assange

Annonse


Assange løslatt

Wikileaks-sjefen Julian Assange ble først innvilget kausjon av dommeren i Magistrates Court i London. så ble saken anket, uvisst av hvem. Det hersker tvil om det var svenske eller britiske påtalemyndigheter som prøvde å holde Assange i fengsel.

Må for retten i januar
Nå er han innvilget løslatelse mot kausjon, etter at anken ble avslått. Det melder CNN.

Løslatelsen skjedde i kveld. Assange må møte for retten igjen i januar.

Må ut med over 2 millioner
Kausjonssummen er satt til 1,8 millioner kroner. I tillegg kommer to forsikringsgebyrer på til sammen 377 000 kroner.

Annonse


Pengene er samlet inn av journalister og støttespillere, både fra Storbritannia og andre land.

Skal bo på gods
Fram til neste rettsmøte skal Assange bo på en herregård i Suffolk. Han har meldeplikt for politiet, og må bære elektronisk fotlenke for at politiet til enhver tid skal vite hvor han er.

Godset tilhører vennen Vaughan Smith, en tidligere offiser som eier journalistklubben Frontline i London, der Assange holdt til før han meldte seg for britisk politi og ble arrestert 7. desember.

Venter med utlevering
Denne vendingen i saken gjør at det ikke lenger er fullt så sannsynlig at Assange med det første blir utlevert til Sverige, der han er mistenkt for voldtekt og andre seksuelle overgrep mot to kvinner.

Den svenske saken har ingen sammenheng med lekkasjene Wikileaks har kommet med. Men amerikanske myndigheter vurderer nå muligheten for å sikte Assange etter en spionparagraf fra 1911. Dermed kan også USA komme til å begjære ham utlevert.

Oppdatert: Torsdag 16/12-2010 kl. 19.15.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse