Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Anonym fildeling snart klar

Før vi skriver 2006 lover folkene bak Freenet-prosjektet å levere 100 prosent anonym fildeling.

Fildeling Direct Connect
Dermed blir det betydelig vanskeligere – om ikke umulig – for politi og plate/programvare/spill/filmbransjen å spore opp ulovlige kopier som flyttes på nettet.

To nett i framtida

Freenet holder på å utvikle det de kaller et «darknet», som er et slags anonymt alternativ til det nåværende Internett.

Gruppa bak prosjektet ser for seg at det i framtida vil eksistere to nett: Ett åpent nett som du betaler for gjennom en internettleverandør, og ett gratisnett som er basert på frivillighet og som effektivt tilhører privatsfæren.

Foreløpig versjon klar

Dette gratisnettet baserer seg på direkte kontakt maskiner i mellom, lik dagens P2P-nett. Med den forskjell at man bruker kryptering, slik at det blir så godt som umulig å spore opp hva slags materiale det dreier seg om og hvor det tar veien.

Gruppa slapp i går den første testversjonen av Freenet-programvaren, men sier selv at det verken er særlig raskt eller spesielt brukervennlig i sin nåværende versjon.

Slag mot loven

Meningene er delte om Freenet virkelig vil holde hva det lover. Om og det i så fall utgjør en trussel eller en fordel for samfunnet.

Flere eksperter har påpekt at det ikke er mulig å skjule digitale spor fullstendig, uansett hvilke metoder man måtte bruke. Det vil alltid være mulig å både spore trafikk og dekryptere innholdet i etterkant, hevdes det.

Uansett er Freenet et tilbakeslag for amerikansk lov etter at Høyesterett nylig kom fram til at fildelingsnettverk kan holdes ansvarlig for hva brukerne foretar seg der. Med Freenet vil det verken være nødvendig å bruke fildelingsprogrammer i dagens forstand eller være mulig for eventuelle formidlerledd å vite hva som foregår på deres nett og servere.

Kilder:
BetaNews.com
Freenet.sourceforge.net

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde, mp3, nettverk