Annonse


Fullklaff for Magic Online

Magic: The Gathering ble lansert i 1993 og står i dag som det suverent mest populære samlekortspillet i verder , med over syv millioner aktive spillere i 52 land.

Det avholdes årlig over 100 000 sanksjonerte turneringer, med dertil tilhørende pengepremier – ofte i millionklassene. De beste Magic-spillerne kan leve på turneringer og mesterskap alene, og holde en årsinntekt på alt fra et par hundre tusen til flere millioner kroner.

Kortkrig

For uinnvidde fortjener dette kanskje en videre forklaring. Den overordnete metaforen som spillet baserer seg på er at hver spiller er en magiker, som har et arsenal av trolldom (kort) som han skal bruke for å ta rotta på motstanderne.

En typisk runde Magic mellom to spillere kan ta alt fra 5-10 minutter til en time, og er over når en av spilleren har mistet alle sine 20 livspoeng. Hver spiller har stiller med en kortstokk bestående av 60 utvalgte kort (antallet kan variere etter hva slags regler man spiller etter), og en av hovedgrunnene til at spillet er såpass mangfoldig er de tusenvis av forskjellige kortene man har å velge mellom.

Annonse


Samlemani

Kortene selges hovedsaklig i 15-korts «booster»-pakker (akkurat som fotballkort), eller i større pakker.

Siden det er en overraskelse hver gang nøyaktig hvilke kort som ligger i pakken, blir man lokket med til å investere i et stort antall slike pakker for å bygge opp kortsamlingen. Er du heldig, får du tak i en og anne sjelden godbiter, og så er det bare å bytte kort med kompiser for å konstruere kortstokkene man skal spille med.

Richard Garfield, mannen som fant opp Magic: The Gathering, er strålende fornøyd med online-versjonen av kortspillet hans.

Går så det griner

For California-selskapet Wizards of The Coast, heleid av Hasbro, er Magic: The Gathering en ubetinget kommersiell suksess.

Ved å lansere serier med hundrevis av nye kort med jevne mellomrom holder man etterspørselen – og ikke minste salgsinntektene – oppe. I Norge alene selges det fysiske Magic-kort over disk for omlag 10 millioner kroner i året.

Storslåtte turneringer og mesterskap avholdes jevnlig over hele verden, og ivrige entusiast-forum samt et aktivt PR-apparat bidrar også til å bygge opp under den enorme interessen for kortspillet.

Online-spill traff blikk

I fjor sommer slapp Wizards of The Coast den store bomben, og lanserte online-versjonen av kortspillet. Og det er et imponerende stykke håndverk.

I motsetning til online-spill som Everquest og Anarchy Online, er det ingen faste månedlige abonnementsavgifter forbundet med Magic Online – det man betaler for er kortene.

Ikke bare har man lykkes med å i vareta så og si enhver detalj og spillteknisk finurlighet fra det fysiske kortspillet, men Magic: The Gathering Online står samtidig som et prakteksemplar på en vellykket online forretningsmodell: mens Wizards tar seg betalt 30-40 kroner for en pakke med fysiske i butikkene, kan de nå også selge virtuelle versjoner av nøyaktig de samme kortene – for samme pris!

Online-spillet er nemlig en så tro konvertering av det opprinnelig kortspillet, at de opererer om hverandre. Turneringer kan avholdes på nett såvel som fysisk, og for kortsamlere har en helt ny verden åpnet seg via Magic Online, hvor de kan selge og bytte kort – det finnes foreløpig omlag 1500 forskjellige, og man trenger som regel flere eksemplarer av hver – med andre entusiaster.

– Etterspørselen er enorm, og spillet en stor suksess i USA – som er det eneste området hvor vi har drevet aktiv markedsføring siden lansering i juni i fjor, forteller Richard Cornish, som er visepresident for Wizards of The Coast i Europa.

Magic Online klarer på imponerende vis å gjenskape den fulle kompleksiteten og de mange spilltekniske finurlighetene fra det opprinnelige kortspillet. Resultatet er kanskje litt for innviklet for nye spillere, men det er først og fremst folk som allerede har et forhold til Magic som er målgruppen.

Insentivet for å karre til seg flest mulig kort i Magic Online blir ytterligere forsterket av muligheten for å faktisk få omgjort virtuelle kort til sine fysiske motparter; Klarer man å samle sammen et helt sett à 350 virtuelle kort i en gitt serie, vil du kunne «veksle» inn disse og få et tilsvarende fysisk kortsett tilsendt i posten.

Toppspillerne gir tommelen opp

Bjørn Petter Jocumsen er en av Europas beste Magic-spillere, og har deltatt i et utall verdensmesterskap og prestisjetunge ProTour-turneringer siden han begynte å spille kortspillet i 1995. Nå spiller han Magic Online jevnlig, og bruker nettspillet til å raskt finne verdige motspillere fra hele verden.

Magic Online gjør at jeg kan holde meg i god form og få inn et par timers spilling på kvelden, mens jeg samtidig lever et vanlig familieliv med barn og full jobb, sier Jocumsen til ITavisen.no.

Og godkjenning fra elite-spillere som Jocumsen er av stor betydning fro Wizards of The Coast. Det er nemlig ikke tvil om at når selv multi-verdensmester Kai Budde går god for Magic Online, vil det også få tusenvis av amatører til å finne frem kredittkortet.

– Med få unntak, først og fremst på grunn av mangel på PC eller bredbåndsoppkobling, er alle storspillerne med. Ingen profesjonelle eller semi-proffe spillere har noe å utsette på MTG Online, bekrefter Jocumsen.

Wizards private seddelpresse

Nå vil børsnoterte Wizards of The Coast riktignok ikke røpe nøyaktig hvor mye det omsettes for på MTG Online, men det er ikke vanskelig skjønne at det dreier seg om betydelige beløp.

Det er til enhver tid et par tusen spiller pålogget, og mange av dem har tusenvis av virtuelle kort i samlingen.Det avholdes 8-manns-turneringer kontinuerlig på nettet, og hver gang ruller pengene inn. Det koster $12, altså ca. hundre kroner, å være med på en slik «draft».

– Jeg har nok draftet over 350 ganger, og hittil brukt ca. 900 timer på MTG Online. Skremmende, ler Jocumsen.

Nå er riktignok Jocumsen blant de ytterst få spillerne som er god nok til å vinne slike turneringer i Magic Online, og dermed stikke av med premiepotten – som naturligvis består av kort.

På denne måten har han klart å bygge seg opp en samling på 13 000 kort uten å investere mer enn $10. Men brorparten av spillerne legger jevnlig igjen betydelig summer på Magic Online Store, og enkeltspillere er kjent for å ha brukt titusener av kroner på å kjøpe seg Online-kort .

– For Wizards [of the Coast] er Magic som å ha en egen seddelpresse, og med MTG Online har de gjort det til en like genial virtuelt pengemaskin, fastslår Jocumsen.

Slik spiller du

Det synes å være litt vrient å få tak i Magic Online i butikkene, men en fullversjon av spillet kan lastes ned og prøves gratis fra www.wizards.com.

Ellers finner du norske Magic-spillere på www.mtgnorway.no.