TEST: Samsung Galaxy Tab S4.
Galaxy Tab S4 er et morsomt surfebrett, men vi savner litt bedre ytelse.

Annonse


TEST: Samsung Galaxy Tab S4 har et utrolig batteri!

Nettbrettet Tab S4 var en del av Galaxy-trioen Samsung introduserte under et arrangement i New York i august. Note 9 har vi allerede testet – vi likte mobilen svært godt – anmeldelsen av Galaxy Watch er på vei, men nå er det duket for Tab S4.

Galaxy Tab S4

Etter en enorm start, har nettbrettmarkedet falt stort de seneste årene. Noe vi for så vidt skjønner godt, det har vært litt mangel på innovasjon og vi har savnet produkter som gir en følelse av at vi bare må det, iPad Pro var på mange måter enheten som gjorde nettbrettene interessante igjen og Apple markedsførte den stort som en PC-erstatter. Vi er ikke der riktig ennå, men nettbrettene nærmer seg.

Galaxy Tab S4 er Samsungs direkte konkurrent til Apples iPad Pro, men også produkter som Microsoft Surface Go og Huawei MediaPad M5. Felles for samtlige er en skjerm på rundt ti tommer og at selskapene selger tastatur og penn som viktige tilbehør.

Spesifikasjoner:

Annonse


  • Operativsystem: Android 8.1.
  • Brikkesett: Qualcomm Snapdragon 835.
  • Skjerm: 10,5 tommer Super AMOLED-panel, 2560 x 1600 piksler.
  • Lagringsplass: fra 64 GB opp til 256 GB. 4 GB minne.
  • Nettverk: WiFi, Bluetooth 5.
  • Batteri: 7300 mAh.
  • Annet: USB-C, minijack, minnekort og SIM-kort.

Som vanlig starter vi designet. Tab S4 ser ut som et helt ordinært Android-nettbrett, uten at designet nødvendigvis er kjedelig. Vi liker den svarte utformingen som er en kombinasjon av glass på fremsiden og baksiden med en ramme i aluminium. Som de andre produktene til Samsung, er kvalitetsfølelsen god og alt virker godt skrudd (eller limt?) sammen. På tross av at baksiden er i glass, er den på ingen måte glatt.

Rammen rundt skjermen rundt 0,5 centimeter tykk og er ikke like sjenerende som på Surface Go, men på langt nær like slanke som på nyeste iPad Pro.

I vertikal modus har man knapper for strøm og volum på høyre side. Her sitter også skuffen for minne- og SIM-kort. På motsatt side finner man magnettilkoblingen for å koble til tilbehør, som for eksempel Samsungs tastatur, mens det på over- og undersiden sitter til sammen fire høyttalere.

Annonse:

Galaxy Tab S4-dekselet kan kun justeres i én vinkel.
Galaxy Tab S4-dekselet kan kun justeres i én vinkel. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

I bruk

Den 10,5-tommer store skjermen har et AMOLED-panel og er råflott. Vi vet hvor dyktige Samsung er med OLED-paneler og det som sitter i Tab S4 gir levende farger og en sterk svartfarge. Oppløsningen er 2560 x 1600 piksler og formatet er 16:00.

Samsung fortalte oss at 16:10 ble valgt for det gir best opplevelse når man ser video. Vår erfaring er at 16:9 på nettbrett ikke er optimalt fordi det gir en smal og høy enhet når det brukes vertikalt. 16:10 er noe bedre og vi har egentlig ingenting å utsette på dette, men vi foretrekker 3:2, som Surface Go, og 4:3, som iPad.

Vekten er for øvrig 483 gram, uten tastaturdekselet, og Tab S4 er på ingen måte en tung enhet.

Tab S4 deler flere likheter med Galaxy S9 og Note 9. Blant annet ansiktsskanningen som kombinerer iris- og ansiktsgjenkjenning. Vår erfaring er at den fungerer godt på mobil og faktisk like så på nettbrettet. Kameraet og sensoren er satt opp til bruk i vertikal modus og fungerer også best slik, men fungerer også overraskende godt når brettet er horisontalt. For eksempel når det er koblet til tastaturet, så slipper man å snu på det når man skal låse opp enheten.

I bruk har Tab S4 vist seg å være et morsomt nettbrett. Android – Tab S kommer med Android 8.1, ikke Android 9 – er et allsidig operativsystem med en flust av tilpasningsmuligheter og apper i Play Store. Det vi merker kanskje mest i forskjellen mellom iPad Pro og Galaxy Tab S4, er at førstnevnte har flere apper som er tilpasset for nettbrett. Uansett er det en drøss av apper som tar seg godt ut på Tab S4, og da spesielt underholdningsapper som jo er noe man ofte bruker nettbrett til.

Under testperioden har vi stort sett brukt Tab S4 til underholdning. Strømming fra HBO Nordic, Amazon Prime Video, Spotify og så videre. Det har også vært en del sofasurfing, litt spilling og litt arbeid. Blant annet skrives denne anmeldelsen på nettbrettet, i OneNote, med tastaturdekselet koblet til.

I Android kan man enkelt sidestille apper og her kommer den brede skjermen til sin rett ved at man får mer plass i bredden til to apper side om side. Så da kan man enkelt jobbe i det ene vinduet mens man leser notater eller følger med på andre ting på det andre vinduet.

Med Galaxy Tab S4 kan du surfe på dine favorittsider.
Med Galaxy Tab S4 kan du surfe på dine favorittsider. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Tastatur og penn

Apropos tastaturdekselet. Her mener vi at Microsoft og Surface leverer den beste opplevelsen med et knallgodt tastatur som er bakbelyst samtidig som det er gjort plass til en styreflate. Hverken Samsung eller Apple har nettbrettastatur som er bakbelyste og med styreflate.

Samsungs deksel dekker både fremsiden og baksiden, trolig for å beskytte glasset. Som Apples, kan man kun justere tastaturdekselet til Tab S4 i én vinkel – nok et pluss til Microsoft og Surface. Kvaliteten er helt OK, men det er litt irriterende at skjermen ikke låses når man klapper igjen dekselet. Et pluss er at den har en lomme til pennen og denne kan også tas av hvis man foretrekker det.

Skrivefølelsen er tilfredsstillende tross den lille størrelsen. Det er god plass mellom tastene, slik at man enklere kan skille mellom dem, uten at de føles for små. Det som irriterer mest med tastene er at tilbake- og Enter-tastene er noe små. Vi nordmenn er bortskjemte med en stor og fin Enter-tast og det føles merkelig når den er halvert.

Tastaturet er godt å skrive på, tross de små knappene.
Tastaturet er godt å skrive på, tross de små knappene. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Hva pennen gjelder føles den som en større utgave av S-Pen til Note-serien. Funksjonaliteten er også svært lik ved at man får opp et penne-panel med snarveier til diverse penneapper når man tar frem pennen. Den er på størrelse med en vanlig penn og ligger godt i hånden, men vi savner litt mer vekt. Uansett er den et kjekt tilbehør til Tab S4 og er svært nyttig hvis man skal ta noen raske notater og ikke føler det nødvendig å ta frem tastaturet.

Skrivebordsmoduset DeX

Som iOS er man ikke supereffektiv i Android og det er tydelig at operativsystemene er designet for mobile enheter og ikke PC-er. Man er fremdeles mer produktiv i macOS og Windows, men Samsung har en forholdsvis løsning. Nemlig DeX som gir Tab S4 en skrivebordopplevelse og man kan blant annet ha vanlige vinduer åpne som man også kan justere størrelsen på. Nytt er at man ikke trenger å koble enheten til en ekstern skjerm for DeX, man får opplevelsen direkte på nettbrettet.

Ikke en modus som vi har brukt mye, men jobber man med flere programmer og vinduer åpne, er DeX en sabla god løsning.

Man kan også koble Tab S4 til ekstern skjerm med USB-C til HDMI, deretter koble til eksternt tastatur og mus, og nærmest bruke brettet som en PC:

Slik er Galaxy Tab S4 i DeX-modus.
Slik er Galaxy Tab S4 i DeX-modus. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)
Galaxy Tab S4-dekselet kan kun justeres i én vinkel.
Galaxy Tab S4-dekselet kan kun justeres i én vinkel. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ytelse

Det er noe skuffende at Samsung har gått for Snapdragon 835-brikken i Tab S4 og ikke Snapdragon 845 eller Exynos 9810. Snapdragon 835 er på ingen måte treg, men det har seg slik at Snapdragon 845 og nyeste Exynos er raskere og Tab S4 fortjener det nyeste av teknologi. Det blir litt ekstra skuffende når man leser rykter om at kommende iPad Pro får en rykende fersk A12X-brikke, mens konkurrenten er utstyrt med et brikkesett som ble lansert for 1,5 år siden.

Til vanlig nettbrettbruk som videostrømming eller surfing på Internett, vil du ikke plages av dårlige ytelse. Nei, her leverer Snapdragon 835 så det holder, men til spilling skulle vi satt pris på litt ekstra kraft. Et annet område er bilderedigering i Lightroom Mobile. Jeg bruker som regel Lightroom på iPad, iPhone eller Note 9 og opplevelsen er stort sett meget bra, men på Tab S4 tar det litt ekstra tid å laste inn, prosessere og lagre bildet. Det går raskere på Note 9 naturligvis fordi den har en kraftigere prosessor, men det er alltid kjekt med en større skjerm når man driver med bilderedigering.

Og det er litt synd fordi Lightroom på Android fungerer egentlig veldig bra. Man tar bildene, setter minnekortet i nettbrettet og så importeres bildene automatisk til Lightroom uten at man behøver å trykke på noe som helst (etter første gang man har satt det opp). På iPad må man importere bildene fra minnekort hver gang og man er selvfølgelig avhengig av en adapter for å koble kortet til brettet.

Batteritiden er heldigvis supersolid og du kan strømme video i over ti timer per lading. Mye avhenger selvsagt av hva man bruker Tab S4 til, spilling drar med strøm, og lysstyrken, men totalt sett er vi strålende fornøyd med batteritiden.

Konklusjon

Tab S4 har vist seg å være et artig nettbrett å ha på testbenken. Byggekvaliteten er helt topp og skjermen like så. Det samme kan vi også si om batteritiden.

Vi er dog ikke helt overbeviste om at man skal velge dette nettbrettet fremfor en iPad (Pro). Prisen starter på drøyt 7000 kroner og det er uten tastaturdeksel og penn, som vi mener er nødvendige for full opplevelse. I hvert fall pennen som gjør Tab S4 til et kjekt verktøy for notater. iPad Pro starter på 6500 kroner (også uten tastatur og penn) og er mye kraftigere enn Tab S4 samtidig som det har flere apper som er optimalisert for den store skjermen.

Foretrekker man Android er det selvsagt ikke et spørsmål: Tab S4 er det beste alternativet på markedet, men er man plattformuavhengig ville vi anbefalt å rette blikket mot konkurrenten Apple. Vi skulle gjerne også kunne anbefale Surface Go i dette tilfellet, men ytelsen er såpass skuffende at vi ikke kan trekke det frem som et reelt alternativ. Da bør man i stedet vente på Go 2, for Microsoft har lagt en solid grunnmur.

 

+ Strålende batteritid.
+ Flott skjerm.
+ Solid byggekvalitet.
+ Støtte for SIM-kort.

– Mangler nyeste brikkesett.
– Android mangler nettbrettoptimaliserte apper.
– Tastatur selges separat.

Annonse