Her på New York-børsen foregår elektronisk handel på en tusendels sekund. Ofte er det programvare og ikke mennesker som kniver om pengene.

Annonse


Fikk åtte år for kodetyveri

Den russiskfødte programmereren og trebarnsfaren Sergey Aleynikov (41) er dømt til åtte års fengsel etter å ha stjålet kode fra det finansselskapet Goldman Sachs.

Goldman Sachs er en av de store på Wall Street i New York.

Superrask aksjehandel
Aleynikov hadde nettopp fått tilbud om ny jobb hos det nystartede selskapet Teza Technology i Chicago, som driver med såkalt høyfrekvent børssalg. Dette innebærer at store aksjeverdier skifter hender bokstavelig talt i løpet av et tusendels sekund.

Aleynikov, som før han ble programmerer på heltid var aktiv danser, stjal ifølge dommen koden for å overlevere den til sin nye arbeidsgiver.

Annonse


– Angrer fryktelig
Aktor Faccipointi beskrev i retten koden som Aleynikovs «gyldne billett til Teza». Han hevdet at programmereren brukte flere måneder på å overføre koden på en halv million linjer til en ekstern server.

– Jeg angrer fryktelig på den dumme handlingen det var å laste ned informasjonen. Deler av denne informasjonen var Goldmans eiendom. Jeg mente aldri å gjøre noe galt mot Goldman eller å skade noen i banken, sier Aleynikov selv om dommen.

Ikke første gang
Det er ikke første gang noen er dømt for urettmessig overføring av kode fra ett selskap til et annet.

I november i fjor ble indiske Samarth Agrawal dømt til tre års fengsel etter å ha overført kode fra den franske banken Societé Generale til en ny arbeidsgiver.

Også her dreide det seg om høyfrekvenshandel – en disiplin innen aksjenæringen der eksklusiv programvare er svært viktig.

Kilde:
Reuters.com