satya nadella
Microsofts toppsjef Satya Nadella kan ha sikret seg halve OpenAI-teamet. Fra før av har han kapret den tidligere sjefen etter forrige ukes tumulter. Er det hele tilfeldig? Bilde: Microsoft

Annonse


KOMMENTAR: Kan ha utført en geni-strek

De siste dagene har vært en berg- og dalbane for en teknologi-bransje som har stått i stampe siden etter covid.

Det nye store

ChatGPT kom fra lyn fra klar himmel og var selskapet som gjorde AI, eller LLM (“Large Language Models”) som jeg anser som en mer ærlig betegnelse, til noe alle snakket om og alle (prøver) å bruke. Faktum er at man må ha konkrete arbeidsoppgaver og rammer for å kunne dra nytte av AI-ene, men det blir en digresjon i det store bildet.

LLM-er vil kanskje vokse opp til å bli “ekte AI-er,” men er allerede så viktig at Microsoft har stappet teknologien inn i alle kriker og kroker av produktene sine, noe er klart nå, andre ting må kommer senere, og CoPilot venter EU-området fremdeles på at Microsoft skal ordne slik at byråkratene i ytterste konsekvens ikke bøtelegger dem.

Bilde: Microsoft

Microsoft har for mye på spill

Det er to grupperinger innen LLM/AI-segmentet: de som ønsker å peise på og ikke tror at teknologien vil være en fare for markedet og arbeidsplasser (frykten var jo at PC-er skulle komme til å gjøre oss alle arbeidsledige på 70- og 80-tallet,) og det er de som mener at man må være mer forsiktige og se ting an – Elon Musk, en av OpenAIs grunnleggere, er en av disse. En slik rift har også oppstått innad hos OpenAI, et selskap Microsoft totalt har investert 13 milliarder dollar i.

Annonse


Tror du Microsoft ønsker å “play it safe” og se at andre selskap guffer på og kaprer markedspoisjoner? Jeg tror ikke det, selv om Apple har vært ulidelig trege med å få stablet på beina en Siri som kan høre og lytte korrekt. Visstnok er planen at hun får LLM-krefter fra og med september neste år. Hvor langt Apple har kommet er det ingen som vet, det er uansett grunn til å gjøre Microsoft forberedte på hva som kommer.

Kan gå i Microsofts favør på flere måter

Spol frem til i dag morges og Microsoft har annonsert at OpenAI-grunder Sam Altman blir sjef for en ny AI-forskningsgruppe hos dem. I tillegg er det rykter om at halvparten av OpenAIs medarbeidere vil slutte om Altman ikke kommer tilbake som sjef. Kan det tenkes at Microsoft har dratt i vise snorer for å få ting til å falle på plass omtrent slik situasjonen er i dag, altså at halvarten av folkene hos OpenAI, og med det noen av de mest talentfulle folkene innen AI, plutselig blir Microsoft-ansatte i Altmans nye team? “Poaching” er en greie i Silicon Valley – de beste folkene vokser ikke på trær.

Jeg kan ikke lese tankene til OpenAIs styre, Altman eller Microsoft, men det ser ut til at dette kan gå i Microsofts favør i langt større grad enn vi trodde forrige uke. Er dette tilfeldig? Kanskje.

Annonse