Annonse


Fremtiden diskuteres nå

Microsofts planer om å tilby Xbox-spill på rivaliserende konsoller lekket før selskapet selv annonserte strategi-endringen.

Vil dagens konsoll-modell vike for AI, skyen og kraftige spill PC-er for entusiaster?

Lekkasjene hadde uvanlig mye tyngde, og ganske riktig: det viste seg å stemme, men kun med et lite knippe mindre viktige spill. Samtidig med ryktesakene om salg av spill på andre plattformer, svirret det rykter om at Microsoft kanskje var i ferd med å gi opp konsoller.

Det kommer neppe til å skje i denne runden (det ventes oppgraderte Series-konsoller i vinter, og selskapet har selv sagt de skal lansere en neste-generasjons-konsoll,) men med den siste månedenes utvikling er det ikke uten grunn man kan tenke seg at selskapet i det minste vurderer en annen fremtid der lokal maskinvare er mindre viktig og kanskje helt uaktuelt som i dag. Selskapet har jo i flere år hauset opp spill-strømming, men teknologien er ikke helt der enda, spesielt ikke om man ikke har kablet hjemme-nett. Det er også spørsmål hva Microsoft gjør i andre halvdel i år: det ventes en Playstation 5 Pro som blir kjappere enn første generasjon, mens den første lekkasjen peker i retning på at de nye Xbox-konsollene kun får mer lagringsplass og bedre WiFi.

At AI nå virkelig er en greie, noe vi allerede har hørt fra EA som bruker teknologien, samtidig som Microsoft endrer visjon, innebærer det flere samtidig omveltninger (inkludert mange og store stillingskutt) for selskapet som aldri helt har funnet AAA-suksessen med eksklusive spill som Sony har.

Annonse


AI og skyen

Peter Moore, som var Xbox-sjef på 2000-tallet, tror at samtlige Xbox-hovedkontorer rundt i verden spør seg veldig viktige spømål om veien videre, relatert til AI: “Som Microsoft med Phil Spencer og Satya Nadella i spissen som kommer og spør teamene hva fremtiden er, hva er den store strategien som kan igangsettes med Azure og AI? Hva gjør vi med AI-spillutvikling? Hvordan man vi utvikle spillene kjappere, billigere og med færre medarbeidere? Det er spørsmål jeg tror blir stilt nå.”

Annonse.

Selv i perioden Moore var sjef var det snakk internt om maskinvare hadde en fremtid, inkludert muligheten til å implementere maskinvare i TV-er i stedet for å produsere eksterne konsoller.

Men jeg tror det er et stort og viktig spørsmål som stilles nå. Jeg er sikker på i Tokyo, i Redmond, Washington, i Kyoto – de spør seg alle om det samme. For når du starter den nye generasjonen, må du være klar til å absorbere milliarder av dollar i tap. Og er bransjen, gitt alle permitteringene og alt vi går igjennom akkurat nå, bransjen klar for det?

Peter More, eks Xbox-sjef

Annonse