Nikon D70

Annonse


Digital speilrefleks til påske

Av

De to merkene Nikon og Canon står utvilsomt sterkest i speilrefleks-markedet, selv om både Kodak, Olympus, Contax, Pentax og FujiFilm har digitale speilrefleksmodeller med utskiftbar optikk ute, og Minolta har bebudet en modell på høstparten.

Men det er ingen som nå er i nærheten av å treffe det samme markedet som Nikons D70 og Canons 300D: Nemlig det magiske 10 000 kronersmerket. I god tid før høysesongen for foto, påskehelga, setter vi nå fokus på Nikon-nyheten D70. Og sammenligner med konkurrenten 300D, som vi kjenner godt fra før (men ikke har testet like systematisk).

Forskjeller

Nikons D70 er teknisk sett et noe mer velutstyrt kamera enn Canons 300D. Høyeste lukkertid på D70 er 1/8000, mens 300D bare kan skilte med 1/4000.

Annonse


Nikon har LCD-skjerm med 130 000 piksler, mens Canons skjerm har 118 000 piksler.

D70 har blitssynkronisering mot både 1. og 2. gardin, mens 300D bare har synkronisering mot det fremre.

På den annen side har 300D mulighet for vertikalt grep. Det har ikke D70.

De to er begge 6 megapiksel-kameraer, men bruker to ulike teknologier. Mens Nikon er utstyrt med CCD-brikke, bruker Canon CMOS. Hvor stor betydning dette har, er imidlertid usikkert.

I det hele tatt er det ikke gitt at forskjellene betyr all verden for den ivrige amatørfotografen som stort sett bare har behov for mer fleksibilitet enn du får med et kompaktkamera. Bildene blir omtrent like gode, med et lite pluss til Nikon. Trolig på grunn av Nikon har en bedre (og dyrere) linse med i sin pakkeløsning. Canons løsning gir et gråere og blassere resultat (se bilder i link under).

Nikon D70 er jo også et litt dyrere kamera. I skrivende er rimeligste tilbudet på vi finner på Nikon-huset alene 9595 kroner. Mens Canons 300D-hus fås til 8903. Ser vi på pakketilbudene med original zoom i normalområdet finner vi Nikon D70 med 18-70 mm (F3,5-F4,5) til 14495 og Canon 300D med 18-55 mm (3,5-4,5) til 9666. Nikons objektiv har større zoomområde og bedre optisk kvalitet, men forsvarer neppe prisforskjellen alene.

Med kameraene må du gange med henholdsvis 1,5 (Nikon) og 1,6 (Canon) for å få riktig brennvidde i forhold til tradisjonelle filmkameraer. 18-millimeteren er dermed i realiteten en 28-millimeter.

«Sprettopp-blits» er en selvfølge i speilreflekskameraer for amatører.

Her finner du flere bilder av D70, og sammenligninger av fotokvaliteten mellom D70 og Canons 300D

Som Mac og PC

Valget mellom Nikon og Canon er på mange måter som å velge mellom to filosofier. Det kan sammenlignes med Mac eller PC. Canon er den brukervennlige og selvinnlysende varianten, og i så måte sammenlignbart med Mac. Mens Nikon er for folk som vil finne ut av ting selv og tar teknologien som en utfordring og til dels tidkrevende syssel – som med PC og Windows.

Valget mellom de to merkene styres også i stor grad av hvilken verden man har kjøpt seg inn i fra før. Sitter man med en pen samling god Nikon-optikk, skal det godt gjøres å få regnestykket til å gå opp med å selge unna og satse fra bunnen av på Canon. Og omvendt.

Gammelt ikke bare godt

Canon støtter alle EF-linser (og de nye EF-S) fra 1989 og framover. Nikon støtter i prinsippet alle linser med F-fatning – hvilket vil si linser fra 1977 og fram til i dag.

Med de aller eldste, helt manuelle Nikon-linsene uten CPU får du imidlertid ingen lysmåling. Det er likevel ikke kritisk, for med digitalkamera kan man jo øyeblikkelig sjekke om innstillingene er OK.

Så de som ikke vil gi slipp på de deilige, tunge glass- og metallkolossene med passe treg manuell fokus og tydelige klikk ved opp- og nedblending kan for så vidt ta det med ro. Og eventuelt bruke en ekstern lysmåling til portrettfotografering.

Det samme gjelder blitser. De fungerer bare delvis om de er eldre og ikke optimalisert for digital fotografi. Blitsen vi prøvde med D70 var relativt ny og dyr – en Nikon SB28 som i sin tid kostet 4000 kroner. Denne fungerte OK i standard auto-modus, men ikke med TTL (blitslysberegning gjennom linse).

Profft inntrykk

Nikon D70 gir et umiddelbart tillitvekkende inntrykk. Det er akkurat passe tungt, og virker solid på tross av plastkabinettet. Det er mer nærliggende å sammenligne det med den tidligere modellen D100, som faktisk ennå selges til omtrent samme pris som D70.

D100 er i metall, og har i motsetning til D70 mulighet for vertikalt grep (ekstrautstyr). Men selv er vi ikke i tvil om hvilket kamera vi ville foretrekke å ha med oss på ferie. D70 er vesentlig letter å bruke, og bærer på mange vis preg av å være et mer moderne kamera.

Fotoglede

D70 gir den samme fotogleden vi er vant til fra gode speilreflekskameraer for amatørmarkedet. Pluss alle fordelene med digital fotografering når det gjelder driftskostnader, viderebehandling og umiddelbar sjekk av resultat. Kombinasjonen er nesten uimotståelig.

I pakken vi lånte fulgte 18-70 mm zoomen (Nikkor AF-S DX 18-70 f/3.5-4.5G IF-ED) fra Nikon med. Dette er nyeste generasjon optikk fra Nikon, optimalisert for digitalfoto. Det merkes på automatikken, som fungerer med en større grad av treffsikkerhet enn det vi er vant til. I kombinasjon med denne linsen har kameraet ingen problemer med å skjønne vanskelige lysforhold. For eksempel fotograferte vi to barn inne i et mørkt lekehus omgitt av overskyet dagslys på ca. 10 meters hold med zoomen på 50 mm. Barna ble riktig eksponert med dynamisk flerpunktsmåling og full automatikk.

Med en eldre AF-zoom (med CPU) ble resultatet vesentlig dårligere, og vi måtte fram med tommelen for å regulere ting manuelt.

Konklusjon

Konklusjonen må bli at Nikon har tatt en innertier med D70. Dette er et nesen lytefritt kamera for fotoentusiasten som liker å eksperimentere, vil se hva som faktisk skjer gjennom en fysisk linse og ikke vil la seg begrense av fast optikk. Kameraet er noe bedre enn konkurrenten Canon EOS-300D, til en pris som ikke er altfor mye høyere.

Har du Nikon-opptikk du er glad i, er valget selvsagt. Selv om du ikke får fullt utbytte av kameraet med slike «antikviteter». Pakkeløsningen med 18-70 mm «G»-zoom er nok det beste alternativet. D70-pakken er mer kamera for pengene, selv om det innebærer mer penger å betale for et kamera med standardzoom.

Nå finnes det bedre og dyrere Canon-optikk som du kanskje også kan få et godt tilbud på om du kjøper 300D. Og som hus alene betraktet er løpet uhyre jevnt. La oss bare konstatere at Nikon D70 er et uhyre postivt bekjentskap. Og at den kommer sent (EOS-300D kom i oktober i fjor), men godt.Her kan du lese andre tester og sammenligninger:

DinSide.no
Akamera.no
Fotografi.no
Letsgodigital.org
DPreview.com (fortsatt bare forhåndstitt)
Kenrockwell.com

Annonse