spotify
Apple og Spotify fortsetter å kjempe mot hverandre i EU-systemet, en kamp som har blusset opp etter at DMA-lovverket trådte i kraft i EU.

Annonse


Det er fjerde gang Apple anklages

Spotify klaget Apple inn til EU i 2019 fordi de, blant annet, mente det var ulovlig for selskapet å ikke la den svenske musikk-tjenesten lenke til egne betalingsalternativer.

Apple anket gigant-boten

4. mars meldte vi at Apple ble dømt til å betale 21 milliarder kroner i bot. Selskapet har anket boten etter at EU konkluderte med følgende: “EU-kommisjonen har bøtelagt Apple med over 1,8 milliarder euro for å ha misbrukt sin dominerende posisjon på markedet for distribusjon av musikkstrømmeapper til iPhone- og iPad-brukere («iOS-brukere») gjennom App Store. Spesielt fant kommisjonen at Apple brukte restriksjoner på apputviklere som hindret dem i å informere iOS-brukere om alternative og billigere musikkabonnementstjenester tilgjengelig utenfor appen («anti-styringsbestemmelser»). Dette er ulovlig i henhold til EUs antitrustregler.”

Apple svarte blant annet at “beslutningen ble fattet til tross for at kommisjonen ikke klarte å avdekke noen troverdig bevis på forbrukerskade, og ignorerer realitetene i et marked som blomstrer, er konkurransedyktig og vokser raskt. Den primære talsmannen for denne avgjørelsen – og den største vinneren – er Spotify, et selskap basert i Stockholm, Sverige. Spotify har den største musikkstreaming-appen i verden, og har møtt EU-kommisjonen mer enn 65 ganger i løpet av etterforskningen.”

Spotify mener Apple må betale dagbøter

Men Spotify er ikke ferdige, og har klaget Apple inn til EU med hjemmel i DMA-loven enda en gang. I alt er selskapet klaget inn fire ganger. EU mener at klagen er gyldig, og at de starter opp nok en etterforskning, denne gang i forbindelse med avgifter Apple har implementert for alternative app-butikker i EU-land.

Annonse


På generelt grunnlag mener Spotify at Apple fremdeles ikke har rettet seg etter DMA-lovverket i tilstrekkelig grad, og mener at Cupertino-selskapet nå må daglig bøtelegges. Ekspertene er ikke enige om det stemmer. Uansett hva som skjer vil det ta tid for EU å konkludere, og Apple vil helt sikkert anke en eventuell dom. Det betyr enda flere år med Spotify vs. Apple.

Spotify uttaler nå at “Vestager (red. anm.: Margrethe Vestager, “Executive Vice-President of the European Commission EU fit for Digital Age and Commissioner for Competition,”) gjorde det klart at Apple nå må la utviklere av musikkstrømming kommunisere fritt med brukerne sine, inkludert å tilby lenker for kjøp. Å følge loven er ikke valgfritt, men Apple fortsetter å trosse avgjørelsen. Fra og med 6. april kan kommisjonen starte avvikssak og ilegge dagbøter. Det er på tide med avgjørende handling for en gang for alle å gi forbrukerne reelle valg.»

Annonse