Dette er en av de aller beste kontorskjermene vi har testet.
Dette er en av de aller beste kontorskjermene vi har testet.

Annonse


TEST: Det er en drøm å jobbe med denne på laget

Mange med kontorjobb har ofte vært avhengig av to skjermer for å få full oversikt i arbeidet, men de seneste årene har ultrabrede skjermer gjort at mange klarer seg med én.

Logisk nok ettersom man får plass til mer på én flate og ikke trenger å koble til og styre to skjermer. Mens vanlige skjermer har et format på 16:9, er Asus MX34V 21:9 og har en oppløsning på 3440 x 1440 piksler.

Asus MX34V
Kurvede TV-skjermer har til gode å slå an blant forbrukerne, men på et skrivebord gir skjermene mye mer mening spesielt fordi man sitter mye nærmere enn man vanligvis gjør i stuen. Når man sitter rundt en halvmeter fra en kurvet og ultrabred skjerm, får man nærmest følelsen av at den omslutter deg. Hvor hen man vender blikket er det en skjerm.

Spesifikasjoner:

Annonse


  • Skjerm: 34 tommer 21:9, 3440 x 1440 piksler, 178-graders innsynsvinkel, 100 Hz med støtte for AMD Freesync.
  • Tilkoblinger: 1x DisplayPort 1.2 og 3x HDMI 2.0.
  • Lyd: 8watt, Harman Kardon.
  • Annet: Trådløs lading i fot. Qi-teknologi. 5w/1A.
  • Pris: 9000 kroner.

Design
Skjermen tar seg ganske så godt ut på skrivebordet med et stilrent design. Rammen rundt skjermen er forholdsvis smal og den sølvfargede foten – med innebygget trådløs lader – har et design som glir godt inn.

Den trådløse laderen støtter QI-laderen slik at man kan lade em haug med smarttelefoner. For eksempel Samsung Note 8 og iPhone 8 Plus. Effekten er på 5 watt.

Selv om man absolutt kan få en god spillopplevelse med produktet er designet mer slik at det passer på kontoret uten de spreke detaljene og lysene tradisjonelle spillskjermer vanligvis har. Det eneste du ser av lys på denne skjermen er et lett pulserende lys i laderen når en smarttelefon er til lading.

Baksiden, som du mest sannsynligvis vil se lite til, har også et ganske rent og flott design i svart med en Asus-logo i sølv. Kablene kan samtidig skjules i et lokk bak foten slik, perfekt for de av oss som syns lite godt om kabelrot.

Betjeningen gjøres via én enkelt knapp, eller styrespak om du vil, som sitter rett under Asus-logoen på fremsiden. Ofte opplever man skjermer med for mange knapper som lett kan forvirre brukeren og man aldri blir komfortabel med hvilke som er til navigering og hvilken som er for å bekrefte eller gå tilbake.

Tommel opp til Asus der, altså.

Baksiden er like enkel og stilren som resten.
Baksiden er like enkel og stilren som resten. (Ill.: Asus)

Én ting som ikke er like topp er justeringsmulighetene, eller mangelen på det. Man kan kun vende skjermen fremover og bakover, vi skulle gjerne sett at man også kunne justert ting som høyden ettersom foten ikke er den høyeste.

Flott bilde
Enten du spiller, ser film eller faktisk gjør litt arbeid, vil du ha en solid opplevelse med MX34V. Du har for øvrig ingen grunn til å bli bekymret over at dette er et VA-panel og ikke IPS, få vil neppe merke forskjell. Fargene er sterke og klare, og skjermen har også god innsynsvinkel. Du vil trolig sitte rett fremfor skjermen og samme hvor du vender blikket får du et klart bilde.

Jeg har i hovedsak brukt skjermen til arbeid og det er en ren fryd å bruke en ultrabred i journalisthverdagen. Vanligvis sitter jeg med en 27-tommer og to virtuelle skrivebord i Windows 10, men å ha alle vinduer samlet på ett bilde gjør at man blir mer produktiv.

For best mulig opplevelse er du avhengig av en PC hvis HDMI-kontakt støtter 2.0. Min bærbare, av typen ThinkPad X1 Carbon, har kun HDMI 1.4 som kun leverer 30 Hz. Man merker spesielt den lave frekvensen når man flytter på musepekeren som altså gir en litt hakkete opplevelse.

Som nevnt over er dette en skjerm som også leverer på spillfronten og foruten en responstid på 4 ms og en oppdateringsfrekvens opp til 100 Hz, har den også støtte for AMD Freesync. Godt å vite med blant annet Xbox One X rundt hjørnet. Har du derimot et Nvidia-kort får du ikke dra nytte av dette. Nvidia har som kjent sin egen teknologi i G-Sync.

I den oversiktlige menyen kan du også velge mellom en rekke forhåndskonfigurerte oppsett å velge mellom, men man kan også kalibrere skjermen manuelt.

Foten har en integrert Qi-lader.
Foten har en integrert Qi-lader. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Godkjent lyd
Skjermen har også integrerte høyttalere fra Harmon Kardon og de sparker overraskende godt fra seg med tanke på tynn skjermen faktisk er. Høyttalerne spiller høyt og klart, men ikke forvent altfor mye bass.

Dog opplevde jeg ofte litt laving summing fra høyttalerne under musikkavspilling. Jeg har søkt litt rundt og lest andre anmeldelser, men det er få som påpeker samme problem, så det er godt mulig det er noen forstyrrelser i nærheten. Eventuelt HDMI-kabelen som er problemet.

Uansett er det ikke nevneverdig plagsomt, og hvis du har på litt volum vil du trolig ikke merke til det i det hele tatt.

Asus har samarbeid med Harman Kardon på lydfronten.
Asus har samarbeid med Harman Kardon på lydfronten. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon
Når man først har fått testet en ultrabred skjerm, er det vanskelig å gå tilbake til det gamle. Det erfarte jeg med Acers spillskjerm på 34 tommer i fjor og igjen med Asus MX34V (hvem bestemmer disse produktnavnene, egentlig?).

Til kontorbruk er den mer eller mindre perfekt – så lenge man har en PC med HDMI 2.0. Man får rett og slett plass til alt man skal på én flate og slipper å styre med to monitorer. Samtidig er designet så rent at den tar seg godt ut på skrivebordet.

Konklusjon: 8/10

+ Enkel betjening.
+ Integrert trådløs lader for smarttelefon.
+ Topp bildekvalitet.
+ Godkjent høyttalerlyd.

– Litt høy pris.
– AMD FreeSync kontra G-Sync.
– Mangler ordentlige justeringsmuligheter.

Annonse