telia sms spill-svindel
Telia advarer mot kriminelle som misbruker SMS-er for å stjele mye penger knyttet til spill i nettleseren.

Annonse


SVINDELBØLGE: Tapte 70 000 kroner etter tastefeil

“Resultatet av et par tastetrykk kan bli en regning på mange tusen kroner. En kunde ble svindlet for 70 000 kroner,” skriver Telia i en pressemelding tirsdag morgen.

“En svindelbølge”

Aksjoner fra hackere er ikke noe nytt der mange utsettes samtidig. Denne gang er det noe nytt: mobilspill. “Det Telia har sett de siste dagene er noe helt nytt, der norske mobilkunder via mobilspill sender en stor mengde SMS/MMS til internasjonale numre. Dette oppdages ikke av kundene før de får en faktura fra teleoperatøren sin som er høyere enn normalt,” forklares det om den skumle trenden som fungerer slik:

– Denne nye svindelbølgen handler om tilsynelatende uskyldige spill som vi spiller på mobilen. Mobilspill er for mange av oss morsomt tidsfordriv, og de er utformet på en enkel måte for at du skal spille lengst mulig. Svindlerne utnytter dette og kan loppe norske mobilkunder for tusenvis av kroner. Det verste eksempelet vi har sett denne gang var en kunde som fikk regning på 70 000 kroner, forteller Øivind Kristiansen, Telias svindelekspert.

Slik fungerer det

Telia forklarer hvordan det fungere, og at det kun gjelder spill som spilles i nettleseren på mobilen, ikke apper:

Annonse


  1. Det dukker opp en reklame i gratisspill eller på ulike utenlandske websider mens du surfer
  2. Du velger et spill, presenteres for betingelser og blir bedt om å låse opp spillet via mobilen
  3. Spillet oppretter en forhåndsutfylt SMS til et internasjonalt nummer med aktiveringskode som legges klar til utsending som SMS fra deg, hvorpå du må trykke send.
  4. Du får tilgang til den valgte tjenesten
  5. Spillet sender SMS/MMS i bakgrunnen uten at du er klar over det


Det som egentlig skjer er at brukeren “gir fra seg sitt mobilnummer, som i neste omgang sender SMS og MMS til utenlandske nummer som ikke er inkludert i fastprisabonnementene. Dermed kan man komme opp i svært høye summer. Det kan også være snakk om mindre summer, men for svindlerne gjelder prinsippet mange bekker små, og til sammen blir dette en lukrativ virksomhet for dem,” forklarer operatøren.

Telia advarer mot at omfanget er helt unikt denne gang:

– Selv om fremgangsmåten ikke er helt ny, har vi ikke tidligere sett at internasjonale aktører gjør målrettede kampanjer mot norske mobilbrukere på denne måten. Omfanget av meldinger som sendes i bakgrunnen er også nytt. Det er viktig for oss å advare kundene mot dette og øke bevisstheten rundt hva man trykker på, sier Kristiansen.

Annonse