Surface Laptop er mildt sagt råflott.
Surface Laptop er mildt sagt råflott.

Annonse


Sniktitt: Vi har testet Surface Laptop – her er de norske prisene

New York (ITavisen:) Etter å ha lansert hybrid-PC-ene Surface Pro og Book, den stasjonære PC-en Studio og konferansetavlen Hub, var kanskje en bærbar PC det naturlige neste steget til Microsoft. Vel, mange håper nok på en Surface Phone, men den glimrer stadig med sitt fravær.

Oppdatert, 22:48:

Angående fargevalgene har Microsoft Norge følgende å melde:

Det stemmer at det i første omgang er Platinum utgaven som blir tilgjengelig utenfor USA. Vi vil komme tilbake med oppdateringer angående farger de kommende månedene.

Annonse


Oppdatert, 22:31:

ITavisen-redaktør Trond Bie spådde Surface Laptop i mars. Les kommentaren.

Oppdatert, 22:16:

Vi vet fra før av at Norge endelig har blitt et Surface-først land, derfor er også maskinen tilgjengelig med norske priser allerede.

Maskinene starter på 10 999 kroner (128GB lagringsplass, Intel Core i5, 4GB RAM), og ender på 23 299 på den dyreste med 512GB lagringsplass, Intel Core i7 og 16GB RAM.

Forhåndssalget starter i dag og lanseringen i Norge er 15. juni.

Windows 10 S
Overraskelsen var kanskje ikke så stor da Microsoft i dag trakk en Surface Laptop opp av hatten under et arrangement i New York. Den seneste tiden har det versert rykter om at Microsoft står klar med et nytt produkt i serien, men Microsoft-kjennere har avfeid rykter rundt en Pro 5 og Book 2.

Nye Surface Laptop er ment å gå hånd i hånd med den ferske Windows 10-utgaven: Windows 10 S. Dette er en versjon av operativsystemet som er beregnet på studenter og elever.

Operativsystemet blir en direkte konkurrent til Google Chrome OS og Chromebookene som gjøre storeslem på skolemarkedet i USA. I Windows 10 S kan man kun kjøre apper som er lastet ned fra Windows Store. Noen vil nok kommentere at apputvalget stadig er for dårlig, men Microsoft lovet i dag at Office-pakken og Spotify er på vei til Windows-butikken. Dog er brukerne nærmest låst til nettleseren Edge ettersom nettleserutvalget i Store er svakt.

Merk uansett at man kan oppgradere fra Windows 10 S til en pro-utgave hvis man ønsker det, og da kan man naturligvis installere det man måtte ønske av programvare.

STEM-prosjektet er en forskningsplattform Fokuset for dagen var utdanning. STEM-prosjektet er en forskningsplattform med fokus på vitenskap, teknologi og matematikk. (
Fokuset for dagen var utdanning. STEM-prosjektet er en forskningsplattform med fokus på vitenskap, teknologi og matematikk. ( (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Surface Laptop
Flere trodde kanskje at Microsoft ville lansere en rimeligere Surface-bærbar for å gå direkte i strupen på Chromebookene, men når det gjelder Surface-serien handler det om premium-modeller. Detter maskinene som skal sette standarden og innovere i PC-bransjen.

For å ta Google og Chromebookene vil partnerne til Microsoft lansere rimelige Windows 10 S-PC-er som skal koste så lite som 189 dollar, rundt 1600 kroner.

Surface Laptop kommer i fire konfigurasjoner og fargene Burgundy, Platinum, Cobalt Blue og Graphite Gold. Den rimeligste modellen har Intel Core i5, 128 GB SSD og Intel HD Graphics 620. Den starter på 10 990 kroner i Norge.

Toppmodellen leveres med Intel Core i7, 512 GB SSD, 16 GB minne og Intel Iris Plus Graphics 640. Prisen er 2199 dollar. Norsk pris er ikke kjent.

Felles for samtlige modeller er følgende:

  • Skjerm: 13,5-tommers PixelSense. 2256 x 1504 piksler. 3:2-utforming. Berøringsskjerm med støtte for Surface Pen.
  • Programvare: Windows 10 S. Gratis oppgradering til Windows 10 Pro frem til 31.12.2017.
  • Sensor: Omgivelsessensor.
  • Batteritid: Opptil 14,5 timer.
  • Tilkoblinger: USB 3.0, lydutgang. mini DisplayPort, Surface Connect.
  • Kamera: Windows Hello-innlogging, 720p.
  • Trådløs: Wi.Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0.

Microsoft tviholder på den proprietære Surface-kontakten for lading. Mange, deriblant undertegnede, hadde håpet på USB-C, men slik ble det altså ikke. Surface-kontakten sikrer dog kompatibilitet med andre Surface-produkter. Mer oppsiktsvekkende er at Microsoft ikke fant plass til en USB-C-kontakt i det hele tatt.

Føles veldig bra
Så hvordan er PC-en i bruk? Surface Laptop var det desidert mest populære produktet bak scenen der pressefolk ble sluppet løs, men vi snek oss til noen flotte minutter med Microsofts første, tradisjonelle bærbare.

Det er ingen overraskelse at maskinen er velbygd, det er også normen for Surface-enhetene. Man forventer også ordentlig kvalitet når man blar over 10 000 kroner pluss for en datamaskin. PC-en føles også tynn og lett.

Skjermen er også nydelig, og vi liker spesielt godt at den er i 3:2-format. 16:9 føles ofte litt feil på PC-er, det blir litt smalt og langt, og det er topp å se at Microsoft går for en annen løsning. Skjermen er berøringssfølsom, noe som man ikke tenker over, men savner når man ikke har det lenger.

Alcantara er det spesielle stoffet som omkranser tastaturet. Det er mykt og behagelig, men vi undrer på om det ikke vil samle seg mye skitt over tid. Microsoft tilbyr allerede et Pro 4-tastatur med Alcantara-stoff, så de har nok samlet opp erfaring fra det. Tastaturet er også svært behagelig å taste på. Det er vanskelig å si med tanke på bakgrunnsstøyen, men førsteinntrykket er at det er relativt stille.

Alt i alt er vi svært positive til Surface Laptop, og vi ser frem til å få den inn på testbenken.

Forhåndssalget starter i dag og lanseringen i Norge er 15. juni.

Microsoft betaler reise og opphold i New York.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse