Philips papirtynn skjerm

Annonse


Rull sammen skjermen

Philips papirtynn skjermAlt blir mindre i vår bransje. Vi får stadig mer kraft inn i stadig mindre enheter. Men skjermer må vi ha på dingsene og verktøyene våre.

Så langt har utviklingen på skjermer gjort dem tynnere og flatere. Men dersom vi ønsker små enheter må også skjermen være liten. Denne utfordringen har forskere ved Philips laboratorier i Nederland nå kommet med en løsning på.

Males på

Tradisjonelle LCD skjermer består av flytende krystaller som blir presset mellom to stive flater, som oftest glass.

Det Philips nå jobber med er flytende krystaller som holder seg selv på plass og derfor kan festes til en hvilken som helst bakgrunn, enten den er stiv eller fleksibel.

Annonse


Den simpelthen males på overflaten, som kan være alt fra glass til tekstiler.

Slik virker det

Philips’ teknikk går ut på å helle en blanding av flytende krystaller og en bindende væske på en overflate. Deretter utsettes blandingen for to doser ultrafiolett stråling.

Strålingen får miksen til å dele seg inn i ørsmå kuber (celler) som holdes sammen av en fleksibel, gjennomsiktig og bindende molekylmasse. Ved å koble den ferdige miksen til en datamaskin kan kubene tvinges til å skifte farge, og vips har man et bilde, skriver MSNBC.

Fremtiden

Teknikken er enda ikke feilfri og så langt har det bare lykkes forskerne å feste blandingen på glass.

Når slike fleksible skjermer blir tilgjengelige blir det straks langt enklere å være ultra-mobil. Man kan få stor skjerm på PDA’en eller mobilen (to produkter som uansett vil være sammensmeltede når skjermene kommer på markedet), og det blir mindre behov for store stasjonære datamaskiner, og til dels også bærbare maskiner som vi kjenner dem i dag.

Ultratynne, lette skjermer vil komme på markedet allerede neste år, men disse vil ikke være fleksible.

Annonse