XPS 15 har en helt nydelig skjerm.
XPS 15 har en helt nydelig skjerm.

Denne Windows-maskinen ødela nesten for hele min Microsoft-dekning

For tre måneder siden – ja, jeg vet det har tatt lang tid og jeg beklager det – skrev jeg et innlegg på ITavisens blogg (du kan gjøre det, du også) der temaet var ny PC. For å oppsummere det første innlegget kort, hadde jeg mer eller mindre vokst fra MacBook-skjermen og trengte noe større.

Jeg konkluderte det første innlegget med å liste opp tre potensielle alternativer: Dell XPS 15 (eller 13), Lenovo ThinkPad X1 Carbon og Surface Book.

Bestilte meg en PC, men …
Rundt to måneder siden virket det som jakten var over. Da hadde jeg lagt inn en bestilling på Lenovo ThinkPad X1 Carbon, men før den i det hele tatt var sendt fra lageret hadde jeg avbestilt PC-en. En av årsakene var at maskinen hadde lang leveringstid, 4–5 uker, en annen var at det gikk opp for meg at man for mer for pengene – maskinvaremessig – hvis mange får for en XPS 15. En siste grunn er at testingen av XPS 13 2-i-1 gav mersmak, men jeg ønsket en større skjerm.

Til samme pris var lagringen og minnet det dobbelte.

Så da gikk jeg mer eller mindre og ventet på at Dell skulle kjøre et knalltilbud på XPS 15. Det kom i april. Men, når dette går i trykken er PC-en på vei tilbake til selskapets fabrikk i Irland.

XPS 15 og XPS 13.
XPS 15 og XPS 13. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Skikkelig kvalitetsfølelse, helt supert tastatur
Dell XPS 15 er en solid og velbygget PC. XPS-serien til det amerikanske selskapet har blitt kjent for å være av veldig god kvalitet, og 15-tommeren er det virkelige flaggskipet. Modellen jeg gikk for har 512 GB SSD, 16 GB minne og en skjerm på 1920 x 1080 piksler. 4K-skjermen er selvsagt enda vassere, men for min del var det bortkastet å bruke et par tusen ekstra for en skjerm som påvirker batteritiden i negativ grad og som jeg uansett må skalere for å fungere optimalt.

Av tilkoblinger leverer XPS 15 på alle mine krav: SD-kortleser, USB-C (som også kan brukes til lading), standard USB og lydkontakt. Sistnevnte bruker jeg i svært liten grad, men det er uansett kjekt å ha når man en gang måtte trenge det.

Noe av det jeg liker best med XPS-serien til Dell – jeg har hatt flere av dem – er tastaturet. Noen vil sikkert mene at det føles litt seigt og hardt å trykke på, men for meg er det midt i blinken. Akkurat høyt nok og godt med motstand. Tastene skal ikke være for lette å trykke ned, mener nå jeg. Styreflaten har jeg også likt godt, og den er blitt enda bedre etter at Microsoft bestemte seg for å ta kontroll med Precision Touchpad og standardgester i Windows 10.