huawei bygning logo
Huawei påvirker hva Harvard skal forske på, avsløres det nå etter at et DC-selskap har dekt for det kinesiske selskapet som i utgangspunktet er forbudt i USA.

Annonse


Slik lurte Huawei seg inn i USA

Huawei er bannlyst fra USA, i det minste er det hva offentligheten og hva forbrukerne tror. Årsaken er at Huawei ikke er bannlyst til å donere til forskning i henhold til amerikansk lov.

Det finnes et smutthull

For det er ikke lov å handle Huawei-produkter i landet, men nå viser det seg at det kinesiske selskapet som er dyp-koblet om myndighetene i Beijing, i hemmelighet betaler for det som omtales som banebrytende forskning ved amerikanske universiteter – det inkluderer en gang prestisjetunge Harvard. For å holde prosjektet hemmelig ble alt rutet via en privat gruppe i Washington DC.

“Huawei er den eneste finansiereren av en forskningskonkurranse som har delt ut millioner av dollar siden starten i 2022 og tiltrukket hundrevis av forslag fra forskere rundt om i verden, inkludert de ved amerikanske toppuniversiteter som har forbudt sine forskere fra å jobbe med selskapet, ifølge dokumenter og personer kjent med saken,” heter det fra Bloomberg.

“Vi ønsket ikke det skulle fremstå som PR”

Avisen har snakket med personer hos Harvard som visstnok ikke skal ha vært klar over at det var Huawei som stod bak det hele, og trodde at pengene kom fra et innenlands-organisasjon. Huawei forsvarer seg med at det ikke var meningen å skape problemer, men at de skjulte navnet slik at det ikke ikke ble oppfattet som PR.

Annonse


Organisasjonen som styrer utdeling av midlene uttaler at dette er vanlig praksis, og at donasjonen ble godkjent av eksterne jurister og godkjent av styret. “Vi er fullstendig transparente med finansieringen og støtten til Foundation-programmene med Optica Foundation Board, Optica Board og ansatte,” uttaler Liz Rogan, Opticas sjef.

Huawei har gitt mye mer enn Google og Meta

Årsrapporten fra Optica Foundations for 2023 avslører at Huawei var den største donoren. Selskapet har donert mer enn 1 million dollar til Optica i løpet av de siste to tiårene. Langt bak dem er Google og Meta som har gitt mer enn 200 000 dollar.

“Det ser ikke bra ut for en prestisjefylt forskningsstiftelse å anonymt ta imot penger fra et kinesisk selskap. Det vil stille mange spørsmål i forhold nasjonale sikkerhetsproblemer for den amerikanske regjeringen,” uttaler James Mulvenon ovenfor Bloomberg.

Mulvenon kjenner godt det amerikanske forsvaret og har jobbet med forskningssikkerhetsspørsmål og industrispionasje. Problemet er at Huawei, som har representanter for det kommunistiske styret i styret som pålagt av myndighetene, kan påvirke hvilke forskningsprosjekt det satses på, og på den måten styre USA i ønsket retning innenfor ulike fagfelt.

Annonse