iPad Pro 10,5 er en knallopplevelse med iOS 11, men en bærbar er det beste for arbeidshester. Som underholdningsprodukt er det dog ingenting som slår iPad i sin klasse.
iPad Pro 10,5 er en knallopplevelse med iOS 11, men en bærbar er det beste for arbeidshester. Som underholdningsprodukt er det dog ingenting som slår iPad i sin klasse.

Annonse


TEST: iPad Pro 10,5 med iOS 11 – vi har gode og dårlige nyheter

Er iPad Pro 10,5 maskinen som erstatter laptopen din?

Svaret er i det fleste tilfeller nei, men produktserien er på rett vei med iOS 11, likevel er dette en hybrid som ødelegger litt for seg selv med stort berøringsfokus, tradisjonen tro, og et Apple Smart-tastatur som ikke har endret seg siden 2015.

Les vår test av nye Microsoft Surface Pro.

Les vår sniktitt av iPad Pro 10,5.

Annonse


De samme grunnprinsippene
Det er noe avhengighetsskapende med iPad, også de to nye i Pro-serien, men det er fremdeles grunnen fokuset og roen som fremdeles gis, og ikke “moroa” ved å stable app-vinduer.

Noen ganger sitter jeg og sveiper meg rundt egentlig uten å søke innhold eller noe annet nyttig. Det er rett og slett tilfredsstillende å berøre, spesielt med A10X-brikken i bunn. Den er kjapp. Veldig kjapp med 4GB RAM.

Vi har anmeldt iPad Pro 10,5 med Apples Smart Keyboard siden lanseringen, og anmeldt med det i tankene at vi skal kunne være ute med den og jobbe uten å måtte ta med en annen maskin. Vi har brukt den som vi har brukt iPad i alle år, også ting som ikke har med jobben å gjøre, blant annet Kindle-bøker, YouTube og masse surfing.

Det har seg slik at Surface Laptop-testen vår er publisert, og nå som jeg sitter og skriver denne testen på Pro, er Surface i sekken.

Det var mer enn en gang det fristet meg å hente den opp for å skrive denne testen. La meg forklare hvorfor.

Slik tar den seg ut:

iOS 11
Vi brukte den med iOS 10 før lanseringen av iOS 11 beta 2 og 3. Med en gang beta 2 var ute, testet vi 10,5 tommeren med Apples nyeste OS som er optimalisert for multitasking på brettene. OS-et vil finpusses frem til lanseringen i september, men grunnprinsippene for hvordan man bruker OS-et vil forbli.

Men hva er det Apple har gjort av vesentlige forbedringer med iOS 11?

Det er fem viktige områder som gjør iOS 11 mer nyttig på iPad:

* Dock-en er alltid å finne når du sveiper opp nederst fra skjermen – hent opp hvilken som helst app eller multitask med opp til tre apper
* To apper kan festes til høyre og venstre på skjermen, mens en tredje app kan sveipes inn fra siden, men man kan ikke endre størrelsen på den (vi har ofte Messenger oppe slik, eller e-post)
* Tekst og bilder kan dra og slippes mellom kompatible apper (kun Apples egne akkurat nå)
* Flerberøringen er mye mer avansert. Dra flere bilder eller andre elementer med den andre fingeren mellom åpne apper, eller trykk på hjemskjermen og slipp filene i ønsket app
* Den nye multitasking-menyen gir oversikt over hurtigsnarveiene til instillingene – til venstre blar du i åpne apper på en mer oversiktlig måte.

Liker du denne saken? Det koster penger å drive avis. Vi setter derfor stor pris på om du støtter ITavisen med valgfritt beløp på vår Patreon-side. Om ikke håper vi du kan skru av annonseblokkerer om den er aktivert på ITavisen.no.

Disse funksjonene gjør iPad-en mye bedre for de aller fleste, men siden det kun er snakk om berøring fremdeles, uten muse-støtte og få tastatursnarveier og uten mulighet for fri manipulasjon av app-vindusstørrelse, kan det fort bli for lite plass selv om skjermen er oppgradert fra 9,7 til 10,5″.

Økningen er heldigvis nok til at man setter pris på den, og den føles mye større når man holder den i hendene uten tastatur, enn 9,7 tommeren. Det kan tenkes du bør vurdere mini 4 om du skal lese mye, eller den billigere iPad 9,7, men skjermen på denne er hakeslepp materiale, så det kan være verdt det å holde i litt mer.

Jeg er som journalist er avhengig av å ha et skriveprogram oppe (Simplenote) samt informasjon om temaet jeg skriver om, ofte i nettleseren på høyre side. Nettleserinnholdet blir alt for lite, og det ender som regel opp med at jeg tar opp den bærbare, i det siste Surface Laptop.

Dette er en av forbedringene av typen man ikke kunne skjønne hvorfor den ikke har vært der alltid.
Dette er en av forbedringene av typen man ikke kunne skjønne hvorfor den ikke har vært der alltid. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Er 12,9 bedre?
Hvorfor kjøpte du ikke en iPad Pro 12,9? Er det kanskje naturlig å spørre meg.

Joda, innholdet blir større, men den modellen er så stor at jeg like godt kan ta med meg Surface Laptop i stedet. Ønsker jeg å lese nyheter og surfe litt, har jo den også berøringsskjerm, selv om den ikke er like silkemyk. Vi har levd med 12,9 tommer, men har altså funnet ut en rekke ganger at den blir for stor.

Fremdeles best på det den gjør best
Men iPad er en soleklar vinner som PC Light (det må være Apples skrekk-slogan, men det er fremdeles sant for de fleste utover e-post og surfing, uansett hvor kjapp den er), men er intet produkt som slår den som konsumenhet, dog en dyr en sådan. iPad var i sin tid et svar på Netbooks, og en iPad er fremdeles bedre til mye enn en billig Windows-maskin.

Den er så liten og nett, og iOS så silkemykt og enkelt å bruke, at den perfekt for å sjekke informasjon kjapt, surfe nettet, lese magasiner, spille et par spill og slike ting.

Dette høres ut som en reklame fra 2010, men det er rett og slett fordi iPad fremdeles er best på dette – ingen når iPad som underholdingsbrett til knærne. Som bilde- og enkel video-redigerer vil den være kjekk for mange, men jeg tviler på at proffene synes skjermen er stor nok, ei heller vil de sette pris på null musestøtte.

Det er en litt kjedelig konklusjon, muligens, og mange så nok den komme, men det er nå slik det en gang er, også med iOS 11 installert.

Det skal bli spennende å se hva tredjeparts-app-utviklerne kan gjøre med mulighetene 11 gir.

iPad er iPad er iPad
iPad er iPad er iPad (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Designet er uendret på begge produkter.
Designet er uendret på begge produkter. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Skjermen er det beste nye
Det er herlig å kunne sitte ute med sterkt sollys ute, dog under en parasoll, men samtidig ikke en gang behøve å ha lysstyrken på 100 prosent. iPad Pro 10,5 er mye bedre på dette enn Surface Laptop og forgjengerne.

For en skjerm og se på og berøre!

Men det er mer å si om skjermen. Først og fremst viser den deg innhold med balanserte farger og herlig detaljrikdom. Dette kombineres med “True Tone”, først introdusert i iPad Pro 9,7.

Panel-sensorene styrer automatisk temperaturen på fargene på en smart måte i kombinasjon med masse lysstyrke og et imponerende lavt refleksjonsnivå er ting som gjør den veldig vanskelig å slå når den er på tur med deg.

Men selv om panelet er perfekt å bruke ute, er ikke Smart Keyboard og iPad det beste paret når man må/vil skrive med den i fanget. Det går jo, men den ender med å ligge merkelig i fanget uansett hvilken posisjon man velger, til forskjell fra Surface Laptop som er perfekt slik, og som hjelpes av berøringspanelet, men ikke er avhengig av det, noe som er en annen fordel når man jobber uten bord.

iOS 11 beta 3 er så smørmykt på iPad 10,5 på en måte som fremdeles kun Apple får til med ny maskin- og programvare. Det er en nytelse å sveipe seg rundt, dra apper og multitaske med den flotte 120Hz “ProMotion”-panelet som skrur opp gradene på stekepanna slik at det renner en smøremyk programvare-opplevelse ut av det flotte panelet. Kombiner dette med masse lysstyrke og True Tone, og Apple leker seg nesten med konkurrentene i nettbrett-markedet (som ikke er på langt nær like aggressive på å konkurrere som vi ønsker).

Prøv de to brettene i butikken, og du vil ikke orke å leve med et nettbrett med lavere panel-oppdateringsfrekvens. Det er nesten som å gå fra gammel iPhone til iPhone 4 med Retina.

iOS 11 er bedre, men gjør ikke nok
Men multitaskingen er fremdeles så som så av to grunner: langt fra like fleksibelt som i Windows 10 og fordi alt må berøres og markeres med fingrene utstrakt.

Det er tungvindt i lengden å flytte ting; du må holde inne litt over objektet og utføre gesten, enten det er informasjonsflytting eller multitasking noe som fremdeles leverer tregere arbeidsflyt enn tastatur og mus.

Kanskje 3D Touch i brettene kan hjelpe på en eller annen måte, men hverken 10,5 eller 12,9-modellene har dette enda.

Panelet på Pro 10,5 er det beste Apple har lansert, og selvsagt mye bedre enn det i Air 2.
Panelet på Pro 10,5 er det beste Apple har lansert, og selvsagt mye bedre enn det i Air 2. Legg merke til hvor mye mindre ramme iPad Pro 10,5 til høyre har. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Kjipt tastatur
Tastaturet til brettet er det ingenting å fortelle om til dere som har testet Smart Keyboard tidligere. Det er ingen belysning å finne denne gang heller, noe som er ergerlig og dårlig jobba.

Tastaturet er dyrt også, men man skriver kjapt på det og det tåler en skvett, og det har større taster enn 9,7-tommeren, naturlig nok.

Når alt kommer til alt er iPad Pro fremdeles et nettbrett med noen ekstrafunksjoner som gjør det litt enklere å komme gjennom arbeidsdagen som journalist, men som ikke på langt nær er like kjapp til å multitaske som en bærbar med MacOS eller Windows 10.

Vi ønsker at iPad skal bli en enhet som kan erstatte et fullverdig skrivebords operativsystem, men iOS 11 ser ikke ut til å være løsningen, spesielt ikke når man fremdeles må sveipe for mye, da Apples Smart Keyboard fungerer på akkurat samme måte som tidligere uten nye funksjonstaster eller designerte multitasking-knapper.

Den nye verktøylinjen, eller dock-en.
Den nye verktøylinjen, eller dock-en. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Kamera
Er du ferdig å le av undertittelen? Ok, bra. Det verste jeg ser er folk som bruker iPad som kamera, men jeg har to ting jeg må lette hjertet mitt for:

* Jeg har, gledelig, brukt iPad Pro 10,5 som kamera (men med litt skam innabords etter dette faktum)
* Jeg eier en selfie-stick

Der. Jeg sa det. Nå er det din tur, men unnskyldningen holder bare om du har en en av de nye Pro-paddene, for nå er 12MP-kameraet såpass bra, at om vi ikke har mobilen i lomma, så bruker vi faktisk kameraet for å ta bilder når man ikke rekker løpe etter mindre enheter i frykt for å gå glipp av øyeblikket.

Kameraet er oppgradert fordi hvorfor ikke, men også grunnet Apples veldig spennende AR-teknologi som rulles ut med iOS 11. Vi gleder oss til å se hva det nye kameraeet i Pro-modellene får til med ARKit fremover.

Apple maner stadig til krig mot bærbare, men iPad Pro er fremdeles mindre pro enn en bærbar - det kommer til arbeidsflyt, ikke ytelse eller skjerm.
Apple maner stadig til krig mot bærbare, men iPad Pro er fremdeles mindre pro enn en bærbar – det kommer til arbeidsflyt, ikke ytelse eller skjerm. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Konklusjon
Vi håper du har lest Surface Laptop-anmeldelsen vår, og sammenligningen er ikke vår, men Apples, som nevnt i testen av Windows 10-laptopen.

Med følgende informasjon på bordet, altså at Apple hevder iPad Pro kan erstatte en laptop, og Microsofts håp om at vi skal like Surface Laptop bedre enn MacBook Air og MacBook, og at om vi skal gå for en hybrid, så må det bli Surface, så har jeg lyst å oppsummere følgende:

Det Surface Laptop gjør godt, som multitasking og effektivitet, gjør den bedre enn iPad Pro rett og slett fordi den er en vanlig PC. Lite har forandret seg i 2017, med andre ord.

Der Apple roter det til, er når de påstår iPad er en laptop-erstatter, det er den ikke for de av oss som ønsker den som arbeidshest hver dag, men den er bedre enn Surface Laptop på feltene den alltid har gjort det godt, altså konsum, surfing og enkle oppgaver som e-post og bilder som skal deles med familien etter at ferien er over.

iOS 11 endrer på dette synet en god del, men noen MacOS- eller Windows-erstatter er ikke oppgraderingen, og ikke la noen fortelle deg noe annet.

Det er en grunn til at begge selskap tilbyr begge produktkategorier fremdeles, spesielt Apple der iPad og MacBook er så forskjellige – de føler seg frem, de også, noe som er både morsomt og frustrerende som forbruker og anmelder.

iPad Pro er den ultimate kosedingsen, og gjør sin greie bedre enn Laptop gjør det den er laget for. Surface Laptop er ikke den ultimate bærbare, men kommer ofte nærme, og du får trolig gjort arbeidet ditt kjappere på den, men iPad Pro 10,5-skjermen er utrolig, den er veldig lett å ha med seg, batteri- og dvaletid er suveren og App Store banker, knuser og rundhjuler Windows Store (som fremdeles har en forferdelig søkemotor som gir klone-apper for mye oppmerksomhet) til pinneved.

Også er fremdeles iPad Pro så finpusset, og så frydefull og bruke om du kjenner begrensningene, at vi gir den ett poeng mer enn Laptop fordi den er sterkere på sine beste sider enn Surface Laptop er på sine.

Karakter: 9 av 10.

+ Utrolig panel med mye mindre ramme og herlig oppdateringsfrekvens
+ Veldig kjapp
+ iOS 11 er ren flerberørings-nytelse
+ Mye bedre multitasking og informasjons-deling
+ iOS 11 er enkelt å bruke
+ Det ultimate kosebrettet
+ Fremdeles er designet lekkert og enkelt å ta med – tynt og lett
+ Dvale og batterilevetid – ingen manuelle justeringer trengs
+ Bra kamera kan bli viktig for ARKit

– Svak multitasking sammenlignet med Windows 10
– Mangler USB C
– Du jobber fremdeles kjappere på en tradisjonell laptop i de fleste tilfeller
– Apple Smart Keyboard mangler bakbelysning

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse