Fitbit Ionic er best på trening og helse.
Fitbit Ionic er best på trening og helse.

Annonse


TEST: Fitbit Ionic knuser Apple Watch på batteritid

Fitbit har i lang tid vært en kjempe i markedet for aktivitetsarmbånd, men de seneste årene har de møtt sterk konkurranse fra mobilprodusenter som Samsung og Apple med deres smartklokker. I fjor tok Fitbit det første steget inn i smartklokkebransjen med lanseringen av Blaze, en enhet vi stort sett var fornøyd med, men som også feilet med å levere på flere punkter. For eksempel vanntetthet, en treningsklokke er nærmest nødt til å være vanntett.

Endelig vanntett
Med lanseringen av Ionic – som skjer i midten av oktober – leverer Fitbit på akkurat det området. Ionic kan du dusje og bade med, og den registrerer trening både i basseng og åpent vann. Hvis man skal svømme i basseng setter man opp lengden på bassenget direkte på klokken, men hvis man svømmer fritt utendørs må man aktivere GPS for svømmeprogrammet som irriterende nok må gjøres via appen. En tungvinn og merkelig løsning, spesielt med tanke på at man kan slå av og på GPS i sykkelprogrammet direkte på klokken.

Silikonreimen er ganske komfortabel.
Silikonreimen er ganske komfortabel. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Fitbit Ionic
Designmessig syns jeg Fitbit har tatt flere steg i riktig retning med Ionic sammenlignet med Blaze som jeg ikke syns var spesielt tiltalende, men hver sin smak. Skjermen er blitt noe større, fra 1,25 til 1,42 tommer, og oppløsningen har blitt hakket vassere og er nå på 348 x 250 piksler. Det er litt svakere enn Apple Watch 3 med 390 x 312 piksler. Watch 3 er riktig nok større med 1,65 tommer.

Skjermen er stadig berøringsfølsom.

Annonse
Et irritasjonsmoment med Blaze var ladeløsningen der man måtte ta ut selve enheten ut av rammen og plassere den i en ekstern lader. Med Ionic er det litt bedre ved at man fester en magnetisk ladekontakt i klokken, tenk den gamle Sony Ericsson-laden bare bedre, men koblingen oppleves noe løs.

Min personlige mening er at Ionic ser hakket bedre ut enn for eksempel Apple Watch, som også er av den firkantede typen. I tillegg til den grå reimen som følger med i esken, får man også kjøpt en rekke forskjellige reimer fra Fitbit. De kommer i blant annet i skinn og silikon.

Reimene er for øvrig enkelt å bytte ved å trykke inn en flik.

Vi må si vi liker designet til Ionic.
Vi må si vi liker designet til Ionic. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Treningskonge
Der Fitbit Ionic gjør det best, er utvilsom på trening- og helsefronten. For å starte en økt velger man «Exercise» på klokken. Brukergrensesnittet er forresten svært enkelt og oversiktlig og noe helt annet enn honningkubekaoset på Apple Watch.

Fra «Exercise»-menyen kan man velge mellom Run, Bike, Swim, Treadmill, Weights, Interval Timer og Workouts. Underveis i treningene kan du se statistikk som distanse, tid, klokke, kalorier og liknende. Altså alt man forventer av en treningsklokke.

Under «Coach» kan du også følge treningsprogram og få instruksjoner direkte på øret. Ja, man kan koble Ionic direkte til Bluetooth-ørepropper. Mer om Flyer lenger ned i testen. Forhåndsinstallert ligger det tre forskjellige treningsprogrammer på Ionic, men man kan legge til flere via appen. Merk at man må betale for Fitbits abonnementsløsning Fitstar.

Av andre treningsrelaterte funksjoner finner man også «Relax». Ja, restituering hører også med under treningen. Her handler det om å slappe av og man utfører pusteøvelser på enten to eller fem minutter.

Dagens oversikt finner du under menyen «Today» som inneholder følgende informasjon:

  • Antall skritt
  • Kalorier brent
  • Distanse gått
  • Puls
  • Tid i bevegelse.
  • Trapper forsert.

Alt du trenger av informasjon over hvor aktiv du har vært i løpet av en dag.

Når det gjelder nøyaktigheten til ting som GPS, puls og skrittelling virker det som at de to førstnevnte er mer pålitelig enn sistnevnte. Jeg har jogget litt rundt i Drammen og tatt noen runder på løpebanen, og målingene er nærmest identiske med andre treningsklokker jeg har brukt som Suunto, Garmin og Apple Watch. Noe som lover bra.

Pulsmålingen på håndleddet blir hele tiden bedre, men kan fortsatt ikke måle seg med bryststroppen. Ved rask endring i puls klarer ikke Ionic å holde tempoet og ei heller når man gjør øvelser der underarmen strekkes. For eksempel ved styrketrening. Begge er for øvrig ting de fleste treningsklokker med pulsmåling på håndleddet sliter med.

Skrittelleren er jeg mer skuffet over da den virker å leve sitt eget liv i enkelte situasjoner og teller skritt når jeg både kjører bil og sykler. Det gir ikke akkurat mening. Dog er dette som med sikkerhet kan fikses med en programvareoppdatering.

Smarte funksjoner
Fitbit omtaler Ionic som en smartklokke,  men hvor smart er den egentlig? Samsung Gear-klokkene kjører Samsungs Tizen OS, Apple Watch har watchOS og en rekke Android-klokker går for Android Wear. Hva med Ionic? Jo, Fitbits proprietære Fitbit OS. Et utviklersett blir tilgjengelig for dem som ønsker å skrive apper for klokken, men det vil trolig ta tid før de største appene er på plass.

Kort om utviklersettet: I Fitbit Studio kan man både utvikle apper og lage egne klokkeansikt. Da vi var på Mallorca og sjekket ut klokken, fikk vi teste ut hvordan det er å lage klokkeansikt og dessverre virker det å være veldig knotete for hvermansen. Er man en nettutvikler vil man raskt kjenne seg igjen, men har du null erfaring med koding er det meste helt gresk. Dessverre.

I skrivende stund finner man relativt få apper i Fibit OS, men som nevnt over er ikke Ionic lansert ennå.

Fitbit Blaze og Ionic.
Fitbit Blaze og Ionic. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

En ting som er på plass, er strømmetjenesten Pandora som ikke fungerer her til lands. Ionic har nemlig innebygget lagring for musikk slik at man kan dra på trening og lytte på musikk uten å være avhengig av smarttelefonen. I tillegg til Pandora kan man også overføre mp3-filer til klokken, men hvor mange har det? Vel, jeg har kjøpt noen album opp gjennom årene og har i hvert fall noen mp3-filer liggende. Her er det ikke snakk om treningsmusikk, men samme det. Overføringen av sanger til Ionic gjøres via PC-en og føles veldig tungvint ved at man må opprette en spilleliste for at programvaren skal lese musikken.

Underveis i klunderet med å overføre sanger, klarte jeg også å slette musikken som lå forhåndsinstallert på Fitbiten. Irriterende nok, fordi dette faktisk var god treningsmusikk.

Har man en smartklokke forventer man å få varsler på håndleddet og det gjør man med Ionic. Enten det er anrop, SMS, e-post eller Messenger. Man kan lese meldinger og se hvem som ringer, men man kan ikke svare på meldingen. Selv ikke med forhåndsprogrammerte meldinger. Og det er litt synd og egentlig funksjoner som man forventer at skal være tilgjengelig på en smartklokke.

Min Garmin Forerunner 735XT kan også vise meldinger og hvem som ringer, og det er ikke engang en ordentlig smartklokke.

Betaling på håndleddet
En smartklokke anno 2017 med respekt for seg selv må selvsagt ha en «lommebok» med betalingsmuligheter via NFC direkte på håndleddet. Dette er på plass i Ionic, men det er ikke støttet i Norge enn så lenge derfor har vi ikke fått testet det.

Jeg har riktig nok klart å legge inn Mastercard-gavekortet vi fikk av Fitbit for å teste Wallet, men enn så lenge er ikke dette blitt testet ut i praksis.

I videoen under kan du se min danske journalistkollega betale med Fitbit Ionic under arrangementet på Mallorca. For funksjonen er tilgjengelig hos våre gode naboer i sør.

Fitbit Flyer
Sammen med Ionic lanseres også de trådløse proppene Flyer som tåler svette og regn slik at du kan trene med dem. Proppene er trådløse, men er av typen med en kabel imellom. Kabelen går rundt nakken og inneholder knapper for å styre volum, spill av/pause og for Bluetooth-funksjoner.

Selve designet liker jeg svært godt. Modellen vi har testet er den blå, men proppene er også tilgjengelig i hvitt med gulldetaljer. I pakken følger det med en rekke forskjellige gummipropper og ulike fester til øreflippen. Det er veldig bra ettersom få ører er like. For min del ble jeg ikke komfortabel med noen av de medfølgende proppene i mitt venstre øre, men jeg har eid noen ørepropper opp gjennom årene og fant noen som passet perfekt i samlingen.

Fitbit Flyer sitter godt i ørene ... hvis du finner en propp som passer.
Fitbit Flyer sitter godt i ørene … hvis du finner en propp som passer. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Komforten er absolutt godkjent, men det avhenger om du liker propper eller ei. En ting som plager meg med Flyer er kabelen som fester seg i skortekragen eller øverst på t-skjorten. Det betyr at når du snyr på hodet, strammes det til og rett som det er løsner en propp fra øret. Litt irriterende, kan man si.

Lydmessig syns jeg Flyer sparker godt i fra seg. Dette er treningspropper så forvent mye bass, noe selv jeg takker ja til under trening. Flyer har også en «Power boost mode» som aktiveres ved å trykke begge volumknappene samtidig. Da blir det mer «trøkk» i lyden på bekostning av at proppene drar mer strøm og at batteritiden kortes ned.

Jeg vil anslå at man får maksimalt rundt fem timer med «Power boost mode» aktivert og noe mer i vanlig modus.

Fitbit Flyer.
Fitbit Flyer. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon
Er du glad i trening og helse er Fitbit Ionic høstens mest interessante smartklokke. Den sporer skritt, søvn og trening, og gir deg tilbakemelding underveis. Sitter du i ro over lengre tid, får du varsler om at det kanskje er på tide å bevege seg. Kjekt for kontorfolk som kanskje sitter for lenge over tid.

Der den levere på helse og trening, syns jeg Ionic faller litt gjennom som en smartklokke da flere smarte funksjoner og et app-bibliotek savnes. Å få en Spotify-app vil få mange være gull verdt. Det skal bli interessant å se om utviklerne omfavner Fibit OS.

Batteritiden er upåklagelig og den feier gulvet med for eksempel Apple Watch. Forvent rundt fire–fem dager uten å måtte ta frem laderen – inkludert treningsøkter og litt GPS-bruk. Laderen er så kjip at du ikke ønsker å ta dem frem i det hele tatt, men da er det jo kjekt med god batteritid.

Ionic er en god totalpakke for dem som er glad i trening, helse og som ønsker en god søvnsporer, men skuffer litt på smartklokkefunksjonalitet.

Pris Fitbit Ionic: 3500 kroner.

Karakter Ionic: 8/10

+ Enestående batteritid.
+ Klar og tydelig skjerm. Selv i sollys.
+ Enkelt brukergrensesnitt.
+ En omfattende app med mye statistikk.
+ Mange treningsmuligheter.
+ Vanntett.
+ GPS direkte på håndleddet. Ikke lenger avhengig av mobil.

– Begrenset app-utvalg.
– Wallet ikke tilgjengelig i Norge.
– Kun Pandora av strømmetjenester.
– Tungvinn løsning for design av klokkeansikt.
– Tungvinn løsning for overføring av musikk.

Pris Fitbit Flyer: 1299 kroner.

Karakter Flyer: 7/10.

+ Totalt sett god lyd. Spesielt med Power boost.
+ Enkel i bruk.
+ Mange propper i esken.

– Batteritiden er ikke imponerende.
– En kabel som fester seg til alt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse