Hopp til navigasjon Hopp til innhold

De 5 Beste VPN Tjenestene for Norge 2020

Sammenlign og finn beste VPN for streaming, sikkerhet og personvern ved bruk i Norge.

Vi har vektlagt pris, versus kvalitet og ytelse. I tillegg har vi sett nærmere på antallet klienter som tillates samtidig og hvilke øvrige funksjoner som tilbys av hver tjeneste. Disse passer best for norsk bruk.

RaskestexpressVPN logo

1.ExpressVPN

Svært rask overføring med sterk kryptering. Utmerket kvalitet i HD/4K. Best for de som ønsker premium kvalitet.

 • Spar 49% via ITavisen
 • Stream Netflix, Hulu, BBC og andre videotjenester
 • 30 dagers angrerett
 • 3.000 servere i 94 land
  Les mer om ExpressVPN

 
Annonselenke
img

2.Private Internet Access

VPN for deg som ønsker ekstra sikkerhet og god ytelse. Bruk vår link og få 77% rabatt med 30 dagers angrefrist. God verdi for pengene.

 • Surfe med opptil 10 forskjellige kontoer samtidig.
 • Brukervennlig programvare som laster raskt.
 • 2 års tilbudet gir best verdi i vår oversikt.
  ➤ Les mer om Private Internet Access

 
Annonselenke
BilligstSurfshark logo

3.SurfShark

Best for de som vil spare penger, men fortsatt beholde akseptabel ytelse. Billigste alternativet.

 • Spar 81% via ITavisen
 • Svært lav pris sammenlignet med andre VPN tjenester
 • Kan brukes på et ubegrenset antall enheter
 • 30 dagers angrerett
  Les mer om SurfShark

Annonselenke
img

4.NordVPN

Hurtig og stabil nedlasting, fokus på personvern og sterk kryptering. Fornufig prisnivå. Best for standard bruk.

 • Best for den gjennomsnittlige bruker.
 • Over 5000 servere på verdensbasis
 • Utmerket verdi for pengene ved kjøp av 2 årig pakke.
  Les mer om NordVPN

 
Annonselenke
cyberghost logo

5.CyberGhost

Høy hastighet og avansert anti-sporings løsning. Beste interface.

 • Streame Netflix, HBO mm.
 • Støtter split tunneling for windows.
 • 45 dagers angrerett.

Annonselenke

Hva er VPN?

VPN tjenester (virtuelle private nettverk) er applikasjoner som benyttes på mobilen eller PC'en din. De maskerer IP adressen, sikrer trafikken og gir deg tilgang til innhold som er geoblokkert.

Trafikken krypteres og føres inn i en digital tunnel, som igjen betyr at utenforstående ikke kan følge med på aktiviteten din. Det inkluderer myndighetene, internettleverandøren og alle andre som måtte ha et ønske om å snoke rundt i dine digitale fotspor.

Det operer i bakgrunnen på enheten din og du kan enkelt bytte mellom ulike land og IP adresser.

Resultatet er at du kan omgå IP-blokkeringer, surfe anonymt og få tilgang til geoblokkerte nettsider. Et eksempel er geo-blokkeringer av visse typer musikk eller videoer.

Med VPN-klienten kan du også selv velge hvilket land du ønsker å ha en IP fra. Da opprettes det en direkte kobling mellom din enhet og VPN nettverket, som deretter henter innholdet fra den eksterne serveren.

Å bruke VPN kan sammenlignes med å lage en ekstra bro mellom deg og serveren du besøker.

For den som eier serveren du besøker vil det fremstå som at du har en IP i et annet land.

Bruk VPN for å se Netflix

Et godt eksempel på fordelene med VPN, er muligheten til å få tilgang til innhold som publiseres tidligere i andre land for eksempel gjennom Netflix, Youtube og Hulu.

Her kan du unngå blokkeringen ved å velge en IP i det landet hvor innholdet først ble lagt ut.

Les mer: Hvordan få Amerikansk Netflix på PC, iPad og Mobil i 2020

Netflix er kanskje det programmet flest velger å koble seg opp mot. Det er ingen lover som forbyr brukeren fra å surfe Netflix med en annen IP adresse, men de forsøker aktivt å begrense bruken ved å blokkere kjente IP adresser.

Hva skjer i bakgrunnen

VPN leverandøren har et nettverk av servere spredt mellom ulike land. Når du kobler deg opp vil du velge hvilket land (og IP) du ønsker å bruke.

I det du klikker på knappen for aktivert vil det opprettes en digital bro mellom din enhet og den nye serveren. Trafikken krypteres og låses opp ved hjelp av en hemmelig nøkkel som er lagret på din enhet.

Den nye serveren din vil enten videresende trafikken gjennom andre servere eller besøke den ønskede nettsiden direkte. Informasjonen som lastes ned videresendes kryptert tilbake til serveren, før den til slutt ender opp hos deg.

Hvordan velge tjenesten som er best

Et søk etter VPN på nettet vil vise godt over 100 forskjellige valg. For deg som forbruker er det ikke lett å vite hvordan man avgjør hvilken tjeneste som er best.

Her går vi gjennom noen av de viktigste punktene du bør fokusere på.

Ønsker du kun å omgå en geo-blokkering, med lavt behov for nedlastingsfart? Da holder det å velge en standard VPN tjeneste med lav pris (enda hastigheten er dårlig).

Skal du derimot streame videoer på nettet via Netflix eller lignende, bør du velge en VPN med stabil tilkobling og rask overføringshastighet.

For andre kan det være viktig å ha best mulig sikkerhet når de surfer nettet. Da er det best å sjekke ut de tjenestene som har ekstra fokus på anonymitet og trygghet.

Den siste gruppen er de som ønsker å laste ned eller dele digitalt materiell via fildelingstjenester. Denne gruppen vil trenge en VPN som er rask, såvel som anonym. I et slik tilfelle kan det være greit å bruke litt ekstra penger ved å betale for en premium utgave.

Dette er fordelene

VPN byr på flere unike fordeler. Denne oversikten viser et utvalg av disse og på hvilken måte de kan hjelpe deg.

1. Muligheten til å surfe anonymt

Ved bruk av VPN vil IP adressen din maskeres slik at du fremstår som å besøke en server fra en annen adresse. Trafikken kan videresendes gjennom et nettverk av servere, som igjen gjør det nesten umulig å spore deg.

Muligheten til å kunne surfe anonymt har blitt stadig viktigere for nordmenn de siste årene, i takt med at norske myndigheter har innført nye regler som påtvinger ISP leverandører å lagre all besøksdata.

En vanlig misforståelse er at VPN kun benyttes av de som har kriminelle formål. I realiteten er det et produkt som brukes av millioner av mennesker verden over, som alle ønsker å skjerme sitt eget privatliv.

2. Kryptering og sikkerhet

Kryptering av data er en viktig del av virtuelle private nettverk.

VPN krypterer all trafikken din ved at de sender små pakker med data gjennom en virtuell digital tunnel. Det øker sikkerheten din betraktelig og minsker sjansen for at andre kan snoke gjennom informasjonen.

Av den grunn brukes slike programmer hyppig av norske bedrifter som ønsker å skjerme konfidensiell informasjon fra omverdenen.

De aller beste VPN programmene krypterer trafikken din med en 128-bit kryperingsprotokoll, som er tilnærmet umulig å bryte seg inn i.

VPN krypterer alle typer internett trafikk (altså ikke kun det som sendes via nettleseren. Dataen sendes gjennom en virtuell digital tunnel.

Det øker sikkerheten din betraktelig og minsker sjansen for at andre kan snoke gjennom informasjonen.

Fra tidligere har det vært noen lekkasjer på visse operatørsystem, deriblant iOS. Problemet skal nå være fikset ifølge Apple. 

3. Omgå geo-blokkeringer

Med en VPN kan du surfe anonymt og sikkert fra den IP adressen du selv velger. Du avgjør selv hvilket land du ønsker å videresende trafikken gjennom, for på den måten å omgå blokkeringer på digitalt innhold.

Et godt eksempel er geoblokkerte videoer på Youtube, der opplasteren kun har gjort musikk eller filmer tilgjengelige for et spesifikt geografisk område.

Med en VPN-tjenester kan du enkelt omgå denne sperren ved å utgi deg for å surfe fra det området som er tillatt.

Det gjelder heller ikke kun for innhold med geo-blokkering i andre land. De beste VPN tjenestene vil ha norske servere som gir deg en IP adresse i Norge.

4. Les sensurert innhold

Dette er heldigvis ikke et problem i Norge, men mange land sensurerer hvilket innhold innbyggere kan besøke.

Et eksempel er Kina, der innbyggere ikke har tilgang til visse typer informasjon.

Hvis du bor i et slik land kan du bruke VPN for å omgå disse sensur-blokkeringene.

Ved å videresende trafikken gjennom andre servere vil det fremstå som at du leser en annen type innhold enn det som er realiteten.

I Kina er det for eksempel ikke lov til å bruke sosiale mediekanaler som Facebook og Twitter. De har også en blokkering mot Google.

VPN for nettbrett, mobil og PC

Nærmest alle VPN tjenester som tilbys i 2020 fungerer på kryss og tvers av ulike enheter. Slik fungerer det:

 1. Du laster ned programmet på de ulike enhetene.
 2. Deretter skriver man inn brukernavnet og passordet.
 3. Det er vanlig at man kan ha opptil 4-5 ulike enheter på samme VPN med en standard betalingsplan.

For mobil bør det nevnes at programmene fungerer på operatørsystemene til både iPhone og Android. For andre systemer kan det være litt vanskeligere å finne en løsning som passer.

Antallet enheter du kan koble opp til samme konto varierer, men de beste VPN tjenestene vil gi deg minst 5 enheter, som et minimum.

For vanlige PC’er og nettbrett vil de fungere både på Mac, Windows og Linux systemer.

Sikkerhet og virtuelle private nettverk

Et spørsmål mange stiller er hvorvidt VPN kan regnes som sikkert. For det første vil all trafikk gjennom nettverkene krypteres.

Datatrafikk består av en stor mengde små pakker, som krypteres når de sendes gjennom den virtuelle tunnelen. Ditt program har en nøkkel som benyttes til å dekryptere beskjeden.

VPN er svært sikkert. All trafikken krypteres og videresendes gjennom en virtuell datatunnel.

Et VPN program vil likevel ha behov for mer enn kun krypteringsnøkler. De må også bruke noe som kalles for en protokoll.

De beste VPN programmene bruker enten IPSec eller GRE, kombinert med metoder for å opprette virtuelle tuneller.

Når det kommer til bruken av ekstern VPN, vil de bruke noe som kalles for PPP for å opprette tunellen mellom din datamaskin og serveren du besøker.

Kryptering av data

PPP er en forkortelse for Punkt-til-punkt protokoll. Det finnes forskjellige undertyper av PPP, og hvilken variant din VPN leverandør benytter vil variere. Det kan blant annet være PPTP, L2F, L2TP og L2TP.

Det som er viktig å vite er at trafikken oftest krypteres med en 128-bit nøkkel, som er ekstremt vanskelig å løse. Det gjør VPN til en av de sikreste metodene for å surfe anonymt på internett.

Protokollene som brukes av VPN leverandørene er i stadig endring. Teknologiske fremskritt skjer jevnlig og det er vanlig at de bytter om til sikrere løsninger. Majoriteten av eksterne tjenester benytter derimot PPP som grunnspråk når de skal kode beskjeder.

Vil leverandøren dele informasjonen?

Dette er et annet viktig spørsmål. De beste VPN tjenestene oppgir at de ikke lagrer identifiserbar informasjon om brukerne sine. I realiteten er det ikke alltid slik.

Undersøkelser viser at noen tilbydere ikke alltid sletter IP adresser og annen identifiserbar informasjon i tide. De er også underlagt en del regler fra nasjonale myndigheter som er ment å motvirke ulovlige handlinger.

For å vite mer om hvilken informasjon som deles er det lurt å lese gjennom VPN leverandørens personvernerklæring. Her vil det fremgå akkurat hvilken type informasjon som lagres og i hvilke tilfeller den kan utleveres til andre.

Er det lovlig å bruke VPN?

Det finnes ingen lover mot bruken av virtuelle private nettverk i Norge.

Det korte svaret er, ja. VPN er fullt lovlig å bruke så lenge man ikke foretar seg noe som bryter med norsk lov. Norge har ingen lover mot bruken av virtuelle private nettverk, og ISP selskapet ditt kan heller ikke nekte deg å bruke slike tjenester.

Et eksempel på en ting som ikke er lovlig, er fildeling av videoer og musikk. Hvis man deler store mengder piratkopiert innhold med VPN kan det skape problemer. Husk at norsk lov kun forbyr deg fra å dele kopibeskyttet innhold. Du kan derimot fritt se på innholdet uten at du bryter noen lover.

Dette var også grunnen til at populære tjenester som PrimeWire og PopCorn Time ble geoblokkert i Norge.

Noen land har også nedlagt forbud mot bruken av VPN, noe som ofte gjelder i autoritære stater. Eksempler er Nord Korea og Kina.

Årsaken er enkel: Tjenestene undergraver den strenge sensuren som er innført. Naturligvis velger mange fortsatt å omgå regelverket på denne måten.

Gratis VPN sammenlignet med premium versjonene

Mange nordmenn foretrekker å bruke gratis VPN når de skal surfe anonymt. Hensikten er først og fremst å spare penger, samtidig som de slipper å betale for en tjeneste de ikke forventer å bruke ofte.

Ulempene med slike tjenester kommer tydelig frem på 3 områder.

For det første har de dårlig overføringshastighet, da leverandørene nesten alltid bruker en throttle mekanisme for å senke hastigheten. Det gjør det vanskelig å streame videoer, blant annet fra Netflix.

Den andre ulempen er at du kun har et begrenset antall IP adresser å velge mellom. Typisk får du velge mellom 2-4 ulike IP'er, som igjen skaper problemer hvis du er avhengig av å besøke innhold fra et bestemt land.

I 2020 er det blant annet få gratis VPN-tjenester som lar deg surfe innhold fra Norge.

Mer om virtuelle private nettverk

VPN lar deg maskere identiteten din ved at du fremstår for å besøke nettsider fra et annet sted. Verktøyet kan være til god nytte for å omgå sensur, få tilgang til innhold eller holde trafikken trygg.

Likevel er det et par ting et virtuelt privat nettverk ikke vil klare å beskytte deg mot, derav sikkerhet på nettsiden du besøker.

Enda du besøker nettsider anonymt kan du fortsatt får skadelige virus på din egen PC. Det skjer hvis du laster ned programvare fra kilder som ikke er til å stole på.

Noen av de beste VPN tjenestene har egne innebygde filter som blokkerer nettsider som er kjent for å inneholde skadelig programvare. I tillegg har flere nettlesere en lignende sikkerhetsmekanisme, derav Google Chrome.

Nettsidene du besøker kan også bruke en åpen protokoll uten kryptering. Dette vises ved at den ikke har "https:" foran URL, som står for hyper text transfer protocol secure. Det er en løsning som identifiserer nettsiden og beviser at trafikken er kryptert.

Nettverk blokkeres stadig

Dette er en kamp som de ikke klarer å vinne, men det kan fortsatt skape ekstra jobb for deg som surfer på nettet. Når en IP adresse blokkeres betyr det at de ikke lenger tillater trafikk fra denne adressen.

Du vil dermed måtte bytte om IP gjennom kontrollpanelet. Å bytte adresse er relativt enkelt, men det kan være kjedelig hvis det skjer gjentatte ganger. VPN leverandørene oppretter stadig nye servere for å omgå slike blokkeringer, og noen er flinkere til dette enn andre.

Hva påvirker hastigheten?

Når du streamer med VPN er det flere forhold som kan påvirke hastigheten på tilkoblingen din:

ISP: Din internettleverandør
Avstand til VPN tjenesten: Hvor langt datapakker må sendes mellom deg og serveren du bruker.
Serverkapasiteten: Hvis mange bruker den samme VPN serveren samtidig kan det føre til at den overbelastes.
Hvilken sikkerhetsprotokoll som brukes: Noen protokoller laster raskere enn andre.
Brannmur og anti-virus programmer: Tredjeparts-programvare kan påvirke hastigheten når du streamer.

Dette er noen av de elementene som kan påvirke hastigheten på VPN streaming negativt.