Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Her på New York-børsen foregår elektronisk handel på en tusendels sekund. Ofte er det programvare og ikke mennesker som kniver om pengene. (Ill.: xabierpita.es)

Fikk åtte år for kodetyveri

– Dette var dumt av meg.

Den russiskfødte programmereren og trebarnsfaren Sergey Aleynikov (41) er dømt til åtte års fengsel etter å ha stjålet kode fra det finansselskapet Goldman Sachs.

Goldman Sachs er en av de store på Wall Street i New York.

Superrask aksjehandel
Aleynikov hadde nettopp fått tilbud om ny jobb hos det nystartede selskapet Teza Technology i Chicago, som driver med såkalt høyfrekvent børssalg. Dette innebærer at store aksjeverdier skifter hender bokstavelig talt i løpet av et tusendels sekund.

Aleynikov, som før han ble programmerer på heltid var aktiv danser, stjal ifølge dommen koden for å overlevere den til sin nye arbeidsgiver.

– Angrer fryktelig
Aktor Faccipointi beskrev i retten koden som Aleynikovs «gyldne billett til Teza». Han hevdet at programmereren brukte flere måneder på å overføre koden på en halv million linjer til en ekstern server.

– Jeg angrer fryktelig på den dumme handlingen det var å laste ned informasjonen. Deler av denne informasjonen var Goldmans eiendom. Jeg mente aldri å gjøre noe galt mot Goldman eller å skade noen i banken, sier Aleynikov selv om dommen.

Ikke første gang
Det er ikke første gang noen er dømt for urettmessig overføring av kode fra ett selskap til et annet.

I november i fjor ble indiske Samarth Agrawal dømt til tre års fengsel etter å ha overført kode fra den franske banken Societé Generale til en ny arbeidsgiver.

Også her dreide det seg om høyfrekvenshandel – en disiplin innen aksjenæringen der eksklusiv programvare er svært viktig.

Kilde:
Reuters.com

Stikkord: kriminalitet, programvare