Vi fikk et kjærkomment gjensyn med Snake!
Vi fikk et kjærkomment gjensyn med Snake!

Annonse


Jeg brukte Nokia 3310 til batteriet gikk tomt

Mye har skjedd siden Microsoft kjøpte mobilavdelingen til Nokia i 2013. Mange Windows Phone-tilhengere håpet kanskje at dette ville gi en ny vår for Microsofts operativsystemer for smarttelefoner, men foruten noen spennende lanseringer gikk ikke salget akkurat i været.

Liker du denne saken? Det koster penger å drive avis. Vi setter derfor stor pris på om du støtter ITavisen med valgfritt beløp på vår Patreon-side.

En klassiker er tilbake
Fire år senere kan Nokia igjen lansere egne smarttelefoner under eget navn og med seg på laget har de fått finske HMD Global. Det er i hovedsak sistnevnte som står for produksjon og utvikling av smarttelefonene.

Så langt har finnene lansert tre smarttelefoner etter tilbakekomsten – 3, 5 og 6 – og når dette går i trykken er også Nokia 8 offisielt annonsert. Under MWC tidligere i år slo Nokia til med en nyversjon av klassikeren Nokia 3310 fra 2000.

Annonse


Nokias tilbakekomst har vekket følelser blant mange teknologiinteresserte og våre lesertall viser at ITavisen-leserne fortsatt viser stor interesse for den gamle mobilkjempen. Og da spesielt for nye Nokia 3310.

Nokia 3310
Den nye modellen har designlikheter med originalen, men 2017-utgaven har vært gjennom en liten slankekur. Nå er det år og dag siden jeg holdt i 2000-modellen, men jeg tør erindre at den føltes god og solid i hånden, og tung.

En ting 3310 faktisk er kjent for er at den var dønn solid. Vi hverken prøvde eller klarte å knuse den nye modellen i løpet av testperioden, men det merkes at den ikke er like standhaftig.

I stedet for å teste mobilen som en hvilken som helst annen telefon og sammenlikne den med dagens telefoner, for senere å gi den terningkast 1 fordi den ikke leverer like godt som en smarttelefon, valgte vi i stedet å bruke den som en vanlig telefon til den gikk tom for strøm. For det er batteritiden som er styrken til disse mobilene.

Så da var det bare å pakke ned smarttelefonen og flytte SiM-kortet over til 3310-en.

Ikke særlig smart
Når man er vant til dagens smarttelefoner, er det en vanvittig kontrast å vende tilbake til en mobil med svært begrensede muligheter. Jeg skal likevel innrømme at jeg er vant til å bruke en Nokia 100 som jeg har med på turer på fjellet og i skogen. Da har jeg en mobil hvis batteri holder til hele reisen og jeg kan nyte naturen i stedet for å sitte med hodet ned i en mobil.

Derfor var ikke overraskende altfor stor og menyene var lett gjenkjennelige, så jeg hadde ingen problemer med å finne frem.

En av nyhetene med 2017-modellen er at den nå har kamera. Og det er helt ubrukelig, selvsagt. Det skal godt gjøres å ta bilder med et begrenset kamera med en sensor på 2 megapiksler. Attpåtil er lagringskapasiteten på telefonen så begrenset at det ikke var plass til mer enn et enkelt bilde før jeg ikke fikk lagret flere.

På lagringsfronten er jeg med andre ord litt skuffet og Nokia/HMD burde klart å levere mobilen med mer enn 16 GB lagring. Det er riktig nok plass til et microSD-kort på opptil 32 GB.

Skjermen er attpåtil så svak, 2,4 tommer med 320 x 320 piksler, så det er nærmest umulig å nyte bildet man tar uansett kvaliteten.

Kameraet er like dårlig som forventet.
Kameraet er like dårlig som forventet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Færre apper enn Windows Store
Apper kan man egentlig glemme først som sist. Joda, det ligger an appbutikk på telefonen, men her snakker vi om gamle, Java-baserte apper og spill som har sett bedre dager. Det kan hende du finner noe av interesse, for eksempel er det en OK Facebook-app der, men ting går så sakte at man ikke holder ut.

Da er et bedre valg å bruke Opera-nettleseren som ligger ferdig installert på enheten. Facebook-appen skyr jeg allerede som pesten på iOS og Android, og sverger derfor til m.facebook.com når jeg en sjelden gang er innom det sosiale nettverket med mobilen.

Logger man inn på mobilsiden på Nokia 3310 kan man også bruke Messenger og det fungerte overraskende greit. Ikke så bra som appen, men absolutt tålelig.

En plagsom ting med nettleseren er at jeg ikke fikk logget inn på Outlook-kontoen. Innloggingsiden og Opera er neimen ikke gode venner, men det fungerte fint å logge inn på Gmail.

Nokia 3310.
Nokia 3310. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Snake!
Man kan ikke lage en nyversjon av Nokia 3310 uten å inkludere det klassiske Snake-spillet. Det går bare ikke, og her leverer Nokia delvis.

Snake er på plass, men det er «feil» utgave. Denne moderne utgaven er utviklet av Gameloft, det er ingenting galt med dem, men jeg savner en helt identisk kopi av originalen med et svart-hvitt spillbrett, med en tynn slange. Den nye er mer fargerik og moderne og man plukker opp både det ene og det andre for å få mer poeng.

Uansett er Snake fortsatt ganske gøy å spille og det var ofte jeg sa «bare én til runde» til meg selv. Jeg spiller aldri på smarttelefon, men Snake på Nokia 3310 er alle tiders.

Et batteri som varer
Så var det batteritiden da. Da vi fikk mobilen inn på testbenken spurte vi dere lesere om hvor lenge undertegnede skulle bruke den som eneste telefon. Planen var én uke, men forslaget «bruk den til den går tom for batteri», ble tatt godt imot. Som sagt, så gjort.

Nokia 3310 ble brukt som en hvilken som helst annen telefon. Surfing på nett, ringe selvsagt, sending av SMS og liknende. Jeg brukte den også til å ta notater under et arrangement, noe som fungerte helt OK.

Bruksmønsteret ble ikke overraskende endret. Blant annet måtte jeg kjøpe fysisk togbillett, noe jeg ikke har gjort siden NSB-appen først ble lansert. Og det å kommunisere med kolleger og andre ble vanskelig når hverken Outlook eller Telegram var tilgjengelig. Da ble det frem med PC-en oftere enn man pleier, men smarttelefonen var stadig avslått.

Det var til tider befriende å ha Nokia 3310 som følgesvenn. Jeg brukte mobilen rett og slett mindre enn tidligere. Å surfe på verdensveven gikk så sakte at jeg heller gjorde andre ting.

Spørsmålet du venter et svar på er nok «hvor lenge varte batteriet?» Jo, det varte i 12 dager før det sa stopp. Svært så godkjent og en kan jo bare drømme om før smarttelefonene har noe i nærheten.

To telefoner perfekte til turbruk.
To telefoner perfekte til turbruk. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon
Nokia er tilbake i mobilmarkedet og det er godt å ha dem tilbake. Det er gøy at de lanserer en nyversjon av så ikonisk telefon som 3310, men jeg er neppe alene om å føle at dette er en mobil de bare slang «3310» på for å selge mer.

Skjermen, lagringen og kameraet imponerer ingen, men dette er nok en telefon som er ment som back-up eller for eksempel på turer. Jeg velger glatt denne fremfor en smarttelefon når jeg skal på fjellet neste gang.

Batteritiden var så god som håpet, men jeg skal ikke legge skjul på at jeg var glad da den etter 12 dager omsider gikk tom for batteri og jeg kunne pakke opp smarttelefonen igjen.

Som nevnt over, har vi ingen planer om å trille terningen, men med mindre du trenger en turtelefon eller er ihuga 3310-tilhenger, ser jeg egentlig ingen grunn til å kjøpe den. Nye Nokia 3310 er nok ikke tro nok mot originalen.

Annonse


Annonse


Annonse