XPS 15 har en helt nydelig skjerm.
XPS 15 har en helt nydelig skjerm.

Annonse


Denne Windows-maskinen ødela nesten for hele min Microsoft-dekning

For tre måneder siden – ja, jeg vet det har tatt lang tid og jeg beklager det – skrev jeg et innlegg på ITavisens blogg (du kan gjøre det, du også) der temaet var ny PC. For å oppsummere det første innlegget kort, hadde jeg mer eller mindre vokst fra MacBook-skjermen og trengte noe større.

Jeg konkluderte det første innlegget med å liste opp tre potensielle alternativer: Dell XPS 15 (eller 13), Lenovo ThinkPad X1 Carbon og Surface Book.

Bestilte meg en PC, men …
Rundt to måneder siden virket det som jakten var over. Da hadde jeg lagt inn en bestilling på Lenovo ThinkPad X1 Carbon, men før den i det hele tatt var sendt fra lageret hadde jeg avbestilt PC-en. En av årsakene var at maskinen hadde lang leveringstid, 4–5 uker, en annen var at det gikk opp for meg at man for mer for pengene – maskinvaremessig – hvis mange får for en XPS 15. En siste grunn er at testingen av XPS 13 2-i-1 gav mersmak, men jeg ønsket en større skjerm.

Til samme pris var lagringen og minnet det dobbelte.

Annonse
Så da gikk jeg mer eller mindre og ventet på at Dell skulle kjøre et knalltilbud på XPS 15. Det kom i april. Men, når dette går i trykken er PC-en på vei tilbake til selskapets fabrikk i Irland.

XPS 15 og XPS 13.
XPS 15 og XPS 13. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Skikkelig kvalitetsfølelse, helt supert tastatur
Dell XPS 15 er en solid og velbygget PC. XPS-serien til det amerikanske selskapet har blitt kjent for å være av veldig god kvalitet, og 15-tommeren er det virkelige flaggskipet. Modellen jeg gikk for har 512 GB SSD, 16 GB minne og en skjerm på 1920 x 1080 piksler. 4K-skjermen er selvsagt enda vassere, men for min del var det bortkastet å bruke et par tusen ekstra for en skjerm som påvirker batteritiden i negativ grad og som jeg uansett må skalere for å fungere optimalt.

Av tilkoblinger leverer XPS 15 på alle mine krav: SD-kortleser, USB-C (som også kan brukes til lading), standard USB og lydkontakt. Sistnevnte bruker jeg i svært liten grad, men det er uansett kjekt å ha når man en gang måtte trenge det.

Noe av det jeg liker best med XPS-serien til Dell – jeg har hatt flere av dem – er tastaturet. Noen vil sikkert mene at det føles litt seigt og hardt å trykke på, men for meg er det midt i blinken. Akkurat høyt nok og godt med motstand. Tastene skal ikke være for lette å trykke ned, mener nå jeg. Styreflaten har jeg også likt godt, og den er blitt enda bedre etter at Microsoft bestemte seg for å ta kontroll med Precision Touchpad og standardgester i Windows 10.

Windows-PC-ene, Dell inkludert, er fortsatt ikke på høyde med MacBookene på dette området, men jeg føler de nærmer seg.

Tastaturet er blant de beste på markedet, ifølge undertegnende.
Tastaturet er blant de beste på markedet, ifølge undertegnende. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Jeg digger InfinityEdge
Å gå fra en 12-tommers MacBook til en PC på 15-tommer var en skikkelig forandring. Det er lettere å se teksten og man får så mye mer arbeidsplass å boltre seg på. Det er veldig kjekt når man arbeider med flere ting samtidig.

XPS 15-skjermen er også en av de bedre på PC-markedet. God kontrast og ypperlig fargegjengivelse. Med 4K-modellen medfølger programmet Dell Premium Color slik at brukerne får større kontroll over fargetilpasningen. Mange vil nok si seg fornøyd med skjermen slik den er ut av boksen, mens andre liker å justere det meste selv og da kan et slikt verktøy komme godt med.

Selv om dette er en 15-tommer, føles den ikke så stor og klumpete som andre tilsvarende PC-er kan gjøre. Dette takket være de smale rammene rundt skjermen – også kjent som InfinityEdge – som gjør at XPS 15 nærmest er på størrelse med en 14-tommer.

Det som kan gjøre XPS 15 til interessante for flere personer, er at den i tillegg til å være en meget god arbeids-PC også kan skilte med et kraftig grafikkort i form av Nvidia GTX 1050. Jeg er ingen dedikert PC-spiller og foretrekker å sitte i sofaen og spille på konsoll, en diskusjon vi kan ta en annen gang, men jeg rakk å teste litt spilling på XPS 15 før jeg sendte den i retur.

Blant annet Windows Store-spill som Forza Horizon 2 og Gears of War 4 som er råflotte når innstillingene er skrudd til det maksimale. Det går selvsagt ikke så bra med et GTX 1050-kort, men det er absolutt i stand til å drive de to spillene med akseptable innstillinger. Jeg vurderte faktisk å hive med en Xbox One-kontroller i sekken på vei over dammen til New York i mai i forbindelse med Microsoft Windows 10-arrangementet, men det ble med tanken.

Kjip batteritid setter en demper på opplevelsen.
Kjip batteritid setter en demper på opplevelsen. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Sendt i retur
Så langt har det kun vært lovord fra meg rundt Dell XPS 15, så hvorfor sendte jeg den egentlig tilbake? Det korte svaret er batteriet.

PC-en har et massivt batteri på 97 Whr. Det er like under grensen før man bli nødt til å sjekke det inn når man skal ut å fly. Enheter med batteri på over 100 Whr er ikke tillatt til håndbagasjen. Det jeg lurer på er hvordan et så kraftig batteri kan gi så dårlig batteritid.

For i løpet av den perioden jeg hadde PC-en fikk jeg ikke i nærheten av en batteritid som var akseptabel. Begeret var fullt da jeg fulgte Windows 10-arrangementet i New York direkte. Da hadde jeg to nettleserfaner (Edge) opp, Telegram kjørte for å kommunisere med redaksjonen og jeg overførte bilder fra mobilen via skyen og fra kameraet via SD-kort.

PC-en var ladet og klar til sending og rundt to timer senere hadde batterisparing slått inn for lengst. Den er forhåndskonfigurert til å aktiveres ved 20 prosent batteriet. Irriterende nok fungerte ikke strømforgreningen ved plassen min.

Og slik var opplevelsen både etter installasjon Creators Update og tilbakerulling til en ren installasjon av Windows 10 (Anniversary Update) med alt av nye driver og BIOS installert og oppdatert. Jeg mistenkte først at det var Creators Update som var årsaken, men batteriet ble ikke nevneverdig bedre med den forrige Windows 10-utgaven.

Under Oppgavebehandling så jeg heller ingen tegn til ressurser eller tjenester som brukte mer enn normalt. Det er godt mulig at det var min enhet det var noe galt med, men er det noe jeg ikke ønsker er det å drive med feilsøking eller sende PC-en i retur for eventuell å vente på ny.

Dells transportør brukte over ti dager på å sende maskinen fra Irland til Drammen, altfor lang tid i år 2017) og dermed ville det fort tatt rundt en måned å sende i retur og vente på ny. Det er ikke jeg interessert i.

Dermed ble mitt XPS 15-eierskap avbrutt mye tidligere enn ønsket. Alt i alt er det en supersolid PC, men jeg kan ikke leve med en batteritid som er såpass skuffende.

Hva nå?
Så hvilke alternativer sitter jeg igjen med? Microsoft avduket Surface Laptop i starten av denne måneden og jeg satt igjen med et svært god inntrykk etter de få minuttene jeg fikk tafse på den i fred. Det kan du lese mer om her.

Dog er det noen ankepunkter med den. For det første savner jeg en SD-kortleser og for det andre skulle jeg gjerne se at USB-C var på plass. Vi har for øyeblikket en Surface Book med Performance Base på testbenken og med en klønete samboer skjønner jeg at det til tider kan være kjekt med en magnetisk ladekontakt – noe MacBook-brukerne kan skrive under på – men USB-C er tross alt fremtiden.

Jeg kan også ta med at ThinkPad X1 Carbon fortsatt er et alternativ. Uansett lover jeg å komme tilbake med et tredje og siste blogginnlegg om rundt en måneds tid. For nå har jeg kanskje bestemt meg.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse