Annonse


MPEG-4 ny DVD-standard

Dette skriver EETimes.com.

Sony er blant de 11 som vil ha MPEG-4 som standard i tillegg til MPEG-2, mens Philips, JVC og Panasonic er i gruppa på seks selskaper som vil beholde MPEG-2 som eneste standard inntil «blålaseren» kommer på markedet.

Lavere bitrate

MPEG-2 er dagens standard for kommersielle DVD-plater. Ved å bruke MPEG-4, som har lavere bitrate, kan man presse langt mer videomateriale inn på en standard DVD-plate.

MPEG-4 brukes blant annet i det populære nedlastingsformatet DivX. Men DiVX er i ferd med å bli erstattet av gamle kjenninger som VCD og SVCD. Fordelen med disse er at de kan spilles av i vanlige DVD-spillere til stuebruk.

Annonse


Venter på blålaser

Philips, JVC og Panasonic vil heller buke den nye «blålaseren» (Blu-ray) sammen med MPEG-2, for både å oppnå lengre spilletid og beholde samme bildekvalitet som i dag.

For litt over to uker siden ble de samme selskapene unisont enige om den nye blålaser-standarden, som gir inntil 13 timers video med MPEG-2.

Blu-ray betinger imidlertid både nye spillere og plater. Blålaser-baserte apparater vil i hvert fall i begynnelsen bli svært dyre å produsere, hevder de 11 som fikk flertall for MPEG-4 på DVD Forums møte Tokyo i forrige uke.

Billige spillere

De hevder også at det vil være meget enkelt å legge inn MPEG-4 støtte i kommende DVD-spillere. Kostnadene er allerede så lave ved produksjon av DVD-spillere at innprisen for de rimeligste spillerne til forhandlere ventes å komme ned i under 500 kroner før året er omme.

Det betyr at prisen på en grei, standard DVD-spiller kan komme ned i under tusenlappen til forbruker. Dette gjelder også spillere med støtte for MPEG-4, hevder de 11 i flertallsgruppa.

Det beste fra begge

Håpet er at spillerne oppfattes som så billige at folk raskt vil bytte til MPEG-4-spillere.

De seks i dissentergruppa vil heller vente til markedet er modent for blålaser-standarden, slik at forbrukerne får et format som både kan ta opp og spille av med både høy bildekvalitet og lang spilletid.

Annonse