Mario og Cappy - den nye kompanjongen.
Mario og Cappy - den nye kompanjongen.

Annonse


TEST: Super Mario Odyssey er ene og alene grunn til å kjøpe Nintendo Switch

Nintendo Switch ble lansert i våres og da med en av de største spillseriene til det japanske selskapet: The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Tross populariteten til Zelda kan serien neppe konkurrere med Mario.

Super Mario Odyssey
Konsollene til Nintendo har ofte fått kritikk for å ha dårlig støtte fra tredjepartsutviklere, noe jeg mener har vært og fortsatt er berettiget, men det ser uansett til å være forbedret med Switch. Spørsmålet er om man savner disse spillene når man har titler som Super Mario Odyssey.

Jeg kan si det først som sist: Super Mario Odyssey er et fantastisk spill.

Historien er som du er blant til med tidligere spill i serien: Bowser har kidnappet Princess Peach og du, i rollen som Mario, må redde henne. Denne gangen er det også en liten vri på historien ved at Bowser vil tvinge Peach til å gifte seg med ham slik at han kan ta over Mushroom Kingdom. Ja, det er drama selv i soppverdenen.

Annonse


På vår den lange ferden for å redde Peach fra de ekle klypene til Bowser reiser Mario, og den nye kompanjongen Cappy, gjennom mange forskjellige verdener som varierer med temaer som sjø, snø, tre, måne og så videre. Det er selvsagt nødvendigvis å nevne «New Donk City» som er en variant av New York City med gule drosjer og skyskrapere.

For å åpne opp nye verdener må man samle inn et visst antall «Power Moons» som til tider kan være godt gjemt rundt i spillet. Så fort man har samlet inn nok måner for å reise videre, tar man turen til «Odyssey»-skipet som frakter Mario og Cappy til neste verden.

Man kan også bli i en verden utforske og utforske den ytterligere hvis man ønsker det og for eksempel sanke flere mynter eller finne noen godt skjulte hemmeligheter. Folk har forskjellige spillestiler.

Myntene kan for øvrig brukes på å kjøpe klær og annet utstyr som en dykkermaske. En slik kan være kjekk i Seaside Kingdom.

Mario trives ikke like godt under vann som på land.
Mario trives ikke like godt under vann som på land. (Ill.: ITavisen)

Litt retrospilling
Selv om Odyssey i hovedsak foregår i 3D, møter man også på enkelte 2D-partier som tar deg med tilbake til tiden da Super Mario kun var i dette formatet. Dette er korte sekvenser som man ikke kommer over spesielt ofte, men det er sånn små ting som Mario-tilhengerne vil sette pris på.

Også undertegnede som ikke har spilt et Super Mario-spill siden Super Mario 64. Odyssey gir uansett mersmak, det er det ingen tvil om.

Mye nytt og litt gammelt i Super Mario Odyssey.
Mye nytt og litt gammelt i Super Mario Odyssey. (Ill.: ITavisen)

Kontrollene sitter godt selv om man ofte føler man gjør de to samme tingene med fire forskjellige knapper. Jeg har i hovedsak testet Super Mario Odyssey i håndholdt – som har vært helt topp, men det drar veldig mye strøm – men vær klar over at Joy-Con-kontrollernes bevegelsessensor utnyttes bedre når man spiller i dokket modus. Det ved at man må gjøre ulike bevegelser med hendene for å utføre forskjellige ting i spillet. Helt topp hvis man vil leve seg ytterligere inn i spillet.

Selv er jeg ingen tilgjengelig av den måten å spille på, da foretrekker jeg heller Pro-kontrolleren.

Joy-Con-kontrollerne kan brukes på flere måter.
Joy-Con-kontrollerne kan brukes på flere måter. (Ill.: ITavisen)

Ny partner
Som nevnt over er det Cappy som denne gang er den behjelpelige kompanjongen. Navnet avslører kanskje at det er en snakk om en hatt eller lue som Mario bruker. Cappy kan brukes til å ta over og kontrollere fiendene. Sikter man på en fiende og trykker på Y, sendes Cappy ut – som en boomerang – og så kan Mario «ri» på fienden og styre den. Dette er til tider svært gøy, spesielt når man sitter på toppen av et tårn med Goombas, eller tar over en diger tyrannosaurus rex for så å knuse det man kommer over.

Cappy stiller også opp når det er tid for gåteløsning.

Visuelt nydelig
Grafikkstilen er slik vi er blitt kjent med fra andre Mario-titler, og Nintendo-spill for den saks skyld, og viser kanskje at Switch ikke nødvendigvis trenger å ha superheftig grafikk som kommende Xbox One X.

Konsollen er kraftig nok til å levere enn vakker utgave av Super Marios Odyssey med de fargeglade verdenene og artige karakterene – du vil møte på mange unike og spesielle sjefskamper. Spillet kjører samtidig svært stabilt og du vil neppe plages av at bildefrekvensen dropper som ofte forekommer i mer krevende spill.

I tillegg har jeg ikke en eneste gang opplevd noen feil i spillet, og det er ikke akkurat ofte man kan skrive det som spilltester.

Odyssey er til tider ganske så actionpakket.
Odyssey er til tider ganske så actionpakket. (Ill.: ITavisen)

Konklusjon
Man kan sikkert kritisere Nintendo for å melke Mario-serien, men det er et ikke-tema når selskapet leverer spillopplevelser som med Super Mario Odyssey. Her viser den japanske spillkjempen at plattformersjangeren er noe de håndterer kanskje bedre enn noen andre i spillbransjen.

Hver verden, eller kongedømme om du vil, har et tema og sin unike stil, noen mer interessante enn de andre, og ofte har man ikke lyst til å forlate en selv om man har samlet nok «Power Moons». Man har lyst til å bli i verdenen og utforske den mer.

Odyssey vil ved flere anledninger by på solid utfordring, både med sjefskamper og det å finne plasseringene til disse månene man samler, slik at man ikke skal være redd for at spillet er for lett. Har du Nintendo Switch, bør Super Mario Odyssey være det neste spillet du kjøper. Hvis du ikke eier en Switch, er Odyssey en sabla god grunn til å kjøpe konsollen.

Vi har egentlig ikke så mye å utsette på spillet, og da er det på sin plass å gi full pott.

Super Mario Odyssey lanseres 27. oktober.

Karakter: 10/10

+ Visuell stil og musikk
+ Utfordrende gåter.
+ Spennende verdener.

+ Unike og artige karakterer.

– Ingen spesielle.

Annonse


Annonse


Annonse