sam altman
Sam Altman er ute for godt hos OpenAI som nok en gang har plukket en ny overgangs-sjef.

Annonse


OPPDATERT: Tre sjefer på tre dager

I en sjokkerende vending har OpenAI sparket sjef Sam Altman.

Først publisert 18. november.

Oppdatert, 20. november, 07:34:

Fremtiden til OpenAI er igjen høyst usikker. De viktigste spillerne i styret har nemlig valgt å ikke stemme inn igjen Sam Altman som sjef. I stedet har de igjen byttet på hvem som skal være midlertidig sjef, fra Mira Murati som støttet Altman, i det minste i det offentlige, til tidligere Twitch-sjef Emmett Shear.

Annonse


Det er tre sjefer på tre dager, om du klarer følge med.

The Verge

Oppdatert, 19. november, 08:31:

Sam Altman kan komme tilbake sammen med medgrunder Greg Brockman kun dager etter at førstnevnte fikk sparken, og Brockman mistet toppstillingen. “En kilde nærme Altman,” melder The Verge om informasjonen, som videre skriver at styret mer eller mindre har godtatt å løse seg selv opp og gi kontrollen tilbake til Altman og Brockman. Men de misset en deadline og det er derfor fremdeles usikkert om Altman og medgrunderen kommer tilbake, eller om de to starter sitt eget AI-selskap.

Oppdatert, 08:23:

OpenAI sin president og med-grunder, Greg Brockman, sier han slutter i selskapet etter at styret sparket Altman. Dette er Brockmans oppsummering av hva som skal ha skjedd:

“Vi prøver også å finne ut nøyaktig hva som har skjedd. Dette er hva vi vet:

– I går kveld fikk Sam en tekstmelding fra Ilya som ba om å få snakke ved middagstid fredag. Sam ble med i et Google Meet og hele styret, bortsett fra Greg, var der. Ilya fortalte Sam at han ble sparket og at nyheten skulle ut veldig snart.

– Klokken 12.19 fikk Greg en tekstmelding fra Ilya der han ba om en rask samtale. Klokken 12:23 sendte Ilya en Google Meet-link. Greg ble fortalt at han ble fjernet fra styret (men var viktig for selskapet og ville beholde rollen sin) og at Sam hadde fått sparken. Omtrent samtidig publiserte OpenAI et blogginnlegg.

– Så vidt vi vet ble ledergruppen gjort oppmerksom på dette kort tid etter, annet enn Mira som fikk vite det kvelden før.

Plutselig ute fra som toppsjef og styremedlem

Altman er sparket med øyeblikkelig virkning og mister også styre-plassen i selskapet som tok verden med storm med LLM-en ChatGPT som Microsoft er stor-investor i. Mira Murati, selskapets teknologi-sjef, tar over som toppsjef i overgangs-perioden.

“Herr Altmans avgang kommer etter en grundig gjennomgangsprosess av styret, som konkluderte med at han ikke var konsekvent ærlig i sin kommunikasjon med styret, noe som hindret dets evne til å utøve sitt ansvar. Styret har ikke lenger tillit til hans evne til å fortsette å lede OpenAI.”

Det er overraskende fordi ingen slik informasjon på forhånd har lekket. Samtidig takker styret Altman for hva han har bidratt med:

Styret uttaler at: “OpenAI er bevisst strukturert for å fremme vårt oppdrag: å sikre at kunstig intelligens kommer hele menneskeheten til gode. Styret er fortsatt forpliktet til å tjene dette oppdraget. Vi er takknemlige for Sams mange bidrag til grunnleggelsen og veksten av OpenAI. Samtidig tror vi at ny ledelse er nødvendig for å gå videre. Som leder av selskapets forsknings-, produkt- og sikkerhetsfunksjoner er Mira eksepsjonelt kvalifisert til å tre inn i rollen som midlertidig administrerende direktør. Vi har den største tillit til hennes evne til å lede OpenAI i denne overgangsperioden.»

Avslører han alt?

Det er ikke mange dagene siden OpenAI annonserte GPT-4 Turbo og muligheten for brukerne å spesialiser AI-en etter eget behov.

På X skriver Altman at han vurderer å avsløre hva som har skjedd, men at han samtidig forventer at styret vil prøve å ta fra ham alle aksjepostene. Det er mulig dette er en spøk da Altman visstnok, i det minste ikke direkte, har aksjer i selskapet.

Annonse


Annonse


Annonse