Juho Sarvikas viser stolt frem Nokia 8.
Juho Sarvikas viser stolt frem Nokia 8.

Annonse


Har jobbet for Nokia-merkevaren i 14 år: – Jeg føler aldri jeg forlot bransjen

Helsinki, Finland (ITavisen:) Når det gjaldt arbeids-tittelen i denne saken (at Nokia har vært ute av gamet) er ikke Juho Sarvikas helt av den samme oppfatningen, for han føler at de aldri forlot mobilbransjen. Sarvikas jobbet i mobilavdelingen til Nokia i en årrekke før han ble med videre på lasset til Seattle og Microsoft da IT-giganten la flere milliarder kroner på bordet for Nokias mobilgren i 2013.

Der var han i seks år. Totalt har han vært en del av merket, som han kaller det, i fjorten år. Nå er finnen klar til å ta fatt på et nytt mobileventyr i hmd Global i stillingen som Chief Product Officer.

Liker du denne saken? Det koster penger å drive avis. Vi setter derfor stor pris på om du støtter ITavisen med valgfritt beløp på vår Patreon-side.

Nå er Nokia, eller hmd om du vil, ordentlig tilbake.
Nå er Nokia, eller hmd om du vil, ordentlig tilbake. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Nokia er tilbake … på en måte
– Jeg føler at vi eller jeg aldri forlot bransjen, det er mer som et nytt kapittel, sier han til ITavisen.

Annonse
Etter lanseringen av en rekke rimeligere mobiltelefoner, samt Nokia 3, 5, 6 og ikke minst en nyversjon av klassikeren 3310, står Nokia og hmd klare med deres første flaggskipmobil, Nokia 8. Sarvikas kan fortelle at tilbakemeldingene fra kundene i forbindelse med de første lanseringene, har vært ganske positive.

– Enhetene våre er blitt tatt godt imot. Vi har allerede sendt ut flere millioner enheter av 3, 5 og 6 og har totalt sett fått god tilbakemelding fra kundene. Det føles godt, og at vi er på vei mot noe større.

Han forteller at interessen rundt 3310, (som undertegnede testet til det sa stopp), har vært overveldende og at man ikke skal se bort fra at det kommer flere liknende enheter.

– Den har blitt en suksess. Vi ønsket å gjøre noe som kommer fra hjertet og så kom designerne våre opp med denne ideen som vi syns var god. Jeg føler virkelig at det er mye gøy vi kan gjøre innenfor det området, men vi har ingenting å annonsere nå. Vi kommer definitivt til å forbli i det segmentet.

Nokia 8 virker lovende, men vi skal ikke kaste dom ennå.
Nokia 8 virker lovende, men vi skal ikke kaste dom ennå. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Nokia 8
Spesifikasjonsmessig likner Nokia 8 andre toppmodeller med Android, og finnene er tydelige på at det er hard konkurranse i bransjen og at de er nødt til å skille seg ut for å tiltrekke seg kundene. Tidligere var Nokia på toppen og lanserte den ene suksessen etter den andre, men konkurransen i bransjen har ikke vært tøffere enn det den er nå. Sarvikas er klar til å ta opp konkurransen.

– Det finnes flere måter å skille seg ut i markedet. Det gjelder ting som designet og opplevelsen. Vi har alltid vært ganske tydelige på hvem vi er og hva vi ønsker. Sosial deling er ting som er viktig, forteller mobilveteranen. Han fortsetter:

– Det er noe folk assosierer med Nokia som er unikt og fortsatt relevant i dag. Det er lovnaden om en telefon som fungerer bedre, fordi den er laget på en annen måte. Det er en ting å levere på spesifikasjoner, det er en annen ting å sørge for at man får mest mulig ut av skjermen. På måten vi integrerer skjermen, måten vi integrerer kameraløsningene på og hva vi klarer å få ut av Snapdragon-prosessoren.

Nokia 8 både ser og føles ut som en Lumia. Det er positivt ment.
Nokia 8 både ser og føles ut som en Lumia. Det er positivt ment. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

En av funksjonene selskapet forsøker å selge med Nokia 8 er noe de kaller for «bothies» – “selfies” er så 2016, nå er det “bothies” som gjelder, mener HMD.

Etter å ha testet ut bildefunksjonen i et par dager, vet vi ikke om vi akkurat er enig ei den påstanden.

For ordens skyld: “bothies” er en ny bildemodus som bruker frontkameraet og hovedkameraet samtidig og smelter sammen resultatet til ett bilde. Man kan også filme og direktestrømme video til Facebook og YouTube.

Vi har ikke forsøkt videoopptak ennå, men vi sitter med inntrykk av “bothies” er best til video.

Ifølge Sarvikas er dette en krevende prosess som krever mot prosessorkraft. Spesielt det å videostrømme fra begge kameraene samtidig. De har samarbeidet tett med Qualcomm for å gjøre det mulig.

https://www.instagram.com/p/BYWPktZgH_d/?taken-by=itavisen.no

Vi er positive så langt
Nokia 8 både ser og føles ut som en Lumia-telefon, noe som utelukkende er positive trekk. Lumiaene var kjent for å være flotte enheter samtidig som de var velbygde. Chassiset i 8 er skåret ut i ett stykke aluminium noe som gir enheten en god følelse. Av byggekvalitet får man det man forventer av en telefon til 5000 kr pluss, og vel så det.

Baksiden er forholdsvis anonym med antennestriper øverst og nederst, og selvsagt kameraoppsettet som tiltrekker seg all oppmerksomhet. Nokia var tidligere mobilkongen og vi er spente på om det nye samarbeidet med Carl Zeiss bærer frukter.

Snur man Nokia 8 rundt ser man en ganske så fin skjerm. Nokia har ikke gått for det rammeløse designet ennå, men vi blir overrasket om det ikke er på plass i det neste flaggskipet. Skjermen har forresten støtte for «alltid-på» slik at klokken og eventuelle ubesvarte anrop eller nye tekstmeldinger og e-poster vises uten at man trekker å slå på skjermen. Dette er noe Lumia-folket er kjent med fra Windows-enhetene med «Øyekast».

En skjerm som alltid er på. Det kan selvsagt deaktiveres.
En skjerm som alltid er på. Det kan selvsagt deaktiveres. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ren Android
En ting vi setter pris på med 8, og som vi håper flere Android-produsenter følger etter med, er at dette er en ren Android-opplevelse. Her er det bort med alt av egenkomponerte skall og ingen gjøkeprogrammer, bortsett fra Googles egne, som ligger forhåndsinstallert på enheten.

Det er noe vi føler gjør at Android flyter lettere og som bidrar til å øke brukeropplevelsen. Trives man ikke i standard Android-verdenen, finner man uendelige måter å tilpasse mobilen på i Play Store med mange skall.

Vi spurte Sarvikas om når mobilen får Android 8, eller O. Han kunne ikke gi en eksakt tidsramme, men ettersom de leverer en ren utgave av Android kan de oppdatere raskere. Både OS-oppdateringer og sikkerhetsoppdateringer:

– Hvor raskt leverer den raskeste tredjepartsprodusenten nye Android-oppdateringer? Vi skal være like raske, lover han.

Foreløpig konklusjon
Etter rundt to dager i bruk er jeg ganske positiv til det Nokia leverer med 8. Det er helt klart et pluss at mobilen leveres med en ren Android-opplevelse og tanken på å installere et tredjepartsskall, som Arrow Launcher, har ikke falt meg inn i det hele tatt.

Ytelsen er upåklagelig og det meste har vært stabilt. Dog har faktisk «bothies»-funksjonen klikket ved et par anledninger og jeg har vært nødt til å starte kameraappen på nytt for at det skal fungere igjen.

Ellers skal det bli gøy å teste ut kameraet for fullt, noe jeg ikke har fått tid til riktig ennå.

Denne uken er ITavisen på IFA-messen i Berlin og vi kommer til å legge ut bilder fortløpende på vår Instagram-konto så det bare å følge oss der. Bildene blir i hovedsak tatt med Nokia 8 slik at dere kan få en pekepinn på bildekvaliteten.

Vi kommer tilbake med en fyldig test når vi føler at Nokia 8 er testet nok. Er det noe spesielt du ønsker at vi skal sjekke ut, er det bare å skrive til oss i kommentarfeltet eller sende oss en e-post.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse