iPhone 6s og 6s Plus er svært gode mobiltelefoner, men de koster mye penger, spesielt i Norge. Litt for mye til at vi kan gi full pott.
iPhone 6s og 6s Plus er svært gode mobiltelefoner, men de koster mye penger, spesielt i Norge. Litt for mye til at vi kan gi full pott.

Annonse


TEST: iPhone 6s Plus

Årets iPhone-modeller er, ikke overraskende, de beste mobilene Apple har laget, men er det nok til å oppgradere?

3D Touch er langt fra noen gimmick
Ja, er konklusjonen i år, for s-modellene anno 2015 er bedre enn alle de andre s-modellene.

iPhone 4s var den første med Siri, men den personlige assistenten ble ikke norsk før i år med iOS 9, dessuten var hun haltende ganske lenge før Apples servere klarte ta unna all informasjonen. Hun har uten tvil blitt smartere, men Google Now er på mange måter mer praktisk.

Vi er her for å fortelle deg at 3D Touch er minst like viktig som Siri, og at 6s er så kjapp at det er utenkelig for mange å gå tilbake til en eldre modell kort tid etter å ha testet en.

Annonse


Det er også to andre forbedringer som gjør årets modell minneverdig, men la oss som vanlig starte med spesifikasjonene til iPhone 6s Plus (iPhone 6s har nesten lik innmat som Plus. Forskjellen er en 4,7″-skjerm på 720p istedet for 1080p samt mangel på optisk kamera-stabilisator ved filming):

 • 5,5″ 1080p LCD-panel – Ion-X-glass – 401 ppi
 • 2GB RAM
 • Apple A9-brikkesett – to kjerner @ 1,8GHz
 • 12 og 5MP-kameraer med HDR
 • 4K-video
 • PowerVR GT7600 GPU
 • Bluetooth 4.2

Les også vår test av iPad mini 4.

3D Touch
I beste Apple-stil er 3D Touch implementert på en ujålete måte uten teite grensesnitt-gimmicks eller animasjoner; det bare funker. 3D Touch er så bra at det fikk en tidlig tester som oss til å trykke ekstra hardere på skjermen bare fordi det er uvant og moro. For ikke å snakke om at vi tar oss selv i å trykke ihjel iPad-panelet.

3D Touch brukes i skrivende stund til to ting: som «høyre museklikk» på hjemskjermen for snarveier til ofte-brukte funksjoner i en app, eller for å forhåndsvise nettsider i Safari.

En nesten gudegitt ny funksjon, også takket være 3D Touch, er muligheten til å trykke litt hardere midt i tastaturet for å aktivere trackpad-modus slik at du fritt og fort kan hoppe frem og tilbake i tekst. Redigering har aldri vært kjappere.

Apple har åpnet 3D Touch for utviklere. Derfor har allerede har flere store selskap, derav Facebook, Instagram og Twitter (samt mindre aktører som Telegram og News360), oppdatert sine apper med støtte. Det blir veldig spennende å se hva utviklere kan få til fremover, ikke minst i spill. Berøringen er trinnløs, men hvor dette kommer til å påvirke spill-utviklingen fremover er det for tidlig å si noe om – det ser veldig lovende ut i hvert fall.

Det eneste som er litt «gimmicky» med 3D Touch er Live-bakgrunner. Dette er bilder du kan trykke hardt på, og som spiller av en kort animasjon, men kun når mobilen er låst. Funkjonen føles litt ut som en meditadjonsklemmeball, men man blir fort lei. Om ikke annet lærer man fingeren å bruke 3D Touch til å kjenne på følsomhetsnivåene til panelet.

Smart 3D Touch-tips: Hold inne fingeren litt hard på venstre kant, og sveip mot høyre: voila, app-velgeren! Starten på slutten på hjemknappen?

«Det overrasket oss at det tar litt lenger tid enn jeg hadde trodd å bli vant til dyp berøring, altså 3D Touch. Den første timen endte jeg opp med å aktivere 3D Touch selv om jeg egentlig bare ville flytte rundt på apper», skrev vi i vår forhåndstitt 26. september. Dette er ikke et problem lenger, men vi glemmer noen ganger å bruke de smarte app-snarveiene 3D Touch gir på hjemskjermen. Det er ikke så rart, vi har jo aldri brukt en mobil som denne før.

3D Touch er som høyre museklikk.
3D Touch fungerer som høyre museklikk på hjemskjermen.

Sitter som støpt
Dessuten legges en ny dimensjon legges til trykkfølsomheten med Taptic Engine, også kjent fra Apple Watch. Denne vibrasjonsmotoren er mer følsom og har flere nivåer enn en vanlig smartmobil-vibrasjonsmotor. Derfor vibrerer mobilen også kraftigere i lomma, i tillegg til å hjelpe oss å bruke 3D Touch.

Som sagt er mulighetene mange, og tredjepartsutviklere kommer til å gjøre morsomme ting, men også Apple er nybegynnere, og har nok bare såvidt begynt å skjønne hva de kan gjøre med teknologien. Det er enda flere ting 3D Touch kan gjøre for å forbedre iOS, blant annet er det ikke mulig å slette alle varsler ved å trykke ekstra hardt på skjermen (som fungerer topp på Apple Watch).

Uansett er 3D touch en funksjon så god at den bare er nødt til å bli bransje-standard for premium-smartmobiler neste år. Det blir spennende å se om de andre klarer å smelte sammen program- og maskinvare like godt som Apple.

Les også: Nå får også Android 3D Touch.

Tips: du kan endre 3D Touch-sensitiviteten ( Lett, middels eller fast) under Generelt -> Tilgjengelighet -> 3D Touch.

Tips: du kan forhåndsvise epost med 3D Touch. Prøv også å flikke til venstre og høyre.

Design
Designet er helt OK, og mobilen ligger godt i hånda, selv om den fortsatt er glatt om du er tørr på hendene. iPhone 6 og 6s gir ikke lenger noen følelse av å holde noe som har blitt penere og mer eksklusivt siden iPhone 5. Vi mener at femmern fortsatt tar seg best ut.

Men produktet føles og ser ut som om det kan overleve atomkriger og århundrer. Ikke umulig. Så er jo også glasset forsterket (Ion-X) og aluminumshuset av samme blanding som på Apple Watch Sport. Vi regner med at dette er en god ting. Vi har ikke fått rapporter om bøyde mobiler i år.

Dette er en mobil som, om ikke annet, føles like mye verdt som de tusenlappene du betalte for den når du har den i hånda, selv om ikke utseendet begeistrer lenger.

iPhone 6s tar seg ikke dårlig ut, men er heller ingen designbombe.
iPhone 6s tar seg ikke dårlig ut, men er heller ingen designbombe.

Ytelse
iPhone 6s og 6s Plus er så kjappe lomme-PC-er at det er grensesnittet og skjermstørrelsen som setter begrensingene for hva man kan gjøre på den.

Microsoft har funnet ut at de vil ta mer nytte av kraften i sine nye Lumia-modeller ved å blåse opp bildet til en PC-skjerm, men iOS 9 til iPhone er ikke laget for så store skjermer. Windows 10-kjernen derimot finnes i Microsofts PC-er, nettbrett og som nevnt mobiler.

Man har masse kraft i lomma med Apples nye mobil (faktisk like mye som en MacBook 2015), men det brukes sjelden til mer enn surfing, meldinger, spill, bilder og video. Den gjør alt dette nesten helt perfekt, men vi sitter likevel med følelsen av at vi ikke utnytter all kraften – det er ikke nødvendig å påpeke at det blir spennende å se hvem som leverer det smarteste økosystemet fremover.

Touch ID derimot er så kjapp at jeg nesten aldri rekker å åpne kameraet fra låsskjermen – teknologien har fullstendig forsvunnet. Du kan uten problemer trykke inn halve tommelen for å åpne.

Les også: iPhone 6s er nesten ufattelig kjapp.

Vi skal ikke glemme Touch ID, som er veldig mye kjappere i 6s.
Vi skal ikke glemme Touch ID, som er veldig mye kjappere i 6s.

Batteri
Batterilevetiden er god nok til ikke å være plagsomt dårlig, men heller ikke bedre enn andre telefoner på markedet med samme størrelse. OS-et klarer å skvise mye ut av det relativt lille batteriet på 2750mAh (mot 2915mAh i iPhone 6 Plus). Når vi tar kvelden er batteriet på rundt 25 til 40 prosent, avhengig av hvor mye vi har brukt den i løpet av en hel dag.

Oppdatert, 25.10:

Etter våre erfaringer er batterilevetiden bedre etter oppdatering til iOS 9.1 og Facebooks batteri-feilretting av egen app.

Det ville vært veldig spennende å se hva Apple kan gjøre med et 3500mAh-batteri. Årsaken til at batteriet er litt mindre enn i 6 Plus er for å få plass til 3D Touch. Samtidig er jo 6s og 6s Plus enda litt feitere og tyngre enn fjorårets-modeller. Apple kunne rett og slett ikke lansert en mobil som hadde vært  mye feitere enn konkurrentenes. Neste år?

Kamera
Det beste med kameraet i år, foruten at oppløsningen er økt fra 8 til 12MP, er Live Photos og 4K-video. Vi er ikke kamera-eksperter, og skyr manuelle innstillinger. Vi foretrekker «point-and-shoot». Det er en ærlig sak, det.

iPhone har ikke flere innstillinger i år heller, og det er helt greit for oss. Ser vi at kameraet er økt fra 8 til 12MP? Ja, men vi må se ganske godt etter. Uansett så tar den knallgode bilder, men om den har aller best bildekvalitet på markedet, det kan vi ikke bedømme, men den tar de beste bildene kjappest. Det er selv Android-fansen enige i.

Se testbilder fra kameraet nederst i denne artikkelen.

Tips: 4K er ikke på som standard. Du aktiverer fra Innstillinger -> Bilder og kamera. Fra samme sted kan du også velge mellom 240 (720p) eller 120 (1080p) bilder i sekundet-saktefilm. 240 er aktivert som standard, men for oss blir dette i tregeste laget, dessuten har jo 120-innstillingen høyere oppløsning.

Live Photos
Når Live Photos er aktivert (på som standard), tar nye iPhone opp noen sekunder video før og etter du har knipset bildet. Hold inne litt hardere på 3D Touch-panelet, og animasjonen (.mov) spilles av.

Du kan sende Live Photos til andre iPhone 6-eiere. Live Photos fungerer på følgende Apple-produkter: iOS 9-enheter som iPhone 6, Apple Watch med WatchOS 2 og Mac-er med OS X El Capitan. Sender du et Live Photo til en ikke-støttet enhet, får mottageren bare bildet.

Enda bedre: I iOS 9.1 har Apple rettet en «feil» som medførte at Live Photos-video ble tatt opp også når man tar frem mobilen, og legger den fort tilbake.

Snapsnapsnap har en glimrende bildeserie som sammenligner alle iPhone-kameraene ned til minste detalj.

Live Photos er en annen funksjon «som bare funker» og som kan redde øyeblikk du ellers ikke hadde fått med deg.
Live Photos er en annen funksjon «som bare funker» og som kan redde øyeblikk du ellers ikke hadde fått med deg.
4K-filmopptak er endelig på plass.
4K-filmopptak er endelig på plass.

Pris og lagringsplass
16GB på et produkt som dette er for lite. Med så mye kraft, støtte for 4K-video og Live Photos (som tar dobbelt så mye diskplass som et bilde uten), er ikke 16GB i nærheten av nok, spesielt ikke om du vil spille også. Tim Cook kan snakke varmt om lagringsplass i skyen, men vi vet fra egen erfaring at dette ikke er nok.

Personlig foretrekker vi iPhone 6s Plus 64GB (testet). Da er man oppe i nesten 10 000 kroner i Norge, men bedre batterilevetid og større skjerm er verdt det, selv om Apple med fordel bør kutte ut litt ramme. Vi får håpe de klarer det med iPhone 7.

Vi fraråder på det aller sterkeste å gå for 16GB-modellen som koster 7390 kroner (til sammenligning koster iPhone 6s 64GB 6500 kroner hos Apple i USA, inkludert lokale skatter og avgifter i California – det er en god pris som gjør produktet svært attraktivt. Grunnen til at Apple-produkter som Mac har blitt mye flere tusen kroner dyrere i Norge er den sterke dollaren).

6s 4,7″:

 • 64GB: 8490 kroner
 • 128GB: 9590 kroner

6s Plus 5,5″:

 • 16GB: 8490 kroner
 • 64GB: 9590 kroner
 • 128GB: 10 690 kroner

Konklusjon
Du kan fint vente med å handle ny iPhone om du har seksern eller den 5,5 tommer store 6 Plus. For alle andre som vet de ikke vil bytte økosystem, og har en iPhone 5s eller eldre: du kommer ikke til å angre om du kjøper iPhone 6s eller 6s Plus, selv om de koster masse penger. Hadde 32GB vært inngangsmodellen, og prisen lavere i Norge, hadde produktet fått en sekser – istedet havner vi på en meget sterk femmer.

Ytelsen er vanvittig god, 3D Touch er det neste store innen berøringsteknologi, og noe alle mobiler må ha for å kunne konkurrere neste år. Samtidig tar enda bedre bilder uten tukling, og Live Photos er genuint nyttig spesielt til nærbilder. 4K-opptak er endelig på plass, og bildekvaliteten er rå.

At den enda ikke har bedre batteri er dumt, men den stopper ikke opp før konkurrentene sine toppmodeller, kanskje med unntak av Sonys Z-serie. At batteriet ikke er så stort har den heldige bi-effekten at mobilen lades svært kjapt, noe som har reddet oss flere ganger.

Karakter: 5

+ Veldig, veldig kjapp
+ 3D Touch
+ iOS 9 skinner
+ Latterlig kjapp fingersensor (Touch ID)
+ Alt er godt gjennomført, polert og finjustert ned til minste detalj
+ Siri snakker norsk (på alle iPhone-modeller med iOS 9)
+ Lades kjapt
+ Forsterket hus og ramme (7000 serie-aluminium)
+ Ion-X-glass (kjent fra Apple Watch Sport) gjør glasset enda mer ripesikkert
+ Bedre kamera (12MP) og 4K-video

-Tyngre og tykkere
-32 eller 64GB bør være inngangsmodellen
-Kjedelig, men pent nok design
-Større batteri, takk
-Fortsatt ikke vanntett
-Glem 16GB-modellen
-Dyr

Testbilder

Annonse