Microsoft deltar i motsetning til Google ikke offentlig i debatten om SOPA-loven. Men det er ingen  hemmelighet at også de er skeptiske.

Annonse


Nå er også Microsoft mot

Det nye SOPA (Stop Online Piracy Act)-lovforslaget vekker voldsomme protester i USA.

Tunge protester
Protestene kommer ikke denne gang fra fattige studenter og unge aktivister som legger seg i telt foran børsen.

Nei, det er først og fremst USAs store nettselskaper som skriker: Facebook, Google, eBay, Twitter, LinkedIn, Mozilla, Tumblr og Zynga har alle underskrevet et opprop der de tar sterk avstand fra lovforslaget.

Intern kritikk
Nå viser det seg at også Microsoft er sterkt kritiske.

Annonse


Ikke offisielt, riktignok. Men ifølge USAs største IT-nettstedet CNet.com har Microsoft i likhet med en rekke andre programvareselskaper uttrykt sin misnøye internt i organisasjonen BSA (Business Software Alliance).

Organisasjonen, som fungerer som vaktbikkje mot piratvirksomhet over hele verden og også er aktive i Norge, var i utgangspunktet en varm tilhenger av loven.

Endret tekst
Men ifølge kilder CNet sitter på skal Microsoft ha kommet med sterke motforestillinger.

Så sterke at BSAs leder Robert Holleyman nå har endret uttalelsen fra medlemmene fra «vi hilser forslaget velkommen og mener dette er et steg i riktig retning for å få bukt med piratvirksomheten» til «forslaget trenger å arbeides med» og «høyst betimelige og viktige spørsmål har blitt stilt ved forslaget».

For sterk kost
Man skulle kanskje tro at verdens største produsent av opphavsbeskyttet og lisensiert programvare ville omfavne loven uten forbehold.

Den er tross alt ment som et kraftig instrument for å beskytte opphavsretten til amerikanske selskaper – både innen underholdning og programvare.

Men virkemidlene blir tydeligvis for sterk kost selv for Microsoft. Loven gir blant annet amerikanske myndigheter anledning til å blokkere nettsteder, også om disse er lokalisert andre steder enn i USA.

Kan få politikerne til å snu
Dette mener mange er ren sensur. Blant dem er selveste Google. Og nå sannsynligvis også Microsoft, selv om vi ikke får vite nøyaktig hvilke innvendinger selskapet har.

Både republikanerne og demokratene er enige i det meste av lovteksten, så sjansen for at loven blir vedtatt er høy. Likevel kan den opphetede debatten føre til at sentrale politikere endrer mening. Da er det kanskje likevel håp for de som frykter at loven vil gjøre USA til et nytt Kina når det gjelder Internett.

Annonse