Annonse


De mest populære GPRS-tjenestene

GSM Association er en interesseorganisasjon for over 490 mobiloperatører, produsenter og regulatører. De ga tidligere i år mobileksperten Simon Buckingham, som er adm. direktør i Mobile Lifestream Limited, i oppgave å lage en utredning om GPRS (General Radio Packet Service).

Rangerer GPRS-tjenester

Simon Buckingham har tatt sjansen på å rangere de som han tror kommer til å bli de mest populære GPRS-tjenestene:

Populære GPRS-tjenester

RANG: TJENESTE: TEKNOLOGI:
1 E-post jobb/intranett GPRS
2 E-post/Internett GPRS/SMS
3 Informasjon (kvalitet) GPRS
4 Jobbstyring
(taxi, pizza, budbiler, ordre o.l.)
GPRS
5 Pålogging lokal nett (LAN) GPRS
6 Filoverføring GPRS
7 Surfing (World Wide Web) GPRS
8 Stillbilder GPRS
9 Film/animasjoner GPRS/HSCSD
10 Chat GPRS/SMS
11 Automatisering hjem
(sett på alarm, sjekk varme o.l.)
GPRS
12 Dokumentdeling/samarbeid GPRS
13 Lyd/musikk GPRS

Det er verdt å legge merke til av dagens desidert mest populære Internett-tjeneste (for fasttelefoni), surfing (World Wide Web), havner kun på en 7. plass.

I tillegg er tjenester som e-post og chat nå også mulig via tekstmeldinger (SMS), samt at overføringer av film/animasjoner også er en tjeneste som kan være interessant for dagens høyhastighets dataoverføring (HSCSD = High Speed Circuit Switched Data), som riktignok kun er tilgjengelig via Telenor i Norge.

Annonse
Ekspertens vurderinger

Mobileksperten har trukket inn et par forutsetninger for sin rangering av de mest populære GPRS-tjenestene.

Buckingham tror at de øverst rangerte tjenestene (intern/ekstern e-post, informasjon) vil bli populære fordi de allerede er populære tjenester i vanlige telefonnett – de har bare hittil ikke vært helt klare for eller tilgjengelige i mobilnett som GSM.

Men han tar et forbehold. For selv om det rent teknisk er mulig å innføre tjenestene han lister opp, så bruken avhengig av en del kommersielle faktorer – spesielt prising. Buckingham antar at man vil få en betalingsmodell der du kan betale for kun det du sender og mottar av data, og at dette vil bane veien for økt bruk av mobile Internett-tjenester.

Tar forbehold

Det må riktignok tilføyes at GSM Association tar de et lite forbehold når det gjelder mobilekspertens vurderinger, som de lar han står for. GSM Association vet tydeligvis at det er vanskelig å spå – ikke minst om framtida.

Les mer på www.gsmworld.com.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse