Vi liker Nokia 8 svært godt.
Vi liker Nokia 8 svært godt.

Annonse


TEST: Nokia er tilbake, og det med et smell

Mange år har passert og mye har skjedd siden Nokia inngikk et samarbeid med Microsoft og startet produksjonen av smarttelefoner med Windows Phone 7 under merkenavnet «Lumia». For Windows Mobile-brukere var dette en stor seier. Operativsystemet de foretrakk på mobil sammen med Nokias gode maskinvare gav vann i munn for mange.

Windows Phone 7 og 8, nå Windows 10 Mobile, var gode operativsystemer, men felles for samtlige utgaver er at de manglet apper. Uten apper tiltrekkes ikke kundene og uten kunder tiltrekkes ikke kundene. Nok et klassisk høna og egget-eksempel.

Senere la Microsoft over 20 milliarder kroner på mobilavdelingen til Nokia, noe som senere viste seg å bli alt annet enn suksess. Microsoft har ikke lansert en flaggskipmobil siden sent 2015 da Lumia 950 og 950 XL dukket opp i butikkhyllene. I Nokia-leiren har det skjedd mer. Ikke konkurrer-avtalen med Microsoft er avsluttet og finnene kan igjen selge mobiler under eget merkenavn.

Det er riktig nok ikke Nokia som står for produksjonen av de nye smarttelefonen, men i stedet er det finske HMD Global som eier rettigheter til å produsere smartenheter under Nokia-merkevaren. Mange av dere vil sikkert påstå at de nye mobilene ikke har noe å gjøre med «gamle» Nokia, men det er faktisk flere fra den originale mobilavdelingen til den tidligere giganten som nå jobber i HMD. På ferden har flere av dem også vært innom Microsoft.

Annonse


Nokia 8
Tilbakekomsten i smarttelefonmarkedet starter med trioen 3, 5 og 6 og ser så langt ut til å gå forholdsvis for Nokia. Du lurer kanskje på hvor modell 7 er. HMD forklarer 8 med at dette er deres åttende telefon som lanseres den åttende måneden i selskapet levetid. I tillegg til 3, 5 og 6, samt klassikeren 3310 har HMD også lansert flere enheter under Asha-navnet.

I dag er det Samsung, Apple og Huawei som dominerer markedet, men få av dem kan vise til en mobilhistorie som Nokia. Selskapet har produsert flere av tidenes mest populære telefoner og kan også skilte med ganske mange unike design. Hvem husker vel ikke leppestiftmobilen 7280 eller N-Gage-mobilspillkonsollhybriden. For ikke å nevne 3210, 3310, 7110, 6310, N95 og min personlige Nokia-favoritt: N82.

Nå er Symbian og Windows Phone borte, og Nokia har gått for Android .Posisjonen i markedet hadde muligens vært litt annerledes hvis Nokia hadde tatt dette valget i stedet for Microsofts mobil-OS, men det blir bare ren spekulasjon.

Nokia 8 kjører Android 7.1.1 og finnene har valgt å gå for en ren utgave av operativsystemet. Det vil si at mobilen leveres utelukkende med Googles innebygde apper – ingen tredjepartsapper som stjeler minne og lagringsplass. Noe vi syns er helt topp. Selskapet har også forpliktet seg til å levere månedlige sikkerhetsoppdateringer og være raskt ute med nye funksjonsoppdateringer.

Android 8 er på vei, men enn så lenge vil de ikke avsløre når oppgraderingen blir tilgjengelig.

Spesifikasjoner:

  • 5,3″ – 2560 x 1440 piksler
  • Snapdragon 835
  • Android 7.1.1
  • 64 GB lagring, 4GB RAM
  • 3090 mAh-batteri
  • 13 dual MP-kameraer – 4K-video (30 FPS).
  • 160 g
  • 151.5 x 73.7 x 7.9 mm
  • Pris: 5490 kroner.

Klassisk Nokia
Vi har tidligere omtalt designet som «klassisk Nokia» og vi står fast ved den beskrivelsen. Chassiset er i hovedsak utformet i metall og baksiden har avrundede kanter som gjør at telefonen ligger godt i hånden. Designmessig syns vi at det er annerledes samtidig som det også er likt mye annet. Det er enkelt og tiltrekkende.

Samtidig føles 8 ganske solid ut og kvaliteten er akkurat slik man forventer fra en Nokia.

Hvis det er noe vi har å utsette på designet må det være skjermen som er omkranset av større rammer og ikke de smale som Galaxy S8 og Note, Essential Phone og Xiaomi Mi Mix har, men det er ikke nødvendigvis et stort minus.

Nokia er av dem oppfatning at lydutgangen fortsatt har livets rett i smarttelefoner og i 8 er den plassert på toppen. USB-C-kontakten er for ordens skyld plassert på undersiden.

Det føles litt spesielt å se Nokia-logoen bakpå en ny smarttelefon.
Det føles litt spesielt å se Nokia-logoen bakpå en ny smarttelefon. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ytelse og batteri
Som nevnt over kjører Nokia 8 en ren utgave av Android, noe også flere andre produsenter velger å gjøre. Resultatet er en smarttelefon som er lynrask i bruk og der batteritiden er svært tilfredsstillende. Nokia har også valgt Qualcomm og Snapdragon 835-brikkesettet, som vi fra før av vet leverer solid ytelse.

Bruker du mobilen mye vil du kanskje måtte lade hver eneste kveld, men ved moderat bruk kan du klare opp mot to dager før Nokiaen maser etter strøm.

Undertegnede brukte Nokia 8 under IFA-messen i Berlin i månedsskiftet august/september, noe som innebar lange dager uten enkel tilkobling til en strømkontakt. På messer bruker man mobilen ofte til å ta noen bilder, filme litt, notere, ringe, tekste, sjekke kart og surfe litt, og selv om jeg hadde med en batteribank ble den aldri brukt.

På det meste gikk det 14 timer fra jeg stod opp til jeg var tilbake på hotellet igjen, og Nokiaen holdt stand.

Godt kamera, men er «bothies» noe kult?
Nokia har alltid vært dyktige med smarttelefonkameraer, og trenden fortsetter med 8. På baksiden sitter det to sensorer på 13 megapiksler som begge har optisk bildestabilisering. Selvfotokameraet på fremsiden er også på 13 megapiksler.

I områder med mye lys syns vi at Nokia 8 leverer like godt som andre modeller i samme prisklasse. For eksempel Huawei P10 som også har et tilsvarende kameraoppsett der den ene sensoren er monokrom og den andre RGB.

Hvis det er noe å utsette på kameraet så er det autofokusen som vi til tider opplevde som svært treg. Enkelte ganger tok det godt over et sekund fra vi trykket på utløserknappen til bildet faktisk ble tatt, og som du sikkert skjønner er dette svært frustrerende når man tar bilder av objekter som er i bevegelse.

Finnene var en gang ledende blant fotomobiltelefoner og med 8 forsøker de igjen å innovere. Denne gangen er det funksjonen «bothies» som trekkes frem. I denne bilde- og videomodusen tar kameraet opptak med front- og bakkameraene samtidig. «Bothies» er som du sikkert skjønner et ordspill på «selfies» som i starten handlet om å ta bilder av seg selv, men som nå brukes om alle bilder der man har minst seg selv i fokus.

Etter å ha forsøkt oss litt med Nokias «bothies» er vi ikke helt overbevist om at det er arvtakeren til selvfotoene. I fotomodus har vi til gode å finne et godt bruksområde til det, men i videoopptak kan det gi litt mer mening. Du kan se en kort demo av «bothies» i videotesten.

Nokia 8 med sitt tokameraoppsett.
Nokia 8 med sitt tokameraoppsett. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Et par ting vi ikke liker
I tillegg til en treg autofokus, er det også to andre ting vi opplever som litt kinkige. Først og fremst har vi fingersensoren, plassert på nedsiden av skjermen, som ikke oppleves like god og responsiv som i andre smarttelefoner. Enkelte ganger nekter mobilen å godta tommelen min slik at jeg må taste inn koden. Det har heller ikke hjulpet å registrere fingeren på nytt.

En annen ting er Bluetooth som er svært ustabil. I bilen, en Ford Fiesta 2015 med Sync 2, kobler den seg ofte av og tilkoblet hodetelefoner stopper plutselig musikken etter et par sanger. Ettersom dette kun skjer med Nokiaen er det naturlig å tro at det skyldes mobilen og ikke enhetene som er tilkoblet eller musikkstrømmetjenesten.

Konklusjon
Ja, Nokia er tilbake, og det med et smell. Designet er slik man er blitt vant til fra finnene, spesielt deres Lumia-enheter, men polykarbonatplasten er byttet ut med aluminium. Takket være de avrundede sidene ligger den ganske godt i hånden. Vi liker det.

At det er en Nokia betyr vanligvis at enheten er velbygd, og vi kan skrive under på at dette også gjelder for deres første flaggskip etter tilbakekomsten.

Hvis du misliker at tredjepartsprogrammer ligger forhåndsinstallert på en smarttelefon, kan du glede deg over at Android 7.1.1 på Nokia 8 er fri for slikt og det er kun Googles egne som er på plass ved første oppstart. Disse kan for ordens skyld deaktiveres via app-innstillingene.

Kameraet leverer som forventet i gode lysforhold, men kan ikke hevde seg mot telefoner som Samsung Galaxy S8+ når det er litt mørkere omgivelser. Autofokusen er også noe treg, samtidig som vi sliter med å la oss begeistre for «bothies».

Alt i alt er dette en svært solid enhet og man får definitivt mye mobil for pengene. Vi gleder oss til å se fortsettelsen til Nokia og HMD Global i smarttelefonmarkedet.

Karakter: 8/10

+ Fri for gjøkeprogrammer.
+ Flott og lyssterk skjerm.
+ Mye mobil for pengene.
+ God batteritid.

– Ustabil Bluetooth.
– Upresis fingersensor.
– Treg autofokus.
– Litt anonymt design.

Annonse