iPhone X er den beste mobilen for de fleste.
iPhone X er den beste mobilen for de fleste.

Annonse


TEST: “iPhone X” er den beste smartmobilen som noen sinne er laget

iPhone X er rett og slett et helvetes bra produkt.

Leverer varene
I denne testen tar vi for oss forbedringene X leverer, hva vi tror kommer neste år, og hvorfor vi mener at bransjen må finne ut hvordan de kan gjøre mobilene mer til et verktøy for menneskeheten, enn kun et asosialt og pent designet underholdningsprodukt.

iPhone X leverer på alle måter i forhold til bransjen slik den er nå, men hvor går vi herfra for å finne nye bruksområder?

iPhone X er en komplett fryd
Gestene som har tatt over for hjemknappen er så intuitive og morsomme, at jeg ikke orker tanken på en hjemknapp mer. Jeg har en 8 Plus liggende. Først og fremst føles den ut som en planke i hånda, for det andre er det merkverdig å måtte trykke på en knapp for å låse den opp. Det vil føles gammeldags for de av dere som handler en iPhone X, veldig fort.

Annonse


Hvordan skal konkurrentene kopiere Face ID og gestene i iPhone X? Det skal bli interessant å se, for min mening er at de er nødt til å kopiere på en eller annen måte – alt annet føles gammeldags og annenrangs. Ja, dette er en så stor forbedring.

Pixel 2 XL er ikke i nærheten
Husker du dette Android-ryktet? Vi tror det kan realitet, men når, for Pixel 2-mobilene leverte jo ingenting nytt. Ikke godt å spå, det kan nemlig tenkes vi må vente på arvtageren til Android før vi ser en 100 prosent berøringsdrevet Android-grensesnitt uten hjemknapp.

Kort oppsummert: iPhone X er en fryd å bruke på alle plan, men batterilevetiden er ikke noe særlig forberedt, men det blir samtidig vanskelig å måle fordi vi bruker denne så mye mer enn andre mobiler, fordi den er morsom å bruke. Ofte uten mål og mening sitter vi der og sveiper hit og dit.

Det mest kontroversielle i år er busslomma
Jo, også må vi jo selvsagt snakke om busslomma som er det mest kontroversielle designmessig, men det er ikke en design-avgjørelse, men en teknisk en. For jaggu er “Face ID” verdt lomma på topp.

Det er nemlig ikke slik at den kun logger deg inn fra hjemskjermen, men den brukes for app- og nettside-pålogginger i nettleser (det er fantastisk) tillegg til betaling i land der Apple Pay er lansert (ikke i Norge). Face ID må være rundt en halvmeter fra ansiktet for å låse opp.

Jeg er glad i Surface Laptop med Windows Hello ansiktspålogging, men Face ID er bedre fordi den nær sagt aldri feiler selv om lyset skinner i ansiktet mitt – på dette området feiler støtt og stadig Hello når jeg sitter ute og jobber. Face ID var i starten ikke særlig velvillig med et par større solbriller enn jeg vanligvis bruker, men etter et par dager lærte mobilen å kjenne meg igjen også med disse. Apple påstår at etterhvert som ansiktet forandres, så følger Face ID med. Det ser ut til å stemme, og føles magisk.

Microsoft: Det kunne vært dere som var først ute med ansiktspålogging på mobil, og det for flere år siden, men vi vet jo hva som skjedde med den satsingen. Det må føles ekstra tungt for Redmond-selskapet å se hvor bra iPhone X gjør en teknologi de var først ut med. Men det er ikke slik livet eller denne bransjen fungerer.

De som implementerer best, ikke kjappest, vinner.

Vi må også nevne appene og X, for apper som ikke er optimalisert for den nye skjermen er virkelig kjipe å bruke. Det er først man fyrer opp en optimalisert app man merker hvor stor forskjell det er mellom X og Apples mobiler før de gikk opp i panel-størrelse. Jeg er dog ikke redd for å leve i en ikke-optimalisert verden lenge. Apple har tak om utviklerne, og allerede har 1Password Face ID-støtte.

Med andre ord bør det ikke ta lange tiden før alle de store appene er optimalisert for 5,8″-panelet.

Design
Baksiden vil minne deg om iPhone 4 og 8, mens sidene tar oss tilbake til iPod-dagene med lekkert sølvskinn takket være stål-legeringen. Det føles som man holder i minst like mange kroner man betalte for den. Den føles utrolig godt og solid konstruert, som en tung iPod fra gamle dager.

Mange av dere vil nikke gjenkjennende og tenke tilbake på savnet etter en rekke lettere iPhone-modeller (5) og modeller (6, 7 og 8) som ikke føltes like smykke-eksklusive. Apple er tilbake, og leverer et smykke denne gnag.

Savner du iPhone 4-følelsen er denne tilbake i X.

Ytelse
Det merkeligste er at apper som ikke har vært brukt på et par timer, starter på nytt om man trykker på dem fra hjemskjermen, men er klare med en gang når vi sveiper mellom dem i fullskjerm. Dette høres ut som en iOS 11-feil vi regner med Apple kommer til å fikse, for mobilen er mer enn kjapp nok.

Men tenk hva litt mer RAM kunne ha levert? Da kunne flere apper vært aktive uten å måtte starte, for hyppig. Dette er det største minuset kontra en rekke Android-mobiler med både 6 og 8GB RAM.

Panelet
Helt ut av denne verden. Jeg fyrte opp en “HDR Dolby Vision” trailer fra iTunes og trodde nesten ikke det jeg så.

Panelet er så detaljert, lyssterkt og nøyaktig at det ser ut som noe fra en dingse-TV-reklame, bare at det er sant og ikke simulert med CGI. Dette ser nemlig ut som CGI og ikke noe du holder i hånda og spiller av. Det er ekte, men det ser ut som det er et ekstra lag magi drysset på topp. Samsung og Apple har virkelig gjort det denne gang.

Bilder ser ut som proft fotopapir plassert over skjermen – så god er kvaliteten.

Det er altså ikke bare mangelen på hjemknapp, berøringsgestene og UI-et som er bedre med X i forhold til 8-modellene, men også skjermen. Vi har en 8 Plus liggende her også, og panelet er faktisk kjedelig sammenlignet med OLED-panelet i X. Mye av dette fordi svart er helt svart. Dog er “True Tone”-teknologien kanskje vel kraftig på X-en, i forhold til åtte-modellene og iPad Pro.

Fordelen med OLED denne gang er altså at svart på skjermen matcher perfekt med lomma på topp, noe som gir illusjonen av at busslomma ikke er der når mobilen er i dvale. Det er da noe.

Småplager og smarte detaljer
Av smarte og ikke smarte programvaredesign har vi et par ting å si. Hvorfor tar nederste delen av tastaturet så mye plass for å presentere ikonet for å skifte tastatur? Og hvorfor i all verden tar fremdeles volum-boksen opp masse skjermareale akkurat der du ønsker å se, altså midt på skjermen?

En annen ikke helt optimalisert designvalg er å skjule prosenten på batteriet til man drar ned hurtig-kontrollpanelet. Kunne det ikke bare vært prosent, alltid?

Men en ting som vil få deg til å nikke gjenkjennende, for dette er veldig Apple, er den perfekte vibrasjonen man føler når man skrur på lommelykta fra låsskjermen, eller åpner kamera-appen. Vi foretrekker å trykke på kamera-ikonet på første låssskjerm nå, for å hente opp kameraet, i stedet for å sveipe til siden.

Animoji-meldinger er forsøk på en ny kommunikasjonsform, men føles litt poengløst i forhold til drømmen om at det kunne ha fungert i sanntid med to eller flere personer på skjermen. Heldigvis kan de deles utenfor iMessage, til blant annet Facebook Messenger, men det er fremdeles snakk om statiske filer, ikke sanntids-kommunikasjon.

Spådom: iPhone X Plus med enda bedre Face ID neste år
Legger vi merke til lomma? Nei, vi er ikke det. Hvorfor? Fordi skjermen er så utrolig godt laget. Den er produsert av Samsung etter Apples ordre, og er helt unik iPhone X. Det finnes mange OLED-paneler, men som nevnt ingen er lik den Apple har bestilt og produsert i samarbeid med sin rival.

Er det bare et tidsspørsmål før Apple vil gjøre alt selv, også med panelene? Kanskje, men nå er fokuset innmaten, for de har sin egen GPU, CPU og sensor-brikker. Det er modemene og panelene som fremdeles leveres av underleverandører som Samsung, Qualcomm og Intel.

Det er langt lettere å spå iPhone-fremtiden etter å ha brukt X en god stund. For det første kan vi vente oss kjappere Face ID-teknologi i X-en som lanseres neste år. Og ganske riktig. Etter at vi skrev dette meldte superanalytiker Ming-Chi Kuo at det kommer en ny OLED iPhone på 6,4″ neste år. Vi blir svært overrasket om det ikke kommer en X Plus-modell i 2018.

Da blir det spennende å se hva Apple kan gjøre med kamerateknologien sin, for selv om X tar svært pene bilder, heller jeg nok til Pixel 2 Plus for kamerakvalitet i mange tilfeller, spesielt på kvelden. En smakssak? Ja, det kan godt hende.

Kamera
Kameraet er så og si uendret siden iPhone 8 Plus, men telefoto-linsen tar inn noe mer lys. Som nevnt foretrekker vi Pixel 2 XL-kameraet med liten margin, spesielt fordi vi har blitt skikkelige glade i portrett-funksjonen på iPhone-modellene, og den er enda bedre med iOS 11 og 8 eller X.

Ta en titt på vår iPhone X mot iPhone 8 Plus og Galaxy S7 Edge-kameraduell.

Her er flere bilder knipset med iPhone X:

https://www.instagram.com/p/BbF6l4Jgeyf/?taken-by=itavisen.no

https://www.instagram.com/p/BbGH2KeAdmD/?taken-by=itavisen.no

https://www.instagram.com/p/BbIrV85A1UA/?taken-by=itavisen.no

https://www.instagram.com/p/BbIroblgXKj/?taken-by=itavisen.no

Konklusjon
Men hva er egentlig poenget nå? Mobilene har blitt underholdningsobjekter i seg selv, og gir egentlig ikke så mye mer nytt, utover bedre bilder og smart organisering av dem. AR er jo kult, men ikke så interessant enda. Dette er et dyrt objekt du trolig ikke trenger, men som du uansett vil få masse glede av som den beste mobilen på markedet nå.

Siden dette er den beste mobilen nå leter jeg etter svar på hvorfor den finnes utover personlig underholdning. Er det noen større mål med det hele? Mest HealthKit, kanskje, på klokkene spesielt, for å gjøre verden sprekere og sunnere.

Apples nye og beste iPhone noen sinne er alt man ønsker av en mobil, men intet fremskritt for menneskeheten som sådan. Da blir også verdenspressens fokus merkelig. Hvordan kan AI, som et viktig eksempel, hjelpe oss utover å finne informasjon eller som vekkerklokke? Siri er fremdeles ikke like god som Google Assistant, synes vi.

Vi lover: Bruk en X noen dager og du vil synes en hjemknapp er skikkelig gammeldags. De har fått til gestene og grensesnittet så til de grader, og på en måte som virkelig klarer å vise frem litt mer av kraften til A11 Bionic-brikken som ikke helt klarer å skinne på eldre iPhone-modeller da disse mangler den superkjappe helvindu-app-svitsjeren.

De store endringene og de mange fine detaljene betyr at Apple virkelig leverer hele pakken denne gang – de gjør spesielt to ting som har forandret vår måte vi ser på mobiler for alltid: Face ID og iOS 11-grensesnittet i kombinasjon med mangelen på hjemknapp, men vi kunne ønske de gjorde grep for å gjøre mobilene mer sosiale også.

Den beste testen er hvordan et produkt får konkurrentene til å føle seg. iPhone X får andre mobiler til å fortone seg som gammeldagse første dag.

Karakter: 10 av 10.

+ Utrolig design
+ Utrolig panel
+ Kjapp og silkemyk i bruk
+ Face ID fungerer nesten perfekt
+ iOS 11 skinner med nye berøringsgester
+ Svært godt kamera

– Batterilevetiden kunne vært bedre
– Legg ved kraftigere lader i esken

Annonse