Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kamp mot digitale pirater

TELEGRAM: IBM og Nec går sammen om å bekjempe piratkopiering av digitalt innhold. Nå vil de innføre vannmerker for digitale videoplater (DVD).

Verdens største datamaskinprodusent IBM og den japanske elektronikkprodusenten Nec er blitt enige om en standard for såkalte digitale vannmerker, melder Dagens Næringsliv.

Digitale videoplater
Framveksten av digitale videoplater (DVD) som lagringsmedium for spillefilmer har gjort piratkopiering til et hett tema i den internasjonale filmbransjen. Årsaken er at den digitale lagringsteknologien muliggjør fremstilling av et uendelig antall kopier uten at kvaliteten forringes.

Forener teknologi
IBM og Nec vil forsøke å integrere sine vannmerkemetoder.

Som de konvensjonelle vannmerkene er de digitale vannmerkene usynlige for det blotte øyet. De digitale vannmerkene ses ikke med det blott øyet, men kan avleses ved hjelp av spesialutstyr. Dermed kan det avsløres om bildet/bildene er ulovlige kopier eller originaler.

Frykt
Muligheten for omfattende kopiering gjør at filmselskapene er livredde for å sende filmer ut på DVD-markedet før det foreligger en teknologi som settet en effektiv stopper for piratkopiering.

Teknikken går ut på å plassere en databrikke i DVD-spillerne som avslører om filmen er kopi eller ekte vare.