Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Samsung Galaxy S4 er omtrent bare en stor, sylskarp skjerm med masse kraft og et hav av nye funksjoner, men er det egentlig innovasjon? (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Hva er egentlig Galaxy S4?

Kommentar: S4 er en kraftpakke, men…

New York City (ITavisen:) Samsung sparte ikke på noe når de lanserte Galaxy S4 natt til fredag norsk tid.

Showet for pressen

Legendariske Radio City Music Hall var nemlig åstedet for en av de mest spesielle lanseringene vi har overvært: spesifikasjonene (en liten del av eventet), og funksjonene (en stor del) ble nemlig presentert som en musikal med komplett orkester, regissør og proffe skuespillere.

Det var skikkelig pomp og prakt over det hele med den lille gutten kjent fra reklamesnuttene som en viktig del av den endelige avsløringen i New York City. Samsung tenker mer helhetlig hva angår markedsføringen for tiden, de har rett og slett blitt mer proffe.

Mye mer enn hva de alle de andre asiatiske produsentene som ZTE og Huawei kan skryte av. De to sistnevnte er langt mindre vestlige i både kommunikasjon og lanseringsritual enn Samsung.

DSC03450
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Vi visste det meste fra før

Men hva var det egentlig Samsung viste oss i går etter at sceneteppet gikk ned og pressen løp om kapp for å være først ute med en «hands-on»-sak til sin respektive publikasjon?

Jo, en kraftpakke av en mobil pakket inn i et komfortabelt, om ikke et over-luksuriøst polykarbonat-drakt. Alle som er lei av riper, og redde for å miste sin alu-mobil vil helt sikkert sette pris på det, mens andre foretrekker kaldt glass og presisjons-aluminum – en smakssak helt klart. Det er godt det finnes alternativer.

DSC03453
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Design

Mange synes det er kjedelig at designspråket er helt likt, andre liker å komme tilbake til noe de er vant til, men som er litt kjappere, har litt bedre skjerm, og ja, rett og slett er litt bedre på alt uten at noen får bakoversveis av den grunn.

Det ble nemlig ikke vist hverken apper eller spill fra tredjeparts-programvarehus. Med så rå maskinvare, hvor er FPS eller bilspillene med rå Epic Games- eller id Software-grafikk? Selv ikke S III er i nærheten av å utnytte kraften. Ikke i nærheten. Ytelsesracet tar helt av, vi kunne ønske appene var mer med på moroa.

Les også: Her har vi den i hendene.

DSC03460
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Det er dette de kan

Det Samsung virkelig kan er å pakke inn så mye kraft som er mulig inn i et så tynt design som mulig og med de beste og største panelene, og tro oss; skjermen er virkelig flott å se på.

Men det Samsung ville snakke om i går var hverken ytelse eller skjerm, men hvordan mobilen nå, som de hevder, er så smart at du ikke en gang trenger å berøre panelet for å ta telefonen eller svare på en SMS. Dette er helt klart en av de kuleste funksjonene på papiret, men Samsung var så kjappe med å presentere dette at vi knapt fikk det med oss, og vi fikk heller ikke testet det noe utover enkle effekter på hjemskjermen. Vi hørte dessuten at de som hadde testet det, ikke hadde testet det med hell.

DSC03464
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Morsomt nok, men…

En etter en presenterte Samsung nye funksjoner, alle med veldige spesifikke bruksområder vi ikke akkurat øyeblikkelig klarer å se for oss at vi kommer til å bruke hver dag eller til fest.

Klart er det fint at mobilen kan oversette tale på direkten, og at den har Sonos-lignende musikk-deling når det er fest, men dette er ikke forbedringer av kjernefunksjoner, men fine ekstra-funksjoner som i beste fall differensierer produktet fra konkurrerende enheter.

Les også: Alt om Galaxy S4.

DSC03466
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Lite ekte innovasjon, mye kraft

Når alt kommer til alt er S4, HTC One og Sony Xperia Z de råeste Android-smartmobilene på markedet (disse tre har kommet langt på kort tid) med hvert sitt distinkte designspråk og masser av kraft og sylskarpe skjermen, men vi savner en virkelig revolusjon i både innhold og funksjoner – funksjoner som vi faktisk bruker hver dag.

Innovasjon kommer snikende på deg som en funksjon du ikke visste du trengte før har fått det bakt inn i operativsystemet, i så måte er ikke det å kunne slette uønskede objekter eller personer på et bilde en slik funksjon eller å oversette på direkten, selv om det helt sikkert er nyttig til tider.

DSC03467
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Stikkord: galaxy s iv, kommentar, samsung