Annonse


Novell gir bort NDS

Det går nesten ikke en måned uten at Novell presenterer nye strategier for dette og hint. At nettverksselskapet onsdag presenterte et nytt strategigrep – denne gangen på distribusjonssiden for katalogtjenesten NDS – kom derfor ikke som noen stor overraskelse.
Novell Directory Services (NDS) er en åpen katalogtjeneste basert på X.500-standarden. Enkelt forklart kan en si at Novells NDS er en database som inneholder informasjon om brukere, utstyr og applikasjoner som er tilknyttet et NetWare-basert nettverk. Nå aksellerer Novell implementeringen av NDS hos alle leverandører av industriledende operativsystemer (OS) for dermed å etablere en felles katalogtjeneste på tvers av ulike systemplattformer. Det tjener brukerne på og det tjener Novell på.

Gratis
Sun har allerede inngått avtale med Novell om å tilby NDS på sin Solaris-plattform. Flere Unix-aktører forventes dessuten å annonsere støtte for NDS i løpet av “de nærmeste månedene”, heter det i en pressemelding fra Novell.
Selskapet vil heretter inkludere NDS i de viktigste serverplattformene, og har allerede lisensiert ut NDS kildekode til flere OS-utviklere uten å kreve royalties. I tillegg planlegger Novell å distribuere NDS for Windows NT gratis.

Lagt ut på WWW
Gjennom samarbeidsavtaler med uavhengige maskin- og programvareleverandører skal Novell også distribuere en server binærversjon av NDS for NT over Internett (http://www.novell.com/). Novell har forstått at åpne standarder presser seg fram på alle fronter, og innser at selskapet vil profittere mer på å stimulere til at denne utviklingen fortsetter i stedet for å stikke kjepper i standardiseringshjulene.
Novell planlegger derfor å åpne for NDS-tilgang via APIer (Application Programming Interface – standarder for felles grensesnitt mellom brukerprogrammer og meldingsformidlingssystemer) til intranett-/Internett-standarder. For å se hva det handler om i praksis kan du ta en titt på Novells webside http://devsup.novell.com hvor det er lagt ut API-dokumentasjon for NDS.