Svein Willasen, tidl økok

Annonse


– Linux-spiller var aldri målet

Svein Willasen, tidl økokDet har hele tiden vært en vesentlig del av Jon Johansens forklaring at hensikten med DeCSS var å bidra til utviklingen av en DVD-spiller for Linux. Denne påstanden torpederte Svein Willassen ettertrykkelig i Oslo Tinghus i morges.

Willassen var ansatt i Økokrim fram til juni i år, og var med på beslaget av datamaskiner hjemme hos Johansen i jan 2000. Han har også vært ansvarlig for å analysere innholdet på de konfiskerte maskinene.

Etter å ha fått PGP-passord fra Johansen, fikk han også tilgang til de store mengdene loggfiler fra IRC og e-postkataloger, som aktoratets sak foreløpig nesten utelukkende er basert på.

– Status motivet

– Motivasjonen i de fleste datainnbrudd er ønsket om å gjøre noe spennende for å oppnå anerkjennelse, og å oppnå status for det de har gjort. Denne saken er veldig spesiell, men jeg oppfatter motivet for å være det samme her, sa Willassen.

– Her er en person som er stolt av det han har laget, og er opptatt av å ha status og kontrollere miljøet. Johansens villighet til å stille opp i alle mulige mediasammenhenger viser også at han er opptatt av å vise hva han har gjort.

– Linux-spiller ikke målet

Aktor Inger Marie Sunde spurte: – Har du inntrykk av at det var meningen å utvikle en DVD-spiller for Linux?

– Nei. Det er ingenting i loggene som tyder på at det er dette som var målet, sier Willasen.

Willasen siterte flere utdrag fra loggfilene for å underbygge sine påstander, blant annet: MultiAGP (Johansens IRC-nick): «On the Linux mailing lists, it appears as if they’re more concerned about laws than putting code together.»

Forsvaret innvendte i etterkant at disse sitatene var tatt ut av kontekst og feiltolket, men Willasen holdt fast ved sin vurdering av Johansens intensjoner.

– Ut fra loggene går det frem at Johansen tydeligvis er mer opptatt av å lage programmer enn å bry seg om det er lov eller ikke, konkluderte den tidligere etterforskeren.

Fant ingen DVD-kopier

Da forsvarer Halvor Manshaus nok engang presiserte at det Johansen er tiltalt for er å bryte beskyttelsen på sine egne filmer, og spurte hvorvidt beslaget også omfattet DVD-kopier, måtte Willasen medgi at det verken ble funnet DivX-filmer eller andre filmkopier hos Johansen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse