Er du ute etter et nytt nettbrett, er iPad 9,7" et meget godt alternativ.
Er du ute etter et nytt nettbrett, er iPad 9,7" et meget godt alternativ.

Annonse


TEST: Nye iPad 9,7″ kan gjøre andre rimelige nettbrett overflødige

Mange var kanskje skuffet da det var en «helt vanlig» iPad på 9,7 tommer Apple dro opp av hatten forrige måned.

I flere måneder hadde det nemlig versert rykter om nye Pro-modeller, deriblant en rammeløs modell på 10,5 tommer pakket inn i chassiset til den minste Pro-modellen.

Nye iPad 9,7
Den nye iPad-en er ikke en Pro-modell. Det vil si at den ikke har støtte for Apple Pencil, ei heller Smart Connector som gjør at man kan koble til Apples Smart Keyboard.

I stedet er dette en vanlig iPad og kan regnes som en oppfølger til Air 2 fra 2014. Brettet kjører A9-brikken til Apple som blant annet driver iPhone 6s og 6s, og ikke A9X som sitter i de nyeste Pro-modellen. Så hadde du håpet på en ny og kraftig iPad, og ser kun på spesifikasjonene, kan det godt hende du blir skuffet. Dog er nye iPad 9,7″ uslåelig på én ting: pris.

Annonse


Design
Utseendemessig er iPad-en mer eller mindre lik de foregående modellene, men den er faktisk litt tykkere enn Pro-modellen på 9,7 tommer og det selv med svakere maskinvare. De to nettbrettene er også forskjellige på andre måter. Blant annet stikker ikke kameraet ut av chassiset på det nye brettet og det har heller ikke et blitslys. Det har også kun to høyttalere mot Pro-modellens fire.

Kvalitetsmessig er det også forskjeller på de to modellene. Det kan være at dette kun gjelder vårt testeksemplar, men hvis man klemmer på skjermen kommer det «plystrelyd» akkurat som om det blåses luft ut av enheten. I tillegg høres brettet ganske hult ut når man dunker på det med fingrene.

Først trodde jeg at jeg hadde på tastelyder, men det virker som at glasset og selve chassiset ikke er like velbygd som blant annet i Pro-modellene.

I Norge kan man handle nye iPad i fargene sølv, gull og stellargrå. Mens sistnevnte har svart ramme rundt skjermen, har sølv- og gull-utgavene hvit ramme.

iPad 9,7 er litt tykkere enn Pro.
iPad 9,7 er litt tykkere enn Pro.

Skjerm
iPadene er blitt kjent for sine gode skjermer, og den nyeste modellen følger absolutt i sporene til forgjengerne. Med en oppløsning på 2048 x 1536 er bildet knivskarp slik at du får med deg det som er av detaljer i bilder og andre ting du bruker nettbrettet til.

Skjermen har også svært god innsynsvinkel slik at sidemannen din kan nyte film og TV-serier mer deg på flyet eller kanskje i sengen.

Selv om skjermen er svært lyssterk, vil du merke at den ikke presterer like godt i sterk sollys. Skal du bruke den ute i tiden fremover, anbefaler jeg deg å finne nærmeste skygge.

Hvis det er noe jeg savner med den ellers så fantastiske skjermen, er Apples TrueTone-teknologi som justerer fargene automatisk etter lysforhold. Dog kunne dette gjort prisen på nettbrettet høyere, så det er i så fall et godt kompromiss.

Nye iPad og Pro 9,7 er svært like. Sistnevnte føles mer solid.
Nye iPad og Pro 9,7 er svært like. Sistnevnte føles mer solid. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

I bruk
Ikke la deg påvirke at det er «kun» A9-brikken fra 2015 som sitter i nye iPad. Apples brikkesett har vist seg å prestere svært godt, samtidig som iOS ikke er like krevende som andre operativsystemer.

Den er oppgradert til 10.3 og er dønn stabil. Jeg ser for meg at de fleste som kjøper dette nettbrettet kommer til å bruke det til musikk- og videostrømming og surfing på nettet. Kanskje litt e-post og spill i tillegg. Her er iPad 9,7 uslåelig og jeg tør nesten påstå at du ikke får kjøpt et rimeligere nettbrett med like god ytelse. Ei heller med det massive apputvalget optimalisert for nettbrett.

Google Play Store er ikke der og Windows Store er langt unna.

Nye iPad har en svært god skjerm.
Nye iPad har en svært god skjerm. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Som med de andre iPad-ene rundt denne størrelsen, er den nye iPad-modellen god å holde i og føles ikke for stor når man har den på fanget mens ligger på sofaen. Den veier kun 469 gram og er dermed noen få gram tyngre enn både Air 2 og Pro. Det vil du trolig ikke merke noe til.

Det seneste året har jeg brukt minste Pro nærmest daglig, for det meste til strømming og surfing, men også litt skriving. Ettersom den nye 9,7-tommeren ikke har Smart Connector, har jeg ikke fått koblet til Pro-tastaturet, men her kan du lese en minitest om hvordan vi gjorde en vanlig iPad om til en Pro-modell.

Batteri og ytelse
I samtlige ytelsestester vi kjører, scorer Apple-produktene godt. Det kommer av god optimalisering av operativsystemet og bra tilpassing av A-brikkesettet.

Geekbench-tester viser at A9-brikken i iPad 9,7 ikke kan konkurrere med A9X-brikken i Pro-modellene. Det var heller ikke forventet. Resultatet er derimot nærmest tilsvarende som iPhone 6s som kjører samme brikkesett.

Batteritid leverer iPad-en også svært godt og den har ingen problemer med de ti timene Apple opererer med. Det vil si ved videoavspilling. Tester har også vist at den klarer godt over det og nærmere 12–13 timer, noe som er svært tilfredsstillende.

Dårligere enn Pro, men bedre enn Air 2 og mini.
Dårligere enn Pro, men bedre enn Air 2 og mini. (Ill.: ITavisen)

Konklusjon
Den nye iPad-en var kanskje en skuffelse når den først ble lansert, men etter å ha testet den har jeg endret litt på synet.

Prisen for nye iPad starter på 3690 kroner. Da får man 32 GB lagring og Wi-Fi-tilkobling. For 1500 kroner mer kan du legge til mobildata også. Til denne prisen er iPad-en nærmest uslåelig i markedet. Med mindre du er OS-avhengig, ser jeg egentlig ingen grunn til å velge et annet enn nettbrett til den prisen (hvis du er på jakt etter nytt nettbrett) – noe man ikke ofte sier om Apples produkter.

Her får du en god kombinasjon av kvalitet, flott skjerm, topp ytelse, en uslåelig apputvalg og en glimrende batteritid.

Men må det nevnes at det er en skuffelse at Apple lanserer en nytt nettbrett med eldre maskinvare. Dette er hverken snakk om en evolusjon eller en revolusjon, og det er enkelt å forstå at mange er skuffet over lanseringen. Har du en iPad som fungerer godt, er det heller ingen grunn til å skynde seg å bestille en.

Dog må det sies å være en lur lansering av Apple for å nå markedet som har lyst til på en iPad rundt ti tommer, men som ikke ønsker å betale det en Pro-modell koster.

Karakter: 7/10

+ Generelt god byggekvalitet.
+ Perfekt for dem som ønsker et rimelig surfe- og strømmebrett.

+ God skjerm.
+ Bra ytelse.
+ Topp kombinasjon av maskinvare og programvare.

– Gammel maskinvare.
– Litt svikt i skjermen.
– Lite nytt å spore.

Annonse