Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Lindows-PC

Ny fase i Lindows-krigen

Krigen mellom det lille Linux-selskapet Lindows og giganten Microsoft er skrudd opp enda et hakk. Nå nekter Lindows å fjerne sitt nettsted, slik Microsoft har forlangt.

Lindows-PC
Microsoft sendte fredag ut en stevning der de forlangte at Lindows innen mandag skulle fjerne nettstedet MSfreePC.com. Så har ikke skjedd, og så vil ikke skje heller – skal vi tro Lindows-sjefen Michael Robertson.

– Krev din andel!

I følge nettstedet kan vanlige folk kreve sin andel av et beløp på 1.1 milliard dollar (om lag 7,5 milliarder kroner), som Microsoft i januar i år inngikk forlik om å betale tilbake til kunder i California.

Etter en ny runde i rettsapparatet i juli skal Microsoft utstede rabattkuponger på mellom fem og 29 dollar. Hvor mange som gidder å ta seg bryet med å heve disse beløpene etter omfattende papirarbeid, er derimot usikkert.

Lover gratis PC

Lindows vil på sin side ha fortgang i prosessen, og lover gratis PC til de første 10 000 som melder inn krav mot Microsoft via deres nettsted. Først må man imidlertid kjøpe programvare for 100 dollar – og kvalifisere for Microsoft-refusjonen.

Det er imidlertid høyst usikkert hvilke kunder som har krav på å få penger tilbake. Trolig må hver enkelt sak behandles for seg, og kanskje til og med gå via rettsapparatets langsomt malende kvern.

– Grovt misvisende

Microsoft mener på sin side at Lindows framstilling av saken er grovt misvisende, og ga Lindows en frist til å fjerne innholdet innen i går. I motsatt fall vil selskapet ta rettslige skritt.

Lindows-sjefen Micahel Robertson sier i et svar til Microsoft gjengitt på Wired.com at han ikke har noen planer om å fjerne innholdet, og at han tar Microsofts advokat-rasling med stor ro.

Navne-konflikt

Lindows er først og fremst kjent for sin versjon av Linux som kjører Windows-programmer (om enn i begrenset grad). Operativsystemet har fått en viss utbredelse i USA, blant annet på billig-PC-er solgt gjennom den store elektrokjeden Wal-Mart.

Microsoft har tidligere prøvd å stoppe Lindows, fordi de mener navnet er for likt Windows. Det har de hittil ikke lykkes med. Tvert i mot har Lindows blitt stadig kjekkere i sin mobbing av Microsoft. Blant annet sponser selskapet en konkurranse om å hacke Xbox, slik at maskinen kan kjøre Linux.

Stikkord: linux, programvare, windows