iPad Pro 9,7 leverer på flere områder som ytelse og skjerm.
iPad Pro 9,7 leverer på flere områder som ytelse og skjerm.

Annonse


iPad Pro er nære å være en PC-erstatter

Etter Microsofts suksess med Surface-serien, spesielt fra Pro 3 og utover, samtidig som det gikk dårligere og dårligere for iPadene, kom det ikke på som en overraskelse da Apple i fjor høst annonserte iPad Pro.

PC-erstatteren
Dette var en helt ny iPad og seriens største endring siden nettbrettet først ble lansert i 2010. iPad Pro var på hele 12,9 tommer – en formidabel størrelsesøkning fra iPad Air som er på 9,7 tommer. Foruten den nye A9X-brikken og fire høyttalere, var det spesielt to ting som var nytt med Pro-serien: 1. Den har støtte for pekepenn, døpt «Pencil», og 2. Den kom med et eget spesialtilpasset tastatur fra Apple.

De største ankepunktene vi hadde med Pro 12,9 var at iOS ikke utnytter godt nok den store skjermen og det på ingen måte var modent nok til å erstatte den bærbare PC-en.

Sammenligning av iPad Pro 9,7, Pro 12,9 og Air 2.

Annonse


Skjermbilde 2016-05-29 kl. 13.25.22

Design
Siden iPad Pro ble lansert i høst har ikke Apple gjort de store endringene for å tilpasse iOS til Pro-serien. iOS 9.3 er nyeste versjon og kommer med blant annet nyheten «Night Shift».

Da Apple viste frem iPad Pro 9,7 tidligere i år, omtalte de det som nettbrett som kan erstatte den bærbare PC-en. La oss ta det med én gang: det gjør den ikke.

Med mindre du har en spesiell interesse for Apples nettbrett, vil du neppe se at det er noe nytt og spesielt ved iPad Pro 9,7 (ja, vi hater Apples navneløsning). 9,7-tommeren har antennestripene kjent fra iPhone 6 og nyere. Samtidig finner man totalt fire høyttalere, to på undersiden og to på toppen.

Som med produktene sine generelt, har Apple truffet blink med iPad Pro. Den kommer i fargene stellargrå, gull, sølv og den populære rosegull. Det som skiller stellargråutgaven, som vi har testet, fra de andre er at rammen på fremsiden er sort. På den andre modellene er rammen hvit.

iPad Pro oser kvalitet og det er ingen tegn til slark eller knirking. Det hele føles solid og nettbrettet er godt og behagelig å holde i. Dette er verdens mest lekre nettbrett og iPad har vært det siden lanseringen for snart seks år siden.

iPad mini 4, iPad Pro 9,7 og iPad Pro 12,9.
iPad mini 4, iPad Pro 9,7 og iPad Pro 12,9.

Skjerm
En av de tingene vi var veldig fornøyd med i 12,9-modellen, var den flotte skjermen. Det samme går igjen i lillebroren.Fargegjengivelsen er, som alltid, helt nydelig. Skjermen har en oppløsning på 2048 x 1536 piksler (en pikseltetthet på 264 piksler per tomme), noe som faktisk er det samme som på iPad Air 2. Dog er det spesielt to ting som skiller Pro-skjermen fra Air 2.

Den har støtte for Apple Pencil. Det vil si at man kan tegne, skrive og drodle på skjermen som om det var et helt vanlig ark laget av papir. I fjor vinter lot vi to spilldesignere teste Apple Pencil og de var rimelig fornøyde med Apples pekepenn.

Nummer to er nyvinningen «True Tone». Forklart av Apple: «iPad-skjermen justerer seg automatisk etter lysforholdene så farger ser like ut i ulike omgivelser.» Det vil si at det blir brukt sensorer som finner ut av lysstyrke og hvor kaldt eller varmt paneler skal være, automatisk etter hvordan lyset i rommet er. Jeg har en øyesykdom som gjør at jeg er sensitiv for sterkt sollys, så «True Tone» var noe jeg så veldig så frem til. Under en demonstrering av iPad Pro i Oslo tidligere i år, spurte jeg Apples representant om han kunne slå på «True Tone»-modusen.

– For å demonstrere den er det beste å slå den av, svarte han og gikk til Innstillinger og deaktiverte modusen.

– Bevares, lød det fra meg. Forskjellen var stor. Dette er noe jeg savnet, men kanskje ikke vært helt klar over at jeg har savnet. Det er vanskelig å forklare og det beste er nok å se dette i praksis.

Til venstre: iPad Pro 9,7 med True Tone. Til høyre: iPad Pro 12,9.
Til venstre: iPad Pro 9,7 med True Tone. Til høyre: iPad Pro 12,9.

Til arbeid
Som tidligere nevnt, føler vi at iOS ikke klarer å utnytte Pro-serien til det maksimale. Ettersom Apple mener at Pro kan erstatte den bærbare PC-en, har jeg forsøkt å bruke den til det jeg vanligvis bruker min bærbare på. Dette inkluderer surfing, tekstbehandling, e-post, videotitting og generell fleroppgavekjøring.

iPad-serien er kjent for sine multimediaegenskaper, dermed er ting som spill, surfing og videotitting like god som alltid. Microsoft har sluppet sin ypperlige Office-kontorpakke til iOS og selv om den ikke er like god som på PC, er den meget god. Word og OneNote er programmene jeg bruker mest og alt synkroniseres automatisk i skyen. Jeg har brukt OneNote til å notere med Pencil og det fungerer veldig godt. Til dette syns jeg iPad Pro 12 blir for stor, men med lillebror-Pro virker Apple å være enda nær den perfekte løsning.

Mitt ultimate drømmenettbrett er en 8-tommers enhet med god støtte for penn, slik at jeg kan kaste notatblokken for godt. Vi er nesten der med iPad Pro 9,7.

Til Word-bruk er det litt annerledes. Joda, Apples Smart Keyboard – som ikke følger med – er av liten størrelse, men det gjør jobben. Det er mindre enn tastaturene du er vant til fra en bærbar PC, og krever absolutt tilvenning, men nå skriver jeg nærmest uten å se på ned på tastaturet og det er svært behagelig å skrive på.

Det er enkelt å sidestille apper i iOS - for de appene som støtter det.
Det er enkelt å sidestille apper i iOS – for de appene som støtter det.

Det kunne vært enda bedre med bakbelyste taster, som gjerne hadde et lavere støynivå, samtidig som det hadde vært mulig å justere Pro i flere vinkler slik som med Surface Pro 3 og 4. Sistnevnte har vi tidligere omtalt som «bedre enn iPad Pro». Og for å gjøre ting enda verre med tastaturet, ser det ut til at valgene for maskinvare- og skjermtastaturet går hånd i hånd. Har jeg aktivert «Automatisk stor forbokstav» blir det frustrende plagsomt å prøve å starte en setning med liten forbokstav, for eksempel når man skriver «30. mai» eller «iPad». Det  samme gjelder for Apples autokorrigering. Dette er noe jeg ønsker når jeg bruker skjermtastaturet, men absolutt ikke når jeg bruker Smart Keyboard.

Til enkel Word-behandling fungerer Pro greit, men til ordentlig kontorarbeid strekker ikke nettbrettet til. Problemet er man hele tiden er nødt til å flytte hånden fra tastatur til opp på skjerm for å gjøre noe. Det er et stort irritasjonspunkt. Her kunne gjerne Apple implementert støtte for musepeker.

En annen ting som ikke fungerer godt, er sidestilling av apper. Ettersom ikke alle apper støtter dette, blir det hipp som happ hva angår opplevelse. Her må Apple jobbe med utviklerne.

Det kunne aldri falt meg inn å bruke kun iPad Pro en hel dag på jobb. Da hadde jeg kanskje bare rukket å gjøre halvparten av det jeg ønsker å gjøre.

Batteri og ytelse
Er det én ting Apples produkter har fått mye skryt for, sett bort ifra Apple Watch, er det batteritiden. Ytelsestester og personlige erfaringer viser at iPhone, iPad og MacBook skårer veldig bra på batterifronten. iPad Pro er intet unntak. I Geekbench-testen rundet iPad Pro 15 timer og seks minutter, det er rundt én time dårligere enn 12,9-tommeren. I praksis er opplevelsen dog meget lik. Apple virker å ha lagt seg på en gyllen linje med 10-timers videoavspilling, men jeg føler at Pro tappes raskere for batteri enn de andre modellene.

Som med Pro 12,9, yter A9X-brikken svært godt i nye iPad Pro. Det er ingen tegn til forsinkelser eller at ting går tregt. Alt flyter glatt, selv når man bytter mellom flere apper eller kjører dem side ved side. Det samme gjelder når man spiller spill, ser video eller bruker krevende apper.

iPad Pro mot iPad Pro 12,9 mot iPad Air 2.
iPad Pro mot iPad Pro 12,9 mot iPad Air 2.

Apper
Applikasjoner – eller apper – er kanskje det man forbinder med iOS. Her har man spill og verktøy i alle mulige former, fasonger og utgaver og det skal godt gjøres å ikke finne noe til sitt bruk. Dog er det ikke alt Apple slipper løs i sin innbringende programvarebutikk. Tall fra Apple viser at det nå er over én million apper tilgjengelig for iPad og det vokser stadig. Det er dukket opp flere tegne- og skisseringsapper etter Pro-ens inntog og Adobe virker å satse hardt med å få sine populære apper tilgjengelig.

Min erfaring er at majoriteten av de appene jeg bruker ofte, er tilpasset iPad (Pro). Dog er det mange av dem som ikke er tilpasset sidestilt visning, noe som er litt skuffende.

Alt i alt, kjøper du en iOS-enhet er neppe appmangel noe du bør frykte.

Smart Keyboard gir en litt rar utforming, men det er behagelig å holde i det.
Smart Keyboard gir en litt rar utforming, men det er behagelig å holde i.

Konklusjon
For å oppsummere er iPad Pro er svært godt nettbrett. Jeg kan trekke frem ting som svært gode høyttalere, en nydelig skjerm spesielt takket være «True Tone», en superrask prosessor og meget god batteritid.

Kanskje de største salgsargumentene for iPad Pro, er Pencil og Smart Keyboard. Pencil fungerer ypperlig til sitt bruk. Det samme gjør tastaturet, men som nevnt over kunne det vært enda bedre. Problemet er at disse to ikke følger med iPad Pro. Startprisen for nettbrettet ligger på 6990 kroner, med Pencil og Smart Keyboard nærmer vi oss fort 9000 kroner. Er ikke pennen så viktig, er det kanskje bedre å velge iPad Air 2 som starter på 4490 kroner (vi vil ikke anbefale 16 GB-modellen) og et rimeligere tastatur. Vi kommer tilbake med en test av iPad Air 2 og tastaturet Brydge.

Til den prisen får du også en svært god PC, for eksempel Acer Aspire S13, hvis det opprinnelige målet er å bruke den som en PC-erstatter. MacBook Air er også et naturlig alternativ.

Karakter: 7/10

 

[prisguide id=”231093″]

+ Skjerm
+ Lynrask
+ Batteri
+ God byggekvalitet

– Dyr
– Treg lading
– Ingen PC-erstatter

Annonse