Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Denne videoen blir nå forbudt igjen på Facebook. (Ill.: Skjermdump)

Nå skal halshoggingen ut igjen

Facebook snur enda en gang.

I går skrev ITavisen om Facebooks overaskende snuoperasjon når det gjelder videoer med ekstremt voldelig og skremmende innhold, slik som virkelige opptak av halshogging.

Mafia-video
Ifølge BBC ville Facebook oppheve det midlertidige forbudet mot å legge ut slike videoer. 

Forbudet trådt i kraft i mai i år etter at en rekke Facebook-brukere hadde reagert med avsky på en video av en etter alt å dømme ekte halshogging som skal være filmet av narkomafia i Mexico.

– Reflekterer virkeligheten
Begrunnelsen var at slike at slike videoer reflekterer virkeligheten, og at det er viktig at de blir vist slik at folk kan ta avstand fra dem.

Facebook lovet imidlertid at videoer av denne typen skulle bli utstyrt med advarsler, slik at mindreårige (Facebook har 13-årsgrense) og følsomme mennesker ikke skulle se dem uten å ville det.

Rundkast igjen
Nå har Facebook gjeninnført forbudet, melder All Things D. I en ny uttalelse fra det sosiale nettverket heter det nå følgende:

– Vi har gjennomgått de siste rapportene om grafisk innhold og konkludert med at dette innholdet på en upassende og uansvarlig måte. På grunn av dette har vi fjernet det.

Gjelder bare halshoggingen
Fjerningen gjelder bare den konkrete halshoggingsvideoen. Alt annet innhold av samme type vil fortsatt kunne passere, så lenge advarselen er på plass og Facebook er overbevist om at hensikten med å legge det ut ikke er å glorifisere eller hylle handlingen.

– Vi vil vurdere om personen som poster innholdet gjør dette på en ansvarlig måte, for eksempel ved å utstyre videoen eller bildet med en advarsel og at det bare blir delt med passende aldersgrupper.

Stikkord: facebook, sensur