– Apple betaler ikke en krone i skatt

Apple tjener milliarder av kroner på iPhone.
Apple tjener milliarder av kroner på iPhone.

Flere store IT-selskaper er under etterforskning fra myndigheter og blant annet EU etter mistanke om skattesnusk.

Misfornøyd borgermester
Apple holder som kjent til i byen Cupertino i California, men ikke alle er like glade over selskapets tilstedeværelse i byen. Borgermesteren i byen, Barry Chang, er ikke videre fornøyd med hvordan verdens mest verdifulle selskap ter seg på hjemmebane og antyder de så vidt betaler skatt til byen ved å sluse pengene utenlands.

– Apple er ikke villige til å betale en krone, uttaler han til The Guardian og fortsetter:

Annonse

– Du gjør det bra, og de bør dele ansvaret for byen vår, men de vil ikke. De misbruker oss.

Chang uttaler at Apple bør betale mye mer i skatt, og han skal ha forsøkt å tvinge dem til å gi 100 millioner dollar, 800 millioner kroner, til ulike infrastrukturprosjekt i byen. Byrået skal ha slått ned på forslaget.

Gir seg ikke
Ifølge tall fra The Guardian betaler Apple kun 2,3 prosent i skatt takket være smutthull i systemet. The Guardian skriver at selskapet betalte 9,2 millioner dollar, rundt 80 millioner kroner, i skatt til Cupertino fra 2012 til 2013. Apple omsetter for flere hundre milliarder kroner hvert eneste kvartal.

– Jeg kommer ikke til å gi meg. Å kreve inn skatt er ikke populært, men jeg er ikke redd. Vi befinner oss midt i smørøyet av teknologien og vår kollektivtransport er gammel og pinlig. Og politikerne har ikke noen ryggrad. De er redde, forteller borgermesteren til The Guardian.

Mener reglene er utdaterte
Apple har vært under lupen til EU over lengre tid og i slutten av fjoråret mottok de milliardbot i Italia på grunn av skatteunndragelser og tidligere samme år ble de bøtelagt med rundt 100 millioner kroner i Kina. Estimerte tall fra Bloomberg viser at Apple kan skylde EU-landene så mye som 70 milliarder kroner i skatt.

Også de amerikanske presidentkandidatene Donald Trump og Bernie Sanders har vært tydelige på at Apple bør «flagge hjem og betale en rettferdig andel skatt» på hjemmebane i USA.

Apple-sjef Tim Cook uttalte under et intervju med 60 Minutes i fjor at kritikken mot selskapets skatteprosedyrer er «fullstendig politisk tullball» og mente at amerikanske skatteregler må bli endret slik at selskapene ikke må betale betydelig summer for å hente penger hjem.

 

Kilder:
The Guardian,
The Verge

Annonse
Annonse