iphone 15 pro max
Apple sine planer for Mac med M4-brikke er avslørt. Nå er det bare et spørsmål om hvilke funksjoner som krever de nyeste maskinene og iPhone-modellene for å fungere. Vi får trolig en god del svar på WWDC 10. juni. Bilde: ITavisen

Annonse


Derfor må Apple kjappe seg

Mark Gurman har avslørt veikartet for Mac-serien frem til andre halvdel 2025 og mener også å vite noe interessant om selskapets AI-strategi i 2024.

“Apples LLM kjører lokalt”

Som vi nettopp rapporterte er Apples plan å oppgradere samtlige Macer til M4-brikker (de starter allerede i vinter) som vil ha langt kraftigere NPU-ytelse. Vi kommer snart tilbake med hvorfor – her er veikartet:

  1. En billigere 14″ MacBook Pro med M4 – rundt slutten av 2024.
  2. 24″ iMac med M4 – forventet rundt slutten av året.
  3. Nye 14″ og 16″ dyrere MacBook Pro med M4 Pro/Max-brikker – kommer fra slutten av 2024 og tidlig i 2025.
  4. Mac mini med både M4- og M4 Pro-konfigurasjoner – kommer mellom slutten av 2024 og begynnelsen av 2025.
  5. 13″ og 15″ MacBook Air – beregnet til rundt våren 2025.
  6. Mac Studio med avansert M4-brikke – kommer rundt midten av 2025.
  7. Mac Pro med M4 Ultra-brikke – leveres i andre halvdel av 2025.

Oppgraderer alt for å imøtekomme en ny verden av AI – inkludert iPhone 16-mikrofonen

Hva hva er så poenget med så mye NPU-kraft, og at alle får det nesten på en gang? Ifølge Gurman er årsaken innlysende: Apples plan for den første runden med AI-oppgraderinger er at samtlige Apple LLM-funksjoner kun vil prosesseres lokalt. De fleste Apple-produkter har ikke AI-kraften som vil være nødvendig for den nye generasjonen AI-funksjoner, og det ikke avslørt hvilke AI-funksjoner som kun vil fungere på den aller nyeste Mac- og iPhone-maskinvaren. Sistnevnte får for øvrig en mye bedre mikrofon i kombinasjon med Siri LLM.

Men det er liten tvil om at Apple vil gjøre det slik at visse funksjoner kun vil fungere på de nye M4 Macene som at A18 Pro-brikken til iPhone 16 og 16 Pro Max – derfor blir også fokuset i år NPU-kraften til de nye mobilen-brikkene, og ikke GPU-kraften som september i fjor. Apple har allerede startet å fokusere på AI-ytelsen i de nye M3-brikkene. Samtidig er det forventet at Apple vil samarbeide med Googles sky-AI eller andre for å levere utvalgte muligheter.

Intel anslår at datamaskiner vil trenge minst 40 TOPS NPU AI-kraft for å dra nytte av den neste generasjonen AI-teknologi – Apple M3 stopper på 35 TOPS:

“Snapdragon X Elite er den kjappeste med 40 TOPS med AI-hastighet, og på andreplass, mange plasser bak, er Apple sin M3-brikke med kun 18 TOPS. Både AMD og Intel tilbyr 10 TOPS, og AMD 16 TOPS på utvalgte maskiner. Intel lover trippel NPU-hastigheter neste år, og sier de har et produkt på vei som vil møte 40 TOPS-kravet. Når det lanseres, er ukjent.”

Annonse