen – vi føler vi har skrevet det samme i 10 år. Men slik er det altså. Den er ikke dårlig, den er bare ikke like god, og det er kun to gest-funksjoner: multitasking-meny og kontrollpanel. Snodig og skuffende.

MacBook er fortsatt i egen klasse her. Vi har hørt lovnader om forbedringer i like mange år vi har skrevet om Windows-maskiner, men helt i mål er de ikke.

Dell skal ha pluss for smart oppdateringsprogramvare som gjør jobben kjapt for effektiv installasjon av driver-oppdateringer. Ikke er den full av programsøppel heller: vi følte kun behovet for å skrote McAfee og Candycrush – den andre tredjepartsprogramvaren er noe systemtekniske Dell-greier som ikke plager oss.

Det bakbelyste tastaturet er fantastisk godt – kanskje det beste vi har testet på en bærbar.

Høyttalerne er også imponerende gode, og spiller dypere, men ikke like detaljrikt som MacBook 12″ – dette fordi de er montert på sidene, og ikke rett under skjermen som sistnevnte.

Tips: Slik lader du mobilen med din Windows-bærbare på farten.

Tastaturet er svært behagelig, og krever i motsetning til MacBook 12" ikke tilvenning.
Tastaturet er svært behagelig, og krever i motsetning til MacBook 12″ ikke tilvenning.
Berøringsflaten er ikke dårlig, men ikke like smart og presis som MacBook sin i kombinasjon med OS X.
Berøringsflaten er ikke dårlig, men ikke like smart og presis som MacBook i kombinasjon med OS X.

Skjerm
Skjermen på 13,3″ er svært lyssterk, men har i motsetning til mange andre maskiner i samme segment «bare» 1080p-oppløsning (du kan få samme modell med 3200 x 1800-oppløsning og berøring) – ikke at det er et problem, det er kun snakk om 13 tommer skjermareal uansett.

Panelet er av langt bedre kvalitet enn MacBook Air, fordi den har et fargepekter på 92 prosent sRGB, sammenlignet med Apples maskin som stopper på 66 prosent. Snittet for bærbare er 80,7 prosent.

Her gjør MacBook 12″ det enda litt vassere, og ender på 93 prosent, samtidig som oppløsningen er på 2304 x 1440.

Dell skryter av at dette er verdens minste 13″, og det tror vi på. Rammen er nemlig nesten ikke til å skimte sammenlignet med konkurrentene.

Skjerm-rammen er forsvinnende smal.
Skjerm-rammen er forsvinnende smal.
Dell XPS 13 har sitt eget designutrykk den kler godt, uten å bli jålete
Dell XPS 13 har sitt eget designutrykk den kler godt uten å bli jålete

Design
Maskinen er svært velbygd, og skjermhengselet sitter som støpt i motsetning til en del andre Windows-maskiner. Så viktig er det ikke på denne, fordi den ikke har berøringspanel, men det øker kvalitetsinntrykket en god del uansett.

En smart ekstra-funksjon er muligheten til å undersøke batterinivået, også når maskinen er helt av, ved å trykke på en liten knapp på siden.

Dell har plassert kameraet nede til venstre, fordi skjermen nesten ikke har ramme. Derfor tar den seg også pent ut denne maskinen, men problemet er at man i video-konferanser viser frem mer av undersiden av nesa, enn resten av ansiktet.

Dells maskin er større enn Apple sin, men så har den også større skjerm og mye mer kraft.
Dells maskin er større enn Apple sin, men så har den også større skjerm og mye mer kraft.
Apples maskin er tydelig tynnere.
Apples maskin er tynnere.

Batteri
Batterilevetiden får mer enn godkjent, da den ikke tar kvelden før etter omtrent 9 timer, avhengig av bruk. At skjermen har litt lavere oppløsning er smart, fordi det blir færre piksler å dra rundt, noe man sikkert tjener litt batterilevetid på.

Så er heller ikke dette den slankeste maskinen vi har testet, så at den klarer 9 timer skulle bare mangle.

Microsoft: Hva med å inngå et partnerskap med de store selskapene om egne Windows 10-kernels for ytterligere optimalisering mot de aller beste Windows-bærbare på markedet, fra spill-maskiner til hendige arbeidsmaskiner som denne? Man vil helt sikkert klare å få ut enda mer ytelse, batterilevetid og piffe opp oppstarten ytterligere.

Konklusjon
Det er lite som er direkte galt med Dells nye maskin, tvert i mot, den gjør det den skal uten å være glorete og masete på noen som helst måte, være det seg Windows 10 som omtrent ikke har ekstra-programvare med seg, til designet som fungerer like bra på kontoret som til de som er lei av Apples kalde aluminium.

Ytelsen er svært god takket være Intels sjette-generasjons Core i5-CPU. Også batteri- og standby-tid er god.

Maskinen kunne dog vært en god del lettere og tynnere, og kameraet er jo plassert på et merkelig sted.

For mange vil denne være et bedre valg enn syltynne MacBook 12, fordi den har mye mer rå CPU-kraft, men for meg som journalist som skriver mye på farten er Apples Core M-maskin fortsatt førstevalget grunnet vekt, design (den er så tynn) og en mer effektiv berøringsflate.

8/10

+ Pent og solid design
+ Kjapp
+ Gode høyttalere
+ Sjekk batterikapasiteten uten å starte maskinen
+ Svært godt tastatur

– Berøringsflaten ikke like god som på MacBook
– Kunne med fordel vært slankere og lettere
– Lite smart kamera-plassering
– Svak gest-støtte