Annonse


Microsoft overtar mobil-Nokia

Microsoft og Nokia er enige om at Microsoft overtar mobiltelefon-delen det finske selskapet neste år.

Dette melder flere amerikanske og europeiske medier i dag.

Overtar neste år
Prisen er satt til 7,2 milliarder dollar – om lag 44 milliarder norske kroner.

Den formelle overføringen av aksjene skal imidlertid ikke skje før neste år, og handelen må først godkjennes av aksjonærene og finske myndigheter.

Annonse


32 000 ansatte
– Dagens avtale vil akselerere fremdriften av Nokias enheter og tjenester, bringe verdens mest nyskapende smarttelefoner til flere mennesker og fortsette å koble opp den neste milliarden mennesker med Nokias mobiltelefonportefølje,"  sier Microsoft-sjefen Steve Ballmer og Stephen Elop i en felles uttalelse.

Totalt 32 00 av til sammen 88 000 ansatte vil bli overført til Microsoft når handelen er i boks. Av disse jobber 4700 i Finland.

Mobiltelefon-delen, som Microsoft overtar, utgjør om lag halvparten av Nokias omsetning. Den andre halvparten forbilr dermed på finske hender.

Elop går av
Som en del av avtalen har Stephen Elop sagt seg villig til å gå av som Nokias toppsjef og trer inn i som sjef for enheter og tjenester i Microsoft.

Elop er tidligere ansatt i Microsoft, og gikk inn i Nokia for tre år siden. Som kanadisk statsborger ble han den første ikke-finnen i historien som fikk stillingen som toppsjef.

Slutt for Nokia-smarttelefoner
Avtalen innebærer også at Microsoft overtar merkevarene Lumia og Asha, mens navnet Nokia fortsatt vil tilhøre finnene.

Dette vil trolig innebære at Nokias smarttelefoner i framtida vil hete «Microsoft Lumia» i stedet for «Nokia Lumia».

Nære forbindelser
Overtakelsen er et resultat av en lang historie der de to selskapene har kommet stadig nærmere hverandre i form av langsiktige avtaler.

Nokia er i dag som eneste av verdens betydelige mobilprodusenter «gift» med Microsofts mobile operativsystem Windows Phone.

Nokia har bebudet en pressekonferanse i løpet av dagen.

Kilder:
BBC
Yahoo News/AP
CNet

Les også digi.no

Annonse


Annonse


Annonse