telia svindel våren 2023
Telia stoppet ni millioner svindelforsøk inn mot norske numre det første kvartalet i 2023 og det er to svinvdel-metoder som går igjen.

Annonse


Stoppet ni millioner svindelforsøk mot nordmenn

“I løpet av årets tre første måneder har Telia stoppet nesten ni millioner svindelforsøk rettet mot norske mobilkunder,” melder selskapet i en pressemelding torsdag morgen.

Norgep å svindeltoppen

Telia mener at Norge er et yndet mål for svindlere “og råder til publikum er å være årvåkne og heller litt for mistenksomme.” I februar i fjor meldte vi at Norge var på svindeltoppen i Europa: “I løpet av januar blokkerte over 4 millioner oppringninger i Norge, er tilsvarende tall for Sverige og Danmark kun litt over halvparten av dette”, avslører de om den oppsiktsvekkende statistikken,” meldte vi for et drøyt år siden.

Selskapet presenterer så en liste over hvilke angreps-typer som ble stoppet og fra hvilke land:

Antall blokkerte samtaler første kvartal 2023 – totalt 8,6 millioner samtaler, fordelt slik:

  • Wangiri 4,8 millioner
  • Spoofing 3,8 millioner

Antall blokkerte samtaler fjerde kvartal 2022 – totalt 7,8 millioner samtaler, fordelt slik:

  • Wangiri 3,2 millioner
  • Spoofing 4,6 millioner

– Selv om vi stopper et svært stort antall svindelforsøk, klarer vi ikke å fange opp alt. Derfor vil vi jevnlig advare norske mobilbrukere og råde dem til å være forsiktige, årvåkne og heller litt for mistenksomme, sier Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge. – Trendene dette kvartalet viser at “wangiri” og “spoofing” fortsatt er svært aktuelle svindelmetoder, og vi har stoppet drøye en million flere samtaler sammenlignet med siste kvartal i 2022. Vi ser en økning i wangiri-, men færre spoofing-anrop, mye takket våre gode sperrer og filtre.

Annonse


SVINDELBØLGE: Tapte 70 000 kroner etter tastefeil

Første kvartal 2023:

  1. Zambia 34 prosent
  2. Pakistan 15 prosent
  3. Afghanistan 14 prosent
  4. Tunisia 14 prosent
  5. Gambia 9 prosent
  6. USA 4 prosent
  7. Canada 3 prosent
  8. Uganda 3 prosent
  9. Vanuatu 3 prosent
  10. Niue 2 prosent

Hva er spoofing?

“Spoofing innebærer at det originale, utenlandske telefonnummeret «viskes ut» og erstattes med et norsk nummer. Ofte vises et nummer som tilhører et kjent selskap eller en statlig aktør, og da øker sjansen for at mottaker besvarer anropet og gjør det personen i den andre enden ber om, nettopp fordi vedkommende ser ut til å ringe fra en aktør man har tillit til.

Dette er Wangiri:

“Wangiri er en svindelmetode der nordmenn ringes opp av utenlandske numre. Etter kun få ring legges det på, og svindlerne tjener gode penger på at vi ringer tilbake. Eldre er ekstra utsatt for denne type svindel, fordi de gjerne samvittighetsfullt ringer tilbake når de har et tapt anrop.”

Annonse