iPad mini 4 er kjappere i år, samt tynnere og lettere, men det skulle bare mangle, dessuten mangler årets modell 3D Touch og bedre Touch ID. Likevel: Et svært godt produkt du blir glad i.
iPad mini 4 er kjappere i år, samt tynnere og lettere, men det skulle bare mangle, dessuten mangler årets modell 3D Touch og bedre Touch ID. Likevel: Et svært godt produkt du blir glad i.

Annonse


TEST: iPad mini 4

September er en morsom måned.

Endelig en iPad mini som gleder igjen
For på høsten kommer det alltid masse ny maskin- og programvare, og det er vår oppgave å guide deg gjennom jungelen av produkter og tjenester.

Igjen er det iPad mini som står for tur, et produktserie som heldigvis er mye bedre i år. Ikke at det skal så mye til: Den eneste forbedringen i fjor var Touch ID.

Fra arkivet:

Annonse


Les vår iPad mini 1-test.

Les vår iPad Air 1-test.

Les vår iPad mini Retina-test.

Nesten som en iPhone 6 ytelsesmessig
Det er ingenting revolusjonerende høsten 2015 heller, men det er likevel forbedringer nok å finne til å anbefale produktet til alle som ønsker et mindre nettbrett, men nå forhaster vi oss. Spesifikasjoner først.

Som alltid har mini-brettene til Apple en 7,9″ skjerm, men årets modell er også kjappere:

 • 2048×1536 px (326 PPI)
 • Apple A8-brikksett med PowerVR GX6450 GPU
 • 1,5GHz to-kjerne 64-bits-CPU (ARMv8-A)
 • 2GB RAM (opp fra 1GB i forrige mini)
 • 16, 64 og 128GB-modeller
 • 8 og 1,2MP-kameraer (opp fra 5 og 1,2MP)
 • ac og 5Ghz WiFi med MIMO
iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad mini 4 og iPad Air 2.
iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad mini 4 og iPad Air 2.
iPad mini 4 er utrolig lett og tynn.
iPad mini 4 er utrolig lett og tynn.

Design
Vi kan jo starte med det positive først: Designet er flott, og den ligger godt i hånda. Pen er den også. Dessuten er den tynnere enn iPhone 6, og lettere enn iPad mini 3:

iPad mini 3:

 • 331 g
 • 200 mm x 134.7 mm x 7.5 mm

iPad mini 4:

 • 298,8 g
 • 203.2 mm x 134.8 mm x 6.1 mm

Dette hjelper, og gjør dette mulig å holde den i en hånd over lengre tid når man leser, og det gjør vi mye på denne. Mer enn store 9,7 tommer iPad Air 2 som før mini 4 var vårt foretrukne lesebrett.

Minus til Jony Ive og Co. for å tviholde på diamantkuttede hjørner. Det blir for iPhone 5 anno høsten 2012. Runde hjørner er da uansett bedre å holde i over lenger tid, og hva gjør man ikke med en iPad enn akkurat det? Altså holde i den mye lenger når man først har tar den frem – en smartmobil sjekker man noen sekunder (ærlighet varer lengst: minutter, timer..) for å legge den bort igjen.

Det ser jo eksklusivt ut, men man er redd for å ripe opp kantene. Vi ser allerede bittelitt av dette på vår som vi har vært veldig forsiktige med, og som alltid er pakket inn i Apples nye silikondeksel. Det hjelper ikke da dekselet er åpent på den ene siden.

Det er jo heller ikke noe moro å pakke inn noe i utgangspunktet så lekkert og tynt, i et deksel som gjør brettet feitere, og langt mindre attraktivt.

iPhone 6 POlus til venstre med iPad mini 4 ved siden av. Vi tror det er på tide tide å gi slipp på glinsende kanter.
iPhone 6 Plus til venstre med iPad mini 4 ved siden av. Vi mener det er på tide tide å gi slipp på glinsende kanter.
Kantene riper lett, men iPad mini 4 skinner i kosmetisk selvsikkerhet.
Kantene riper lett, men iPad mini 4 skinner i kosmetisk selvsikkerhet.

Ytelse
Det største problemet mini 4 har, foruten mangelen på 3D Touch (mer om dette senere), er ytelsen. Har du testet en iPhone 6s vil du fort merke at årets mini henger noe etter, ikke nødvendigvis så mye i spill, men ved vanlig iOS 9-bruk.

Spesielt irriterende er det at multitasking-menyen lugger på en enhet man betalte minst 3790 kroner for (16GB-modellen anbefales kun for de som vet de bare skal bruke brettet til lesing og surfing. Ikke ta sjansen på at det er nok, er vår anbefaling.

2GB RAM er heldigvis på plass, noe som gjør at nettsider og apper holder seg i live litt lenger uten at de må lastes inn på nytt, men det merkes at A8X-brikken (den som gir et ekstra grafikk-kick) som kun er å finne i iPad Air 2 (og som ikke fikk noen oppfølger i år, den er fortsatt veldig grafikkkjapp), ikke fikk plass i Apples minste nettbrett i år.

Mangler 3D Touch og forbedret Touch ID
Det er ikke så mange av dere som har fått testet iPhone 6s, men vi kan forsikre deg om at Touch ID er merkbart kjappere. Mye kjappere faktisk, men ikke i mini 4.

For kjøper du iPhone 6s og en mini 4 samtidig, er det kun førstnevnte som har 3D Touch og ny Touch ID. Og det med ytelsen har vi allerede påpekt.

Siden vi for tiden også tester Apples nye mobil, har vi mange ganger glemt oss bort; brettet gjør jo ingenting ekstra når vi trykker hardt på skjermen. Det er allerede et savn. Det sier mye om hvor bra 3D Touch er, og kommer til å bli.

Skjerm
Panelet er det beste på et iOS-produkt noensinne som bekreftet av proffene hos DisplayMate.

Skjermen er så bra at linsene våre svikter – du må perfekt syn, eller holde brettet veldig nærme, for virkelig å kunne se hvor utrolig skarpt alt er.

Her er PPI-en (pixels per inch, altså pikseltettheten) på et knippe Apple-produkter:

* iPhone 6s Plus: 401 PPI (5,5″)
* iPhone 6s: 326 PPI (4,7″)
* iPad mini 4: 326 PPI (7,9″)
* iPad Air 2: 264 (9,7″)

Dette er iPad mini 4 best på
PPI-en er god den, men ikke rekordgod. Det er fargegjengivingen og anti-refleksjonsteknologien (som kun er på 2,0 prosent, dette er ifølge DisplayMate rekord) i dette panelet som virkelig skinner. Dette måtte også skje, for panelene til mini-modellene har alt for lenge hatt alt for dårlig fargespekter.

Som panel-ekspertene i DisplayMote har oppdaget:

«iPad mini 4 leverer kontrast i omgivelseslys med en faktor på 2,5x til 3,2x høyere enn de fleste andre brett (og 36 prosent bedre enn iPad Air 2) – dette er en stor panel-forbedring i den virkelige verden! Faktisk har iPad mini 4 en kontrastrating på 225. Det er det høyeste vi noen gang har målt, og nok en rekord for mini 4

Med et 101% sRGB fargespektrum kan du være helt sikker på at bildene gjengis slik fotografen ønsker -dessuten kan du sitte ute i sollys med solbriller og fortsatt lese uten problemer.

iPad Mini 4 har en spektakulær skjerm.
iPad Mini 4 har en spektakulær skjerm.

Konklusjon
For de fleste er iPad Air 2 (fra 4690 kroner, 16GB) det beste nettbrettet på markedet fordi skjermen og ytelsen passer for flere bruksområder og derfor for flere personer (derav ingressen), men for de som leser mye, eller som tror de kommer til å ta med seg brettet overalt (det gjør vi, Air ligger hjemme), er mini 4 et skikkelig flott produkt man blir glad i å holde i. Også den skjermen, da.

Uansett er det ikke tvil om at iPad mini ikke er et produkt som får ekstra oppmerksomhet hos Apple om dagen – at de klarte å gjøre noe lettere, tynnere og kjappere skjer hvert år med alle produkter. Ikke så mye å skryte av. Men faktum er at iPad-serien alltid har vært gode produkter.

Dette holder til en sterk firer, men femmern klarer vi ikke å gi denne gang. Et dårlig produkt? Så absolutt ikke, det går inflasjon i femmere og seksere i norske produkttester.

At det lagger i multitasking-animasjonene, og det faktum at den mangler de aller ferkeste Apple-teknologiene skuffer en god del.

+ Størrelsen er perfekt for enkel nettbruk, lesing og spill
+ Utrolig godt panel på alle måter
+ Lekker, kanskje det peneste iOS-produktet noensinne
+ Uslåelig app-utvalg
+ Et produkt du blir glad i
+ Bedre kameraer

– Merkbar tregere enn iPhone 6s og 6s Plus
– Mangler 3D Touch
– Mangler forbedret Touch ID

4/6