Annonse


Vi tester Cassiopeia EM-500

Enten du kjøper en PDA for å spille spill eller holde orden på avtaler er EM-500 et bra alternativ. Maskinen minner mye om Cassiopeia E125, men er lettere og har fått et noe mer strømlinjeformet design.

Maskinen har navigasjonshjul, strømbryter og egen tast for opptaksfunksjon på vestre side. I tillegg er det plassert tre snarveier til høyre under skjermen. Trykker du på disse kommer du til henholdsvis menyen, kalenderen og kontaktregisteret. Knappene kan omdefineres slik at de virker som snarveier til de programmene du bruker mest.

Til venstre under skjermen sitter navigasjonstasten, en 4-veis vippeknapp som har ulike funksjoner alt etter hvilken applikasjon du kjører.

Topp skjerm

TFT-skjermen på EM-500 er noe av det beste vi har sett til nå. Fargene er krystallklare og bildet er godt lesbart også i sollys. Dessuten har Casio klart å lage en skjerm med 16-bit fargedybde (65.536 farger), noe konkurrentene fortsatt sliter for å få til.

Annonse
Den største nyheten på EM-500 er imidlertid at Casio her har produsert en PDA som benytter MMC (MultiMediaCard) til minneutvidelse. Tidligere har CF (ComactFlash) vært enerådende på dette markedet.

Ulempen med MMC er at det ikke finnes smarte tilbehørsløsninger som kamera, GPS, GSM og nettverkskort i dette formatet. MMC er dessuten gjennomgående litt dyrere enn CF-kort, selv om dette er i ferd med å jevne seg ut. CF-kortene finnes også i flere varianter med høyere minnekapasitet enn hva du foreløpig kan få i MMC.

Fordelen med MMC er at den er liten i størrelse og dermed har bidratt til at EM-500 kunne krympes noe i forhold til E-105/125. MMC-teknologien skal også ha sikkerhetsløsninger du ikke finner i CF-kortene. På sikt vil vi trolig få se mange av de samme tilbehørsløsningene som i dag finnes i CF-format. Blant annet jobbes det med et ethernet-kort som skal være klart i løpet av neste år.

Får du ikke opp videosnutten ovenfor kan du laste ned filen her .

Med wap

Applikasjonene i EM-500 er standard Windows PPC, i tillegg til at du får med en brukbar WAP-leser, et program for lagring og fremvisning av bilder og en del andre mer eller mindre nyttige programmer (se tabellen).

Synkroniseringen av EM-500 kunne neppe vært enklere. Du setter bare maskinen i holderen (som også lader PDAen), og straks er ny e-post, nye avtaler og oppdaterte dokumenter lagret i lomme-PCen. Tilkoblingen skjer via USB, og førstegangsoppsettet er enkelt. Du kan også synkronisere via IrDA, men dette vil ta en del lenger tid.

Erfaringene etter en tids testing er at produktet er pålitelig og virker solid sammensatt. Navigasjonsknappen og den trykkfølsomme skjermen gjør det enkelt å navigere, selv uten at du bruker action-knappen på siden av PDAen.

Ved konvertering og nedlasting av video til minnekortet mistet jeg synkroniseringen mellom lyd og bilde i siste del av videoen (siste 30 sekunder av en video på 1 minutt og 30 sekunder).

Minnemangel?

Selv om jeg hadde relativt mye minne tilgjengelig på EM-500 måte jeg slette alle de installerte tileggsprogrammene (unntatt videofremviseren) før maskinen ville vise en video. EM-500 har 16 Mb RAM, og det viste seg å bli i snaueste laget til full utnyttelse av multimediafunksjonene.

Med 16 Mb minne til fordeling på alle applikasjoner og filer blir det heller ikke plass til mye musikk. Skal du bruke EM-500 som MP3-spiller kommer du ikke utenom en investering i minnekort.

Lydgjengivelsen via den innbygde høytaleren er ikke mye å skryte av, men det duger til å avspille alarmer og korte påminnelser. Skal du lytte til musikk trenger du egne hodetelefoner eller høreplugger.

Går godt og lenge

Batterikapasiteten på EM-500 er god. Med full ladning på batteriet kan du spille MP3 i 3-4 timer. Nøyaktig levetid varierer med hvor høyt du spiller og innstillingene av lyset på skjermen.

Maskinen leveres med et futteral i nylon. Dette beskytter skjermen mot riper og kan bidra til å dempe støt. Men det er ikke stivt nok til å gi skjermen fullgod beskyttelse i en skolesekk eller ei håndveske. Futteralet virker heller ikke særlig godt som tastelås, slik at du lett kan komme til å slå på maskinen ved et uhell.

Alt i alt fremstår EM-500 som en rask, brukervennlig og lekker PDA med svært god skjerm og litt for lite RAM. Prismessig er den blant de rimeligste i denne klassen.

Cassiopeia EM 500
Operativsystem Win PocketPC
Størrelse 127x81x81mm (målt)
Volum 185 ccm (målt)
Vekt 215 g (målt)
RAM 16 MB
ROM 16 MB
USB Ja
Prosessor NEC VR 4122
CPU Hastighet 150 MHz
Skjerm TFT farge LCD (65, 536 farger)
Skjermoppløsning 240 x 320
Bakgrunnsbelysning Ja
Batteritype Li-Ion, oppladbarttd>
Batterilevetid ca. 6 timer
Infrarød Ja, IrDA 1.0 (115,2 bps max)
Kortplasser 1 stk MMC
Applikasjoner Alle standard PPC-applikasjoner.

I tillegg i ROM:
Casio Mobil kalender
Casio Mobil adressebok
Meny
E-post oppsett
CF-Backup

På cd:
Palm data converter
Mobile video player
Mobile picture and video viewer
Mobile video converter (til PC)
ZIO Golfdemo

Pris ca. 5 800 inkl mva.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse