Tekno-krig mot filmpirater

Film

FilmEn av de vanligste måtene nye filmer dukker opp på fildelingsnettverkene på, er at noen tar de opp rett fra kinolerrettet med digitalt vidokamera.

Vi har tidligere hørt om bruk av kinovakter med nattkikkert, men nye teknologier er også under uttesting for å avsløre kamerapirater.

Piratøyet

Wired News skriver om det amerikanske selskapet Trakstar, som har utviklet et to-delt system for kinosaler.

Annonse

En liten «kamera-scanner», som angivelig har en viss ytre likhet med Darth Vaders hjelm, står plassert umiddelbart under kinolerrettet. PiratEye, som scanneren har blitt døpt, er en avlegger av teknologi som opprinnelig ble utviklet av militæret for å oppdage snikskyttere.

Med jevne mellomrom skyter dingsen ut korte, nesten usynlige lysglimt ut mot publikum. Lysglimtet vil automatisk bli reflektert tilbake av eventuelle kameralinser i salen, hvorpå en alarm automatisk går ut til kinoens vaktstyrker eller politiet.

Lydsporing

Den andre komponenten i systemet er en boks som «vannmerking» lyden ved avspilling. Subsonisk lydinformasjon bakes inn i filmens lydspor, slik at man i etterkant kan analysere og spore eventuelle opptak som havner på fildelingsnettverkene.

Vurderes av Hollywood

Trakstar-systemet er nå under vurdering av filmbransjens interessorgan Motion Picture Association of America (MPAA), og kan bli å finne i kommersielle amerikanske kinosaler i 2005.

En rekke andre systemer fra andre selskaper er også under uttesting, blant annet utstyr for å forstyrre kameraopptak med elektroniske signaler eller modulert lys som ødelegger bildekvaliteten.

Annonse
Annonse