eu advarer x
Det har vært en trend, som i de fleste konflikter, at det publiseres video og bilder som ikke nødvendigvis har noe med de nåværende konfliktene. Så har også skjedd i Hamas og Israel-konflikten. Om Musk ikke klarer å stagge dette, venter det bøter på X, og de kan bli store.

Annonse


OPPDATERT: Etterforsker “X”

EU advarer Elon Musks X.

Først publisert 11. oktober 2023.

Oppdatert, 06:15:

EU ventet ikke med å ta i bruk den ferske “DSA”-loven. X omtales som en stor nok aktør (betegnelsen er “Very Large Online Platform“), og må derfor i EU-området opptre som en aktiv redaktør:

Annonse


“I dag sendte EU-kommisjonens X en formell forespørsel om informasjon i henhold til “Digital Services Act” (DSA). Denne forespørselen følger informasjon mottatt av kommisjonens tjenester om påstått spredning av ulovlig innhold og desinformasjon, spesielt spredning av terror- og voldelig innhold og hatefulle ytringer. Forespørselen tar også for seg overholdelse av andre bestemmelser i DSA,” skriver EU i pressemeldingen.

EU melder at X må overlevere informasjonen som omhandler en del av forespørselen innen 18. oktober, og 31. oktober, inkludert selskapets krise-protokoller. Elon Musk har spurt EU om hvilke URL-er som er berørte av etterforskningen. Vi vet ikke om han har fått dem.

Oppdatert, 12:42:

EU sikter seg inn mot Meta og X. Brevet under er til Meta-sjef Mark Zuckerberg, men EU har også advart Elon Musk og X. Musk ber EU dokumentere nøyaktig hvilket innhold som strider mot retningslinjene slik at offentligheten får innsyn, og påpeker at X er åpen kildekode.

Advarer X og Musk

“For det første, etter terrorangrepene utført av Hamas mot Israel, ser vi en bølge av ulovlig innhold og desinformasjon som spres i EU via visse plattformer. Jeg vil be deg om å være veldig på vakt for å sikre streng overholdelse av “Digital Service Act“-reglene om vilkår for bruk, om kravet om rettidig, omhyggelig og objektiv handling etter varsler om ulovlig innhold i EU, og om behovet for forholdsmessige og effektive avbøtende tiltak,” melder EU og varsler med det at de bestemmer hva som er lovlig å se på nett i Europa og hvilken kontekst som er akseptert.

Jeg minner om at DSA krever at risikoen for forsterkning av falske og manipulerte bilder og fakta generert med den hensikt å påvirke valg tas ekstremt seriøst i sammenheng med avbøtende tiltak.

Thierry Breton

X vil også måtte følge med på desinformasjon som spres av brukerkontoer og bot-nettverk når det kommer til valg:

“Jeg gjorde deg personlig oppmerksom da vi møttes i San Francisco i juni til det faktum at Meta måtte være spesielt oppmerksom på dette problemet for å overholde DSA, og emnet ble dekket,” skriver EUs Thierry Breton på X – Breton publiserte også dokumentet rettet til Mark Zuckerberg.

Det påpekes at Meta må svare innen et døgn og at svaret vil inkluderes når de vurderer saken, og om de kommer til å bøtelegge selskapet. Bøtene vil kunne være prosenter av den totale årlige omsetningen. Fungerer ikke dette som virkemiddel, kan EU forby tjenesten i hele EU.

Annonse