SYLSKARPT: Denne skjermen har 7680 ganger 4320 piksler. Dessverre ser du den bare på dagens PC-skjerm...

Annonse


Slik blir HD-TV om 25 år

Ultra High Definition Television krever foreløpig svært store skjermer. Oppløsningen på 7680 ganger 4320 piksler er seksten ganger oppløsningen på dagens HD-TV.

– På markedet om 25 år

Imidlertid kan du ikke vente denne teknologien inn i stua de neste årene. Forskerne regner med at det vil ta 25 år før Ultra HD-TV er tilgjengelig for forbrukerne.

Skal du vise Ultra HD-TV trenger du i dag et kinolerret og en ekstrem projektor. Ingen av dagens skjermer er i nærheten av å ha den oppløsningen som kreves.

– Får dagens HD til å se shabby ut

Deltagere på den internasjonale kringkastingsmessen IBC (Internatinal Broadcasting Convention) var imponerte over den nye teknologien. Nåleskarpt og ekstremt livaktig, med krystallklare farger og imponerende lyd. Det får dagens HD-TV til å se ganske shabby ut, var en deltagers evaluering.

Annonse


Det er forskere fra den japanske statskringkasteren NHK som har utviklet teknologien. Dr. Mazaru Kanazawa, en av NHKs seniorforskere sier til BBC at da de begynte utviklingen av HD-TV for 40 år siden, var målet å gjøre det så livaktig som mulig. Med Ultra HD-TV håper forskerne å få seerne til å føle seg som en del av handlingen.